The Office of the Supreme Leader
Download:

Hajj Rites 2015

  • Introduction
  • CAN HAJJ BE ABANDONED?
  • Types of Hajj and ‘umrah
  • General Structure of hajj tamattu‘ and its ‘umrah
  • hajj ifrād’ and ‘umrah mufradah
  • hajj qirān
  • General Rules for hajj tamattu‘
  • Part one ḥajjat ul-Islam and hajj on behalf
  • Part two Rites of ‘umrah
  • Part three Practices of hajj
  • Inquires about hajj and ‘umrah
    • being mustaṭī‘
    • hajj on Behalf
      Print  ;  PDF

      hajj on Behalf

      Q18. A person has the responsibility as representative only to perform some rites of hajj — likeṭawāf, ramy (stoning) Jamarāt or slaughtering animal, is it compulsory for him to be muḥrim? Is iḥrām a part or condition of that?

      Answer: Regarding the validity of representation for these rites, iḥrām is not considered compulsory — neither in form of a part nor in form of a condition.

      Q19. What is the rule about a person who wears iḥrāmon the behalf of others but he intends on the behalf of some others while performing the rites. What is the rule of this issue in case of ignorance or if it is done on purpose?

      Answer: It is obligatory that representative should intend as he intended while wearing iḥrāmand perform the rites.

      Q20. A person takes the responsibility of performing rites of ‘umrah / hajj or ṭawāf on the behalf of others, can he be hired to recite the holy Quran on the behalf of another person or to do so for free?

      Answer: There is no objection to it.

      Q21. If a representative neglectsramy (stoning) in the day, what is ruling about this representation? If he comes to the holy city of Mecca with this idea that he can go back to Minā but on the twelfth of Dhul-Ḥijjah, he cannot return to Minā, what is his duty regarding his representation?

      Answer: Ramy(stoning) at Jamarāt is amongst the rites of hajj. If he does not perform them properly, the validity of his representation is doubtful, particularly if he does not compensate for it during the days of tashrīq.

      Q22. If during performing rites by a representative, the excuse of the represented person is removed, is this hajj sufficient for him or is there any difference whether or not he is capable of doing a complete hajj?

      Answer: In this case, hajj of the representative is not sufficient on behalf of the hiring person.

      Q23. If it is not specified in the leasing contract that fulfillment of the duty of the represented person is enough or the rites should be performed and then the hired person dies after wearing iḥrām and entering the Ḥaram, does he deserve full wages or not?

      Answer: If he is hired so that the duty of the represented person is fulfilled — as it is apparent in a hajj leasing contract, he deserves full wages.

      Q24. What is the rule on the rites on behalf of a hired person if he is able to perform a certain rite but delays it as there is enough time while later he becomes unable to do it? For example, he is able to perform ramy(stoning) at jamarahs before the noon of the twelfth day but he delays it and in the afternoon he is unable to perform it due to immense crowd or illness or he puts off acts of the holy city of Mecca for a few days but then he becomes unable to perform it?

      Answer: If it is specified that hajj should be peformed only this year, on the basis of obligatory caution, the person’s deeds are void. To observe more caution, he may hire a representative for the unperformed rite and to reach reconciliation with the hiring person regarding wages.

      If the hired person was not appointed for this year, on the basis of obligatory caution, the hajj on the behalf should be performed the following year.

      Q25. The hired person knows that he has been hired for hajjtamattu‘. However, he does not know whether he is hired for ḥajjat ul-Islam, nadhr hajj or recommended hajj. If he intends “I am going to perform hajjtamattu‘ on the behalf of the represented person” or “I am going to perform hajj for which I am hired” is it valid or not?

      Answer: General intention for hajj will be sufficient.

      Q26. Some people fail their medical test, can they hire a person — during their lifetime — as their representative for hajj or not?

      Answer:This case is not considered amongst the cases of representation.

    • hajj ifrād and ‘umrah Mufradah
    • Exit and entrance in the Holy city of Mecca
    • Mīqāts
    • iḥrām and its dress
    • Prohibitions of iḥrām
    • Ṭawāf and its Prayer
    • sa‘y
    • Mash‘ar (Muzdalifah)
    • ḥalq and taqsīr
    • Sacrifice and slaughtering the animal
    • Passing the night in Minā and Departing from Minā
    • Ramy (stoning) at Jamarāt
    • Miscellaneous Issues
700 /