پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری
دریافت:

احکام معاملات و مشاوران املاک

  • احکام مشاوران املاک
  • احکام معاملات املاک
    • احکام عمومی خریدوفروش
    • شرایط فروشنده و خریدار
    • احکام خیارات در خریدوفروش
      • حق فسخ
      • خیار غبن
      • خیار تخلف شرط
        چاپ  ;  PDF

         

        ثبوت خیار تخلف شرط

        س183. در چه صورتی خیار تخلف شرط برای فروشنده یا خریدار ثابت می شود؟

        ج: اگر فروشنده یا خریدار شرط کند که کاری را انجام دهد یا شرط کند جنسی را که تحویل می دهد، طور مخصوصی باشد و به آن عمل نکند، طرف مقابل حق فسخ دارد.

         

        شرط پرداخت هزینه های ملک

        س184. این جانب مغازه تجاری خود را با سند عادی با شرایطی فروختم و یکی از شرط ها این بود که مالیاتهای آن را خریدار بپردازد، ولی وی تاکنون از پرداخت آن خودداری کرده است؛ آیا من حق فسخ معامله را دارم؟

        ج: اگر به طور صریح در ضمن عقد شرط کرده باشند که در صورت عدم پراخت مالیاتها توسط خریدار، فروشنده حق فسخ بیع را داشته باشد و یا عقد مبتنی بر این امر واقع شده باشد، حق فسخ برای او ثابت است.

         

        س185. شخصی خانه ای را که هنوز تکمیل نشده، خریده است، به این شرط که فروشنده در برابر ثبت آن به نام مشتری از او مبلغی را نخواهد، ولی فروشنده اکنون برای ثبت سند به نام مشتری از او مبلغی را می خواهد؛ آیا او چنین حقّی را دارد؟

        ج: بر فروشنده واجب است به تعهدّی که هنگام خریدوفروش نموده، عمل کرده، مبیع را به مشتری تحویل دهد و سند آن را به نام او نماید و حق ندارد چیزی را بیشتر از آنچه که عقد مبتنی بر آن منعقد شده، مطالبه کند، مگر آنکه بنا به درخواست مشتری مبادرت به انجام عملی کند که از نظر عرف دارای ارزش بوده و زائد بر اعمالی باشد که در ضمن عقد بر آن توافق شده است.

         

        س186. زمینی به قیمت معیّنی فروخته و تمام پول آن هم به فروشنده پرداخت شده و در ضمن عقد، مقرّر شده است که مشتری مبلغ معیّنی را به فروشنده در برابر ثبت سند رسمی به نام مشتری بپردازد. همه این امور در یک سند عادی نوشته شده است ولی در حال حاضر فروشنده در برابر تسلیم سند رسمی به مشتری مبلغ بیشتری را نسبت به مبلغ نوشته شده در سند عادی می خواهد؛ آیا او چنین حقی را دارد؟

        ج: بر فروشنده واجب است بعد از تحقّق خریدوفروش به نحو صحیح شرعی به عقد بیع و همه اموری که در ضمن آن به نفع مشتری ملتزم شده، عمل کند و حق ندارد از او مبلغی را بیشتر از آنچه به آن ملتزم شده است مطالبه کند.

         

        س187. پدر این جانب صاحب یک ساختمان تجاری بود که مدتی قبل به دلیل بدهی هایی که داشت، نیمی از آن را به صورت قطعی به شخصی فروخت و آن شخص در عوض متعهد شد، بدهی های پدرم را به طلبکارانش پرداخت کند، اما فقط نصف بدهی ها را پرداخت کرده است و از پرداخت بقیه خودداری می کند؛ آیا حق فسخ برای پدرم ثابت است؟

        ج: با توجه به اینکه باید ثمن و نیز شرط ضمن عقد به طور دقیق مشخص باشد، در فرض صحت عقد مذکور خودداری خریدار از پرداخت بدهی فروشنده مجوّز فسخ معامله نیست؛ ولی اگر در معامله شرط کردند که تا مدّت معیّنی بدهی های فروشنده را که دقیقاً قبل از عقد مشخص شده است، بپردازد و خریدار عمل به شرط نکرده، از باب تخلّف شرط، حق فسخ برای پدرتان ثابت است؛ و ضمناً اگر معلوم باشد خریدار با موافقت طلبکاران طلب آنان را تقبّل کرده، فروشنده دیگر بدهی نسبت به طلبکاران ندارد، ولی چنانچه توافق فقط بین خریدار و فروشنده بر پرداخت بدهی فروشنده حاصل شده باشد، هر مقدار بدهی فروشنده را که خریدار نپرداخته، بر عهده ی شخص فروشنده باقی است که باید بپردازد.

