The Office of the Supreme Leader
Download:

Hajj Rites 2015

  • Introduction
  • CAN HAJJ BE ABANDONED?
  • Types of Hajj and ‘umrah
  • General Structure of hajj tamattu‘ and its ‘umrah
  • hajj ifrād’ and ‘umrah mufradah
  • hajj qirān
  • General Rules for hajj tamattu‘
  • Part one ḥajjat ul-Islam and hajj on behalf
  • Part two Rites of ‘umrah
  • Part three Practices of hajj
  • Inquires about hajj and ‘umrah
    • being mustaṭī‘
    • hajj on Behalf
    • hajj ifrād and ‘umrah Mufradah
      Print  ;  PDF

      hajj ifrād and ‘umrahMufradah

      Q27. If a person wears iḥrām for entering the holy city of Mecca in the last days of a lunar month but he performs the remaining acts of ‘umrah mufradah at night before the first day or on the first day or on the other days of the new lunar month, is this ‘umrahconsidered of previous month or of the new month? If he exits the holy city of Mecca and once again enters the holy city of Mecca during the new month, can he enter the city without wearing iḥrām or not? Does it make any difference whether or not the first month / the new month is the month of Rajab?

      Answer: The criterion of lunar month for a person who enters the holy city of Mecca withoutiḥrām is fulfillment of acts of ‘umrah in that month. Therefore, if a person becomes muḥrim in the last day of one month but performs ṭawāfand other acts of ‘umrah in the next month, ‘umrah is considered of the new month.

      If he exits the holy city of Mecca during the new month, it is allowed for him to enter in the holy city of Mecca again without iḥrām. But particularly, regarding the month of Rajab, it is concluded from the traditions that the person who becomes muḥrim in the last day of Rajab, his ‘umrah is considered ‘umrah rajbiyah.

      Therefore, on the basis of obligatory caution, if this person exits the holy city of Mecca during the month of Sha‘bān, he should weariḥrām for entering in the city. Observing this practice is also good for other months.

      Q28. If a person performs ‘umrah tamattu‘ in one of the months of hajj like Shawwāl and then exits the holy city of Mecca, it is obligatory for him to perform ‘umrahagain. The following questions are related to this matter:

      1- In case of performing new‘umrah, is the previous ‘umrah converted into mufradah, and is performing ṭawāf of nisā’ obligatory for its completion?

      A: Conversion of previous ‘umrah is not proved. Therefore obligation of ṭawāfof nisā’ is not proved but it should be performed as caution.

      2- If he does not perform ‘umrahtamattu‘, is his previous ‘umrah tamattu‘ void and he is not allowed to perform hajj tamattu‘?

      A: The previous ‘umrah is not considered the compulsory one for hajj tamattu‘; therefore, his hajj tamattu‘is not valid.

      3- Is mīqāt of iḥrāmfor new ‘umrah tamattu‘ one of the five mīqāts or one can become muḥrim from Adnāl-Ḥill?

      A: Apparently, one should become muḥrim from the five places of mīqāt.

      Q29. A person performs ‘umrahin the month of Dhul-Qa‘dah or Shawwāl and returns to the holy city of Medina. In the new month, he visits the holy city of Mecca again. What is his duty regarding iḥrām in the mosque of Shajarah, is it iḥrām for ‘umrahmufradah or ‘umrah tammattu‘?

      Answer: In supposed question, he should become muḥrim from mīqāt for ‘umrahtamattu‘ and his ‘umrah tamattu‘ for hajj is the last ‘umrah.

      Q30. A person stays in the holy city of Mecca and the period of previous ‘umrah has passed. He visits Jaddah for a task, returns back and enters the holy city of Mecca without iḥrām, what is his duty?

      Answer: At present, he has no duty but if he enters the holy city of Mecca without iḥrām, he has committed a forbidden act and should seek forgiveness.

      Q31. If a person makes his hajj void and in the next year he visits the holy city of Mecca so that he may perform it again, can he perform ‘umrahmufradah in such a state?

      Answer:There is no objection.

      Q32. A woman in state of menstruation is aware of the fact that she will not be able to perform deeds of ‘umrah mufradah and the people with her cannot wait for her so that she may perform the acts. In this situation, she is compelled to hire a representative for ṭawāf and its prayer as she can only perform sa‘y and taqsīr, can she wear the iḥrām of ‘umrah mufradah?

      Answer:There is no problem in wearing iḥrām. In the given case, she should hire a representative for ṭawāf and its prayer.

      Q33. If a woman confronts menstruation in mīqāt and she has conviction that she cannot perform ‘umrahtamattu‘ on its time, with what kind of intention should she wear iḥrām?

      Answer:She can become muḥrim with the intention of hajj ifrād or wear iḥrām with the intention of due duty. But, in first case, if she becomes clean before the fixed time, it is obligatory to become muḥrim again with the intention of ‘umrah tamattu‘. However, in the second case, if she does not become clean at fixed time, her iḥrāmwill be considered for the hajj and if she becomes clean before the fixed time, she can perform ‘umrah tamattu‘with the same iḥrām.

      Q34. A person performs hajj ifrād (obligatory or recommended) and has performed ‘umrah many times, is it obligatory for him to perform ‘umrah again for performing hajj ifrād?

      Answer: In this case, performing ‘umrah is not obligatory for him unless he was doing his hajj of tamattu‘ but it turned into hajj ifrād.

    • Exit and entrance in the Holy city of Mecca
    • Mīqāts
    • iḥrām and its dress
    • Prohibitions of iḥrām
    • Ṭawāf and its Prayer
    • sa‘y
    • Mash‘ar (Muzdalifah)
    • ḥalq and taqsīr
    • Sacrifice and slaughtering the animal
    • Passing the night in Minā and Departing from Minā
    • Ramy (stoning) at Jamarāt
    • Miscellaneous Issues
700 /