پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری
دریافت:

احکام معاملات و مشاوران املاک

  • احکام مشاوران املاک
  • احکام معاملات املاک
    • احکام عمومی خریدوفروش
    • شرایط فروشنده و خریدار
    • احکام خیارات در خریدوفروش
    • احکام ساخت و خریدوفروش ملک
      • خریدوفروش نقدی املاک
        چاپ  ;  PDF

         

        توافق

        س229. اگر فروشنده و خریدار درباره مِلکی به توافق برسند، آیا این توافق از نظر شرعی حقی برای دو طرف ایجاد می کند؟ مثلا آیا فروشنده حق فروش مِلک یادشده را به دیگری ندارد و باید به همین خریدار بفروشد؟

        ج: تا معامله شرعی به صورت کامل انجام نشده است هیچ یک از دو طرف نسبت به طرف دیگر از جهت توافق و وعده انجام معامله حقّی پیدا نمی کنند.

         

        مشخص نبودن مساحت زمین

        س230. این جانب ملکی را خریده ام که فروشنده و صاحب ملک آن را در مساحت های دلخواه تقسیم کرده و هر قطعه را جداگانه فروخته است اما شهرداری کارهای تفکیک سند را انجام نداده است و دقیقا معلوم نیست که بعد از تفکیک قانونی، مساحت هر قطعه زمین چقدر خواهد شد؛ آیا این معامله صحیح است؟

        ج: در فرض مرقوم، خریدوفروش صحیح نیست، ولی معامله تحت عنوان مصالحه اشکال ندارد.

         

        خریدوفروش زمین مزروعی به قیمت مسکونی

        س231. این جانب ملکی را با کاربری مسکونی از شخصی خریدم ولی مدتی بعد متوجه شدم کاربری آن مزروعی بوده است و برای آن مجوز ساخت نمی دهند؛ با توجه به اینکه در ضمن معامله هیچ اشاره ای به کاربری زمین نشده است، اما مبلغی که برای زمین پرداخته ام، در عرف بازار به قیمت زمین با کاربری مسکونی تناسب دارد، آیا بنده حق فسخ معامله یا دریافت مابه التفاوت را دارم؟

        ج: اگر مغبون شده باشید، حق فسخ معامله را دارید.

         

        فروش زمین با تضمین افزایش قیمت

        س232. اگر فروشنده ی مِلک در هنگام فروش، افزایش قیمت ملک یا ساختمان را به علت خیابان کشی و مانند آن تضمین کند اما بعد از معامله نه تنها قیمت ملک افزایش نیافته بلکه کاهش پیدا کرده است؛ در این صورت آیا خریدار حق فسخ معامله یا دریافت مابه التفاوت را دارد؟

        ج: خریدار حق فسخ یا دریافت مابه التفاوت را ندارد مگر اینکه مغبون شده باشد که در این صورت حق فسخ معامله را دارد.

         

        س233. بعضی افراد قسمتی از مِلک خود یا تمام آن را می فروشند به این شرط که دوباره آن را از همان مشتری به قیمتی بیشتر از قیمتی که خریده است، بخرند؛ آیا این نوع بیع و معامله صحیح است؟

        ج: این نوع بیع، صوری و وسیله ای برای دستیابی به قرض ربوی می باشد و لذا حرام و باطل است. بله، اگر ملک خود را به طور جدّی و به نحو صحیح شرعی[1] بفروشند و سپس اقدام به خرید نقدی یا نسیه آن به همان قیمت یا بیشتر از مشتری نمایند، اشکال ندارد.

         

        خرید شراکتی ملک

        س234. بنده به همراه سه نفر از دوستانم یک واحد مسکونی را در شهر مشهد مقدس خریدیم؛ به این صورت که هرکدام سه ماه از سال را به شکل متناوب یا دوره ای، مالک واحد مسکونی باشیم و اگر کسی خواست در این سه ماه خودش ساکن شود یا اجاره دهد و به اجازه بقیه نیازی نباشد و فقط حق فروش با اجازه و اطلاع بقیه شرکاء باشد که اگر هیچ کدام از شرکاء حاضر به خرید نشدند، آن وقت می تواند به شخص دیگری بفروشد؛ آیا این معامله با شروط ضمن آن صحیح است؟