         

        شرط قانونی بودن ملک معامله شده

        س188. فردی قطعه زمینی را خریده است به این شرط که اگر دولت از ثبت سند رسمی به نام او جلوگیری کند و یا معلوم شود که زمین در طرح شهرداری قراردارد، حق فسخ داشته باشد و چون خریدار نتوانسته است برای این زمین پروانه ساختمان بگیرد، در حال حاضر از فروشنده درخواست فسخ و بازگرداندن پول زمین را دارد، ولی به این شرط که اگر شهرداری اجازه ساختمان سازی در این زمین را از زمان حاضر تا دوسال بعد بدهد، فروشنده دوباره زمین را به همان قیمت قبلی به او بفروشد؛ آیا خریدار حق تعیین چنین شرطی را دارد؟

        ج: گر چه مشتری بر اساس شرط ضمن عقد که مورد قبول دو طرف است می تواند معامله را فسخ کند و پول زمین را از فروشنده مطالبه نماید ولی حق اشتراط چیزی را در ضمن فسخ علیه فروشنده ندارد.

         

        تعیین بیعانه در خیار تخلف شرط

        س189. اگر خریدار و فروشنده در ضمن تنظیم قرارداد بیع ملتزم شوند که حق به هم زدن معامله را نداشته باشند و درصورتی که مشتری بعد از امضای قرارداد از انجام معامله منصرف شود، حق مطالبه بیعانه ای را که به فروشنده داده است، ندارد و همچنین اگر فروشنده بعد از امضای قرارداد منصرف شود، باید علاوه بر برگرداندن بیعانه یادشده، مبلغ معیّنی را هم برای ضرر و خسارت به مشتری بپردازد؛ آیا شرط خیار یا إقاله آنان به صورت یادشده صحیح است؟ و آیا مالی که از این طریق به دست می آید، برای آنان حلال است؟

        ج: شرط مذکور شرط خیار فسخ یا اقاله نیست بلکه شرط پرداخت مبلغی در صورت انصراف از انجام معامله است و این قبیل شروط به مجرّد ذکر و ثبت آنها در ضمن تنظیم قرارداد بیع و امضای آن، تا زمانی که در ضمن عقد ذکر نشوند، اثری ندارند، ولی با ذکر در ضمن عقد یا انعقاد عقد مبتنی بر آن صحیح بوده و وفا به آن هم واجب است و گرفتن مالی که به این ترتیب به دست می آید، اشکال ندارد.

         

        س190. معامله ای بین فروشنده و خریدار با شروط معیّنی که مشتری به نفع فروشنده به آنها ملتزم شده، محقق شده و مشتری قسمتی از ثمن معامله را به عنوان بیعانه به فروشنده پرداخته است ولی از عمل به بقیه شرط های معامله خودداری می کند؛ آیا مشتری حق الزام فروشنده به اتمام معامله را دارد؟

        ج: فروشنده باید تا زمانی که عقد را بر اثر تخلّف شرط فسخ نکرده، به آن وفا کند، ولی اگر حق فسخ داشته باشد هرچند به دلیل تخلّف مشتری از بعضی از شروط باشد، جایز است بیع را فسخ نماید و در این صورت مشتری حق ندارد فروشنده را به چیزی غیر از بازگرداندن پولی که از او گرفته است، ملزم نماید.

         

        س191. خریدوفروش و کسب درآمد با پول بیعانه ی دیگران و بدون اجازه آنها و سود به دست آمده، چه حکمی دارد؟

        ج: اگر بیعانه پس از تمام شدن معامله و به عنوان مقداری از ثمن از مشتری دریافت شده باشد، ملک فروشنده است و کسب درآمد با آن برای فروشنده مانع ندارد؛ در غیر این صورت هرگونه استفاده از بیعانه منوط به رضایت مشتری است.

         

        پرداختن جریمه و خیار تخلف شرط

        س192. گاهی عبارت زیر در قراردادهای بیع نوشته می شود: «اگر یکی از طرفین، اقدام به فسخ معامله نمود باید فلان مبلغ را به عنوان غرامت به طرف دیگر بپردازد»؛ اوّلاً: آیا این عبارت، شرط خیار محسوب می شود؟ ثانیاً: آیا این قبیل شروط صحیح هستند؟ و ثالثاً: درصورتی که شرط باطل باشد، آیا عقد هم باطل است؟

        ج: این شرط، شرط خیار محسوب نمی شود بلکه شرط پرداخت مبلغی در صورت انصراف از اتمام و تکمیل معامله است و این شرط اگر در ضمن عقد لازم باشد و یا عقد مبتنی بر آن منعقد شود، اشکال ندارد. ولی باید برای این قبیل شرطها که در قیمت مبیع مؤثّر هستند مدّت معیّنی ذکر شود و الا باطل است.

         

        س193. اگر در ضمن معامله، با فروشنده شرط شود که در صورت تأخیر در تحویل مَبیع (ملک، کالا و...) از مدّت مقرّر، باید مبلغ معیّنی را به مشتری بپردازد؛ آیا عمل به این شرط لازم است؟

        ج: شرط مذکور اشکال ندارد و بر فروشنده واجب است در صورت تأخیر تسلیم مبیع، به آن شرط عمل کند و مشتری هم می تواند خواستار عمل به شرط شود.

