The Office of the Supreme Leader
Download:

Hajj Rites 2015

  • Introduction
  • CAN HAJJ BE ABANDONED?
  • Types of Hajj and ‘umrah
  • General Structure of hajj tamattu‘ and its ‘umrah
  • hajj ifrād’ and ‘umrah mufradah
  • hajj qirān
  • General Rules for hajj tamattu‘
  • Part one ḥajjat ul-Islam and hajj on behalf
  • Part two Rites of ‘umrah
  • Part three Practices of hajj
  • Inquires about hajj and ‘umrah
    • being mustaṭī‘
    • hajj on Behalf
    • hajj ifrād and ‘umrah Mufradah
    • Exit and entrance in the Holy city of Mecca
    • Mīqāts
      Print  ;  PDF

      Mīqāts

      Q45. If a person is in the holy city of Mecca and wants to perform ‘umrah tamattu‘ but he is unable to go to mīqāt, is wearing iḥrām from Adnal-Ḥill sufficient for him?

      Answer:Yes, he may wear iḥrām from Adnal-Ḥill.

      Q46. If a person crosses the boundary of mīqāt without wearing iḥrām whether for ‘umrahtamattu‘ or ‘umrah mufradah, what is his duty? What if there is another mīqāt ahead?

      Answer: If the time is not short, it is obligatory that he should go back and should wear iḥrāmfrom the very mīqāt that he has crossed previously, whether there is anothermīqāt ahead or not.

      Q47: If a person lives within the distance of 16 Farsakh from the holy city of Mecca, from where he should becomemuḥrim i.e. from his house or from any place in his city?

      Answer: He may wear iḥrām from any point in the city. However, it is better and more compatible with caution to become muḥrim from his house.

      Q48. A woman thinking she is in state of istiḥāḍah becomes muḥrim from mīqāt and performs the rites of ‘umrah tamattu‘ abiding by the ruling for the women in state of istiḥāḍah. After performing the rites, she becomes aware that she was in state of menstruation, what is her duty regarding the rites of ‘umrah and hajj?

      Answer: If she cannot perform the rites of ‘umrah and wear iḥrām for hajj while she started menstruation before wearing iḥrām from mīqāt, her hajj is turned into hajjifrād. And after performing the rites of hajj, she should perform deeds of ‘umrah mufradah.

      But if she menstruated after wearing iḥrām from mīqāt, her ‘umrah tamattu‘ is valid; only ṭawāf and its prayer are void. She should perform them after returning from ‘Arafāt, Mash‘ar, Minā and its rites.

      Q49. Can a person do nadhrfor iḥrām before mīqāt and for the materialization of the nadhrwear iḥrām before mīqāt? He knows that he is compelled to move under the shadow such as upon doing nadhr to wear iḥrām from his city and then embark the airplane?

      Answer: Nadhrof wearing iḥrām before mīqāt is valid. Going under the shadow is forbidden during the day and ruling of one issue cannot be applied to other issues.

      Q50. A person who lives in holy city of Medina or in its surroundings wants to perform ‘umrah, can he go to Jaddah through the road to the holy city of Mecca and wear iḥrāmfrom the nearest point out of the boundary of Ḥaram like Mosque Tan‘īm?

      Answer:If he intends to perform ‘umrah at the time of leaving the holy city of Medina, he must wear iḥrām from Mosque al-Shajarah and he is not allowed to pass the mīqāt without wearing iḥrām even if he wants to go to the holy city of Mecca through Jeddah. But, if he passes mīqāt withoutiḥrām in order to go to Jeddah and there he intends to perform‘umrah, he has to visit one of the mīqāts for wearing iḥrāmas wearing iḥrām from Jaddah or from Andā al-Ḥill is not sufficient for him.

      Q51. There are two routes to visit the holy city of Mecca from the holy city of Medina. One of them passes from Juḥfah which has been proved as a parallel place to mīqāt while the other route passes from Juḥfah but about 100km longer than the first one and it is an indirect path. By taking the latter do we reach a point parallel to mīqātor not?

      Answer. For a person who travels towards the holy city of Mecca the parallel point is the place where mīqāt is situated on his left or right side. Thus, in the above mentioned ways there is no difference between the points parallel to mīqāt.

      Q52. In the previous question, suppose there is no parallel point to mīqāt, is it permissible for a person who uses this road to visit the nearest place out of Ḥaram and wear iḥrām for ‘umrah and hajj?

      Answer:He is not allowed to pass mīqāt or a place parallel to mīqāt, without wearing iḥrām.

      Q53: If a person fears for his safty and that of his family while wearing iḥrām at mīqāt, can he pass through mīqāt and wear iḥrām from the nearest point outside the Holy Ḥaram?

      Answer.If he has a valid excuse of not wearing iḥrām from mīqāt and the excuse terminates after he has passed it, he should, if possible, return back to mīqāt for wearing iḥrām; or else he must wear iḥrāmwherever he is (provided that there is no other mīqāt on the way and he cannot go to a mīqāt).

      Q54. Is the courtyard of the Mosque al-Shajarah included in the places of the mosque for wearing iḥrām? Does the mosque mean the place where prayer is offered? Can a woman in state of menstruation enter the courtyard of the Mosque and can she wear iḥrāmfrom a place in front of the mosque at right or left side? What is ruling about the place that is behind the courtyard of the Mosque al-Shajarah?

      Answer: Mīqātof Mosque al-Shajarah is only inside the mosque, even the new extensions. A woman in state of menstruation cannot wear iḥrām in the courtyard of the mosque. Rather, she should wear iḥrām while she enters from one door of the Mosque and exits the other door, or she should become muḥrim— by nadhr — before the Mosque, a place parallel to Juḥfah, or at Juḥfah itself.

    • iḥrām and its dress
    • Prohibitions of iḥrām
    • Ṭawāf and its Prayer
    • sa‘y
    • Mash‘ar (Muzdalifah)
    • ḥalq and taqsīr
    • Sacrifice and slaughtering the animal
    • Passing the night in Minā and Departing from Minā
    • Ramy (stoning) at Jamarāt
    • Miscellaneous Issues
700 /