The Office of the Supreme Leader
Download:

Hajj Rites 2015

  • Introduction
  • CAN HAJJ BE ABANDONED?
  • Types of Hajj and ‘umrah
  • General Structure of hajj tamattu‘ and its ‘umrah
  • hajj ifrād’ and ‘umrah mufradah
  • hajj qirān
  • General Rules for hajj tamattu‘
  • Part one ḥajjat ul-Islam and hajj on behalf
  • Part two Rites of ‘umrah
  • Part three Practices of hajj
  • Inquires about hajj and ‘umrah
    • being mustaṭī‘
    • hajj on Behalf
    • hajj ifrād and ‘umrah Mufradah
    • Exit and entrance in the Holy city of Mecca
      Print  ;  PDF

      Q35. What is ruling of exiting the holy city of Mecca and Minā for example, going to Jaddah, Medina or Ta’if in the following cases?

      A. After the acts of the day of Eid ul-Adha and before performing the acts of the holy city of Mecca;

      B. On the eleventh day, after performing ramy(stoning) at jamarāt.

      C. After 'midnight' before the eleventh/twelfth day;

      D. After performing the acts of the days of tashrīqand before performing the acts of the holy city of Mecca?

      Answer: There is no objection in the above mentioned cases, but his exit should be planned in such way that he would be able to perform the remaining rites.

      Q36. If a person performs ‘umrahmufradah in a lunar month and exits the holy city of Mecca in the next month but he does not exit the boundary of the Ḥaram (for example, he goes to Minā), can he enter into the holy city of Mecca again without iḥrām?

      In previous case, if he goes up to ‘Arafāt, is performing ‘umrah mufradah obligatory for re-entering into the holy city of Mecca?

      Answer:The criterion is to depart from the holy city of Mecca, though this does not include the boundary of Ḥaram. Therefore, if he exits the holy city of Mecca and has not performed ‘umrah this month, he should become muḥrimfor entering in the holy city of Mecca, which includes the entire city of Mecca with its all new developments.

      Q37. Some drivers use the newly built roads and tunnels constructed in order to go to Minā and Muzdalifah so as to escape from the traffic jam on internal roads of the holy city of Mecca. They use these roads that pass through Minā in order to go from one locality to the other locality in the holy city of Mecca. Is this method considered going out of Mecca or not?

      Answer: Apparently, these are not examples of forbidden exit the holy city of Mecca. Anyhow, this act does not create any trouble for validity of hajj and ‘umrah.

      Q38. A man works in the army and sometimes in state of emergency such as occurrence of accident, he has to enter in to the holy city of Mecca in order to obey inevitable commandments. If he has not performed ‘umrah and due to shortage of time, he cannot enter the holy city of Mecca in state of iḥrām, has he committed a sin by entering the holy city of Mecca without iḥrām and should he give kaffārah?

      Answer.In above mentioned case, he may enter the holy city of Mecca without iḥrāmand he is not to pay kaffārah.

      Q39. If a person enters the holy city of Mecca during the month of Dhul-Qa‘dah for performing ‘umrah mufradahand he wants to enter the holy city of Mecca again in the month of Dhū al-Ḥijjah. After a gap of several days, should he wear iḥrām again or can he enter Mecca without it?

      Answer: Taking into consideration that he enters the holy city of Mecca in the next month, he should become muḥrim.

      Q40. If a person lives in Jeddah but works in Mecca and visits Mecca continuously except during the holidays or he goes to Mecca three days a week. If the month ends in which he performed ‘umrah, should he perform ‘umrah once again?

      Answer.In the above mentioned case, repetition of ‘umrah is not obligatory.

      Q 41: In the previous case, if ‘umrahmonth ends and he is still in the holy city of Mecca, should he repeat ‘umrah? In case of obligation, where should he start, from the boundaries of the Ḥarām or from the Mosque Tan‘īm?

      Answer.As long as, he is present in the holy city of Mecca, renewal of ‘umrahis not obligatory. If he wants to perform it, he should go to the nearest point outside the boundaries of the Ḥarām or to Mosque Tan’īm.

      Q42: A person is a taxi driver by profession and is taking passengers to the holy city of Mecca and has not performed ‘umrah, should he enter in the holy city of Mecca with iḥrām? What is the ruling, if he enters in the holy city without iḥrām?

      Answer.In above mentioned case, he should enter in the holy city of Mecca with iḥrāmand perform the rites of ‘umrah mufradah. If he enters in the holy city of Mecca without iḥrām, he has commited a ḥarām act but there is no kaffārah on him.

      Q43: If a person wears iḥrāmfor hajj ifrād, can he go — after performing ṭawāf of hajj and sa‘y — to Mecca from Jaddah and join the pilgrims at ‘Arafah?

      Answer.After wearing iḥrām for hajjifrād, there is no objection to go to Jaddah or any other place whether before performing ṭawāf of hajj and its prayer or after it. But, it is conditional that he must avail the opportunity of wuqūf in the land of ‘Arafāt and Mash‘ar.

      Q44. Some people exit the holy city of Mecca after ‘umrah tamattu‘ and before wearing iḥrāmof hajj tamattu‘. They should go for camping at ‘Arafāt to welcome and guide the pilgrims of the city of Ta’ef and Jaddah (like managers, workers of the caravans of hajj). Can they exit the holy city of Mecca if they are sure there is enough time to go back to Mecca to wear iḥrāmfrom the holy city of Mecca and go to ‘Arafāt on time?

      Answer: A person, who doesn’t fear that he may lose the opportunity of performing hajj during this year, may exit the holy city of Mecca after performing ‘umrah tamattu‘. If he exits the holy city of Mecca and enters in it in the same month in which he performed‘umrah, his act is valid and there is no act due on him.

    • Mīqāts
    • iḥrām and its dress
    • Prohibitions of iḥrām
    • Ṭawāf and its Prayer
    • sa‘y
    • Mash‘ar (Muzdalifah)
    • ḥalq and taqsīr
    • Sacrifice and slaughtering the animal
    • Passing the night in Minā and Departing from Minā
    • Ramy (stoning) at Jamarāt
    • Miscellaneous Issues
700 /