        ج: واگذاری منفعت ملک به شخص حقیقی یا حقوقی برای مدّت محدود در یک سال یا برای همان مدّت محدود در چندسال به صورت اجاره یا صلح منفعت اشکال شرعی ندارد؛ خواه واگذاری تمام منفعت به یک شخص و یا واگذاری منفعت به چند نفر به نحو مشاع که در همان زمان واگذاری، همه افراد مورد نظر مالک آن منفعت باشند، لکن مشروط به اینکه بین خود توافق کنند که هر فردی به تنهایی در یک زمان معین از آن استفاده کند. ولی ملکیت زمانی عین به نحوی که عین را مالک باشد تا زمان مشخصی؛ این، صورت شرعی ندارد؛ خواه به صورت فردی و خواه به صورت جمعی به نحو اشاعه، به نحوی که نفر اول فقط در زمان اول و نفر دوم در زمان دوم مالک عین باشد و یا چند نفر مجموعاً به نحو مشاع تا زمان خاصی مالک آن عین باشد؛ این، صورت شرعی ندارد.

         

        خرید مِلک با پول دیگران

        س235. شخصی زمینی را با مال دیگری خریده است؛ آیا این زمین ملک او محسوب می شود؟

        ج: اگر زمین را با عین مال شخص دیگری خریده باشد، درصورتی که صاحب مال، معامله را اجازه دهد، بیع از طرف او واقع می شود و خریدار حقّی در آن ندارد و اگر اجازه ندهد، بیع، باطل است. برخلاف زمانی که زمین را برای خودش و در ذمّه بخرد و سپس پول آن را از مال شخص دیگری بدهد؛ در این صورت، زمین ملک خود او خواهد بود ولی پول آن را به فروشنده بدهکار است و همچنین ضامن مال شخصی که پول او را به فروشنده داده است، می باشد و بر فروشنده هم واجب است که آنچه را در ابتدا به عنوان قیمت زمین دریافت کرده است به مالک آن برگرداند.

         

        معامله مِلک در مقابل بدهی

        س236. شخصی که به بنده بدهکار بود، زمینی را در مقابل یکی از بدهی هایش به من داد اما بعد از معامله بلافاصله قیمت زمین بسیار افزایش یافت، اکنون بدهکار (فروشنده) ادعا دارد که بنده با اطلاع از این افزایش قیمت، زمینی را خریده ام؛ بنابراین از پرداخت دیگر دیون خودش خودداری می کند؛ آیا او چنین حقی را دارد؟

        ج: حق امتناع از پرداخت دیونش را ندارد.


        [1]. منظور از قصد جدی در معامله این است که فروشنده با اختیار و قصد واقعی بفروشد و مشتری هم با اختیار و قصد واقعی بخرد؛ به بیان دیگر، باید آنها به لوازم و آثار معامله ملتزم شوند؛ یعنی واقعاً آن ملک از ملکیت فروشنده، خارج و به ملکیت مشتری داخل شده، مشتری اختیار هر نوع تصرف در آن را داشته باشد و اگر خواست به همان فروشنده بفروشد یا به کسی دیگر و با هر قیمتی که خودش می خواهد و یا اصلا نفروشد. اگر این گونه شد، مشخص است که خریدوفروش با قصد جدی انجام شده است. در اصطلاح فقهی بیع به شرط بیع را «بیع العینه» می گویند که باطل است.

      • خریدوفروش نسیه و اقساطی املاک
      • پیش فروش (بیع سَلَف) مِلک
      • سفارش و مشارکت در ساخت
      • تسهیلات و وام های بانکی
      • رعایت قانون در خریدوفروش
  • احکام اجاره
  • احکام رهن
  • احکام سرقفلی
  • احـکـام آپـارتـمان و مجتمع های مسکونی و تجاری
  • املاک و موازین شرعی
کاربر گرامی؛ لطفا قبل از تکمیل فرم، موارد زیر را مطالعه کنید:
  • جهت مکاتبه با دفتر، از قسمت ارسال نامه استفاده نمایید.
  • به منظور استفتاء یا ارسال سوال شرعی، از قسمت ارسال سوال شرعی استفاده نمایید.
  • جهت ارایه انتقاد و پیشنهاد به سایت دفتر، از قسمت ارتباط با پایگاه استفاده نمایید.
  • از فرم زیر فقط برای ارایه نظرات در مورد محتوای همین صفحه استفاده نمایید.
  • مسوولیت ارسال اشتباه بر عهده ارسال کننده آن است.
700 /