         

        شرط حضور به موقع مشتری

        س194. این جانب یک آپارتمان مسکونی را به شخصی فروختم، به این شرط که اگر در موعد مقرّر برای ثبت سند آپارتمان به نام او و دریافت باقی مانده مبلغ معامله، در دفتر ثبت اسناد رسمی حاضر نشود، حق فسخ معامله و فروش آپارتمان به قیمت روز به شخص دیگر را داشته باشم و چون خریدار در موعد مقرّر در دفتر ثبت اسناد حاضر نشد، معامله را فسخ کرده، آپارتمان را به شخص دیگری فروختم؛ آیا معامله دوم صحیح است؟

        ج: مبادرت به فسخ بیع و فروش مجدّد مبیع به شخص دیگر طبق شروطی که دو طرف در ضمن عقد لازم به آن ملتزم شده اند، اشکال ندارد.

         

        شرط دائمی در معامله

        س195. شخصی باغ خود را با این شرط که تا وقتی زنده است، منافع آن برای خودش باشد، به فرد دیگری فروخته است؛آیا این بیع با شرط مذکور صحیح است؟

        ج: فروش مبیع به نحوی که برای مدّتی مسلوب المنفعه[1] باشد، اشکال ندارد؛ به شرطی که مالیّت شرعی و عرفی داشته و قابل انتفاع باشد؛ هرچند بعد از پایان مدّتی که منفعت آن استثنا شده است. ولی اگر استثنای منافع تا مدّتی نامعیّن منجر به جهل به ثمن یا مثمن شود، بیع به علت غرر باطل است.

         

        س196. شخصی مغازه تجاری را با این شرط که پشت بام مغازه ملک خود او باقی بماند و حق ساخت در آن را داشته باشد، فروخته است؛ آیا با وجود این شرط و با علم به اینکه اگر آن شرط نبود اصلاً آن را نمی فروخت، مشتری درباره پشت بام مغازه حقی دارد؟

        ج: بعد از استثناء پشت بام مغازه در معامله، مشتری حقّی در آن ندارد.

         

        شرط واگذارنکردن مِلک

        س197. شخصی ملکی را از شخص یا سازمان و نهادی می خرد، مشروط براینکه خریدار، مِلک را به صورت بیع، صلح، هبه، رهن، اجاره، به هیچ شخص دیگری واگذار نکند؛ آیا این نوع شرط صحیح است؟

        ج: مانع ندارد.

         

        پای بند نبودن به شرط

        س198. منزلی ملک دو نفر است و آنها تصمیم می گیرند که آن را بفروشند، مشروط به اینکه منزل دیگری بخرند، اما بعد از فروش، یکی از شرکا حاضر نمی شود خانه مشترک بخرد. با توجه به اینکه اگر شرط خرید خانه مشترک نبود، شریک دیگر هم راضی به فروش خانه نمی شد، آیا فروش منزل صحیح بوده است؟

        ج: اگر شرط مذکور در ضمن عقد لازم نباشد، وجوب وفا ندارد.

         

        شرط استفاده خاص از ملک

        س199. آیا فروشنده می تواند ضمن عقد، شرط کند که خریدار، مورد معامله شده را برای منظور خاصی استفاده کند؛ مثلاً شخصی زمینی را بفروشد و با خریدار شرط کند که او زمین را فقط برای کشاورزی استفاده کند؟

        ج: می تواند شرط کند و خریدار پس از قبول شرط، مکلّف است که بر طبق آن عمل نماید و تخلّف نکند.

         

        فروشنده و شرط قیمت گذاری دوباره

        س200. معامله ای انجام می شود و در یکی از بندهای قولنامه ی این معامله عبارت ذیل آمده است: «چنانچه فروشنده مایل به قیمت گذاری مجدّد باشد، قبل از انتقال سند توسّط کارشناس دادگستری، کارشناسی انجام می شود و ما به التّفاوت از مبلغ مورد معامله محاسبه می گردد و هزینه ی کارشناسی به عهده ی فروشنده است»؛ آیا این معامله صحیح است؟

        ج: در فرض سؤال که تردید در ثمن وجود دارد، معامله صحیح نیست.


        [1]. یعنی از آن منفعت و بهره ای به دست نیاید.

      • خیار عیب
      • خیار رؤیت
      • خیار تأخیر
      • خیار مجلس
      • خیار شرط
      • خیار تدلیس
      • خیار شرکت
      • خیار تعذّر تسلیم
    • احکام ساخت و خریدوفروش ملک
  • احکام اجاره
  • احکام رهن
  • احکام سرقفلی
  • احـکـام آپـارتـمان و مجتمع های مسکونی و تجاری
  • املاک و موازین شرعی
کاربر گرامی؛ لطفا قبل از تکمیل فرم، موارد زیر را مطالعه کنید:
  • جهت مکاتبه با دفتر، از قسمت ارسال نامه استفاده نمایید.
  • به منظور استفتاء یا ارسال سوال شرعی، از قسمت ارسال سوال شرعی استفاده نمایید.
  • جهت ارایه انتقاد و پیشنهاد به سایت دفتر، از قسمت ارتباط با پایگاه استفاده نمایید.
  • از فرم زیر فقط برای ارایه نظرات در مورد محتوای همین صفحه استفاده نمایید.
  • مسوولیت ارسال اشتباه بر عهده ارسال کننده آن است.
700 /