پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری
دریافت:

احکام معاملات و مشاوران املاک

  • احکام مشاوران املاک
  • احکام معاملات املاک
    • احکام عمومی خریدوفروش
    • شرایط فروشنده و خریدار
    • احکام خیارات در خریدوفروش
    • احکام ساخت و خریدوفروش ملک
      • خریدوفروش نقدی املاک
      • خریدوفروش نسیه و اقساطی املاک
      • پیش فروش (بیع سَلَف) مِلک
        چاپ  ;  PDF

         

        ملک آماده ساخت یا نیمه تمام

        س252. اگر شخصی یک واحد مسکونی از پلاک ثبتی معین را با خصوصیات معلوم که هنوز ساخته نشده یا نیمه تمام است، بخرد و تمام قیمت را هم بپردازد و فروشنده شرط کند که خانه را در تاریخ خاص به او تحویل بدهد؛ آیا این نوع معامله صحیح است؟

        ج: در بیع سَلف مَبیع (کالا) باید کلی باشد.

         

        معلوم کردن خصوصیات مؤثر در قیمت

        س253. با توجه به اینکه در ساخت مسکن مؤلفه های زیادی در قیمت تأثیر دارند و از طرفی میزان دقیق آنها بعد از ساخت معلوم می شود، آیا در پیش فروش مسکن لازم است دو طرف درباره همه ی این مؤلفه ها به دقت توافق و آنها را مشخص کنند؟

        ج: باید خصوصیاتی را که قیمت جنس به واسطه ی آنها فرق می کند معین نمایند، ولی دقت زیاد هم لازم نیست؛ همین قدر که مردم بگویند، خصوصیات آن معلوم شده، کافی است.

         

        پرداخت تمام یا بخشی از قیمت معامله پیش فروش بعد از مجلس معامله

        س254. اگر بعد از معامله ی پیش فروش ساختمان، خریدار تمام یا بخشی از مبلغ مورد معامله را پرداخت نکند، ولی با رضایت فروشنده بعد از چند روز یا چند ماه دیگر پرداخت کند، آیا این معامله صحیح است؟

        ج: در معامله سلف باید پیش از آنکه خریدار و فروشنده از هم جدا شوند، خریدار تمام قیمت را به فروشنده بدهد. و چنانچه مقداری از قیمت آن را بدهد، اگرچه معامله به آن مقدار صحیح است، ولی فروشنده می تواند معامله ی همان مقدار را به هم بزند.

         

        س255. از شرایط پیش فروش شرعی (بیع سلف) این است که پیش از جدا شدن خریدار و فروشنده از هم، خریدار تمام قیمت را به فروشنده بدهد؛ اگر خریدار در عوض پول نقد، چک بدهد (تاریخ چک نوشته شده، یا برای روز معامله است یا یک ماه دیگر، که در عرف بازار تاریخ چک تا یک ماه به منزله پول نقد است)، آیا این نوع معامله صحیح است؟

        ج: اگر به عنوان پیش فروش معامله شده است، صحیح نیست.

         

        تأخیر در تحویل دادن مسکن پیش فروش شده

        س256. اگر در معامله ی پیش فروش مسکن، فروشنده برای تحویل دادن واحد زمانی را مشخص کند که معمولاً در این زمان امکان تحویل دادن وجود ندارد، آیا در صورت اعتماد خریدار به فروشنده و سازنده، این معامله صحیح است؟

        ج: اگر وقتی را تعیین کنند که اطمینان به امکان تحویل مسکن در آن زمان دارند، اشکال ندارد؛ در غیر این صورت، معامله صحیح نیست.

         

        س257. فروشنده و سازنده برای تحویل دادن واحد مسکونی زمانی را مشخص کرده بودند اما به علت گرانی بعضی مصالح ساختمانی و یا به هر علت دیگری، امکان تحویل دادن آن در زمان یادشده ممکن نشد؛ حکم معامله چیست؟

        ج: مشتری می تواند صبر کند تا فروشنده واحد مسکونی را به اتمام برساند و تحویل دهد یا می تواند معامله را به هم بزند و چیزی را که داده، پس بگیرد.

         

        س258. یک واحد مسکونی را به صورت پیش فروش خریده و تمام مبلغ را به فروشنده پرداخت کردم تا بعد از یک سال واحد مورد نظر را تحویل دهد اما بعد از گذشت شش ماه هنوز شروع به ساخت مسکن نکرده است؛ آیا اجازه فسخ معامله و یا دیگر اقدامات قانونی را دارم؟

        ج: تا زمانی که امکان انجام تعهد وجود دارد حق فسخ ثابت نیست.

         

        معلوم نکردن زمان تحویل

        س259. اگر در معامله ی پیش فروش مسکن، خریدار و فروشنده نسبت به زمان تحویل دادن واحد مسکونی درباره زمان حداقلی و حداکثری توافق کنند که فروشنده بین این دو زمان باید حتماً واحد را تحویل دهد، آیا این نوع معامله صحیح است؟

        ج: زمان تحویل مبیع (جنس خریداری شده) در معامله سلف باید کاملًا معلوم باشد.

         

        س260. در معامله ی پیش فروش مسکن، فروشنده زمان تحویل دادن واحد مسکونی را به یک سال بعد از واریز وام بانکی معلّق می کند؛ با توجه به اینکه زمان واریز وام بانک دقیقاً معلوم نیست، آیا معامله ی پیش فروش به این صورت صحیح است؟

        ج: از آنجا که زمان واریز وام معلوم نیست، معامله باطل است.

         

        شرط جریمه ی تأخیر

        س261. آیا مشتری می تواند در ضمن معامله ی پیش فروش (سلف) شرط کند که اگر فروشنده و سازنده ، واحد مسکونی را در موعد مقرر تحویل ندهد، برای هر روز تأخیر فلان مبلغ را به عنوان جریمه بپردازد. آیا این شرط گذاشتن و گرفتن این پول اشکال دارد؟

        ج: اگر ضمن معامله شرط کنند که فروشنده در صورت تأخیر در تحویل مبیع، مبلغ معینی به خریدار بپردازد، اشکال ندارد.

         

        فسخ معامله و محاسبه ارزش پول پرداختی

        س262. یک واحد مسکونی را از یک شرکت ساخت و ساز مسکن، پیش خرید و تمام مبلغ را پرداخت کردم، اما متأسفانه این شرکت به خاطر ورشکستگی نتوانست به تعهدش نسبت به تحویل دادن واحد در زمان مقرر عمل کند، اکنون با توجه اینکه در ضمن قرارداد هیچ شرطی مبنی بر جبران خسارت یا جریمه ی تأخیر نیامده است، آیا بنده که حق فسخ معامله را دارم می توانم نسبت به کاهش ارزش پول پرداختی از فروشنده خسارت بگیرم؟

        ج: نسبت به کاهش ارزش پول بنابراحتیاط واجب باید مصالحه شود.

         

        معلوم نکردن قیمت قطعی و تمام شده در معامله پیش فروش

        س263. این جانب یک آپارتمان مسکونی را از شخصی خریده ام به این شرط که آن را در مدّت معیّنی به من تحویل دهد و در ضمن عقد بر امکان افزایش قیمت آن تا 15٪ توافق کرده ایم، ولی اکنون فروشنده به طور یک جانبه قیمت را تا 31٪ افزایش داده و اعلام کرده است که تحویل دادن و تجهیز کردن آپارتمان مشروط به پرداخت آن مقدار است؛ آیا انجام این کار برای او جایز است؟

        ج: اگر قیمت نهایی و قطعی در هنگام اجرای عقد معیّن نشده باشد و یا تعیین قیمت، