The Office of the Supreme Leader
Download:

Hajj Rites 2015

  • Introduction
  • CAN HAJJ BE ABANDONED?
  • Types of Hajj and ‘umrah
  • General Structure of hajj tamattu‘ and its ‘umrah
  • hajj ifrād’ and ‘umrah mufradah
  • hajj qirān
  • General Rules for hajj tamattu‘
  • Part one ḥajjat ul-Islam and hajj on behalf
  • Part two Rites of ‘umrah
  • Part three Practices of hajj
  • Inquires about hajj and ‘umrah
    • being mustaṭī‘
    • hajj on Behalf
    • hajj ifrād and ‘umrah Mufradah
    • Exit and entrance in the Holy city of Mecca
    • Mīqāts
    • iḥrām and its dress
    • Prohibitions of iḥrām
      Print  ;  PDF

      Q59. Can a man and a woman dry their faces with a towel in state of iḥrām?

      Answer: For men, it is no problem. For women, it is no problem either provided that it is not considered as covering their face; otherwise it is not allowed. Anyhow, covering the face has no kaffārah.

      Q60. What is ruling about drying face with towel for the women?

      Answer:If she covers all her face with towel then it is problematic; otherwise, there is no problem.

      Q61. What is the rule about drying the head with towel for men?

      Answer:There is no objection unless he covers all his head with towel to make it dry.

      Q62. Can a person in state of iḥrāmtake all his head under the water?

      Answer: One is not allowed to immerse all their head under the water but its prohibition about some part of head is not known.

      Q63. What is kaffārahof covering one’s head (for men)? Is the ruling for a part of a head the same as ruling for entire head?

      Answer:On the basis of caution, one should slaughter a sheep for covering entire head. This rule is not applied to covering a part of head unless people say he has covered his head; for example, wearing a small hat that covers only the central part of head.

      Q64. A person is deprived of sense of smell or does not feel the sense of smell due to cold and the flu, can such a person wear perfume on his body/dress? Can he hold his nose due to foul odor?

      Answer: Wearing perfume is not allowed in any condition even though its smell is not identified by the person. He is the same as others as far as holding one’s nose against bad smell is concerned.

      Q65. What is ruling of using perfume frequently at one time or at different times without intervening kaffārah?

      Answer:Repeated usage of perfume — if the public considers it once — does not lead to multiple kaffārah. Otherwise, one should pay kaffārah as many as they use it irrespective of whether or not there is an intervening kaffārah.

      Q66. Is boasting absolutely forbidden or it is forbidden in case of humiliating others?

      Answer:Boasting is forbidden in state of iḥrām though it does not include humiliation of other people.

      Q67. What is ruling of fastening handkerchief on the head due to headache?

      Answer: There is no objection.

      Q68. Is it allowed for a person who is not muḥrim to throw something on the head of a muḥrim person, i.e. a muḥrim person is sleeping and he throws blanket on his head? What is the ruling if he is muḥrim too?

      Answer: It is ḥarām for a muḥrim to cover his head, whether he covers his head himself or orders somebody else to do so. But covering the head of another person is not a forbidden act of iḥrām even though he is muḥrim.

      Q69. If a muḥrim asks a non- muḥrim to cover his head with blanket when he is asleep, what is ruling about it? Suppose, he acts upon his request, is kaffārahobligatory or not, and in case of obligation of kaffārah who is to pay it?

      Answer: A muḥrimperson is not allowed to ask it from another person. If the latter acts upon his request, proof of kaffārah is not known. Anyhow, the person who asks such a request is not obligated to pay kaffārah.

      Q70. Is it allowed for a muḥrimperson to seek protection against rain while travelling in the night (for example, by an umbrella, or under roof of a bus or car)?

      Answer:On the basis of obligatory caution, one should avoid it unless it leads to unbearable difficulty. But he should — by obligatory caution — pay kaffārahfor going under the shadow.

      Q71. Can a person seek shadow due to light rain (drizzle)?

      Answer:In case, it does not flow on the solid ground, it has no ruling. Though on the basis of caution, one should not go under the shadow against what is called rain — even in case it does not flow on the solid ground — in the common view.

      Q72. Is covering head more than once requires multiple kaffārah?

      Answer: In case, a person covers his head many times, on the basis of caution, he should pay multiple kaffārah.

      Q73. If a man makes foreplay with one's spouse and gets discharged, what is kaffārah?

      Answer: Kaffārahfor foreplay that leads to discharge is slaughtering a camel.

      Q74. Is there any difference for obligation of kaffārah for kissing whether or not it is with lust/accompanied by discharge of semen?

      Answer:If a person kisses his wife with lust, kaffārah is slaughtering a camel and if he kisses her without lust, kaffārah is slaughtering a sheep. Apparently, kissing one’s mother, son or daughter is not prohibited nor requireskaffārah.

      Q75. If a pilgrim commits intercourse with her wife after two wuqūfs and before completion of ṭawāfof nisā’, what is the ruling about this case?

      Answer:If he commits intercourse with his wife between Mash‘ar and completion of ṭawāfof nisā’, his Hajj is valid and only should pay kaffārah. If it is after ṭawāf of nisā’, there is no kaffārah. There is a discussion among jurists — which is not encountered by people — that if it happens during the course of ṭawāf of nisā’, then whether after the middle of ṭawāf of nisā’ or with the passage of the fifth round, it is ruled as its completion.

      Q76. In Persian Gulf area, there is a tradition that the women cover their faces, i.e. they cover their faces with a piece of cloth other than their veil which is called poshieh.

      1. What is ruling of covering face with it in state of iḥrām?

      2. Does it make any difference if the poshieh is stitched to the veil and is considered a part of it?

      3. If it is allowed for a woman to cover her face with poshieh, is it obligatory in state of iḥrāmto keep it away from her face so that it does not touch her face?

      4. If the style of the veil is such that a piece of cloth is connected to it without stitching, is it allowed for her to cover her face with it?

      Answer:It is not allowed for a woman to cover her face in state of iḥrāmwhether by using veil or poshieh. It makes no difference whether it is stiched to the veil or separate from it, whether it is of the same material as the veil, attached or separated from it. Likewise, covering face with a piece of cloth from shawl or veil is not allowed, whether it is connected to it or separate from it.

      Yet, the women can hang shawl, veil, a piece of cloth or handkerchief and any dress on their head as it may cover a part of forehead and face down to the upper part of nose. But, on the basis of caution, it is better that one should not let this covering touch her face.

      Q77. Is usage of Mobile phone and telephones considered as the covering of ear or covering of head, both of which are prohibited in state of iḥrām?

      Answer: There is no objection to using a mobile or telephone or any other similar device in state of iḥrām.

      Q78. A person covers his head and ears due to cool weather upon recommendation of a doctor or any other reason, is it forbidden, should he pay kaffārah?

      Answer:States of emergency expels its being obligatory. But in cases that it requires kaffārah, state of emergency does not change the rule of kaffārah and it should be paid.

      Q79. In your viewpoint, up to what time a person can spread shadow over his head at night, either from sunset to fajr or up to sunrise?

      Answer:Spreading shadow on the head at night is allowed until sunrise.

      Q80. In state of iḥrām, if a person drives an automobile with roof in the left lane of the road — that is for fast driving — or in the middle lane and it happens to rain during the drive and due to danger of an accident he cannot stop his vehicle immediately and he needs some time to reach a lane where one can stop. Thefore, it makes him to shade against raining. Does it require paying kaffārah?

      Answer:If until his automobile stops, it is called spreading shadow on his head against rain, kaffārah is obligatory for him and having no other choice does not repel the kaffārah. Yet, in such a case, it is not remote that it is not considered as shading by choice.

      Q81. What is the rule on utilization of masks for the protection against polluted air which is fastened behind the head and covers a small part of head?

      Answer:Using ordinary mask by the women is no problem and putting its band behind the head is allowed for men.

    • Ṭawāf and its Prayer
    • sa‘y
    • Mash‘ar (Muzdalifah)
    • ḥalq and taqsīr
    • Sacrifice and slaughtering the animal
    • Passing the night in Minā and Departing from Minā
    • Ramy (stoning) at Jamarāt
    • Miscellaneous Issues
700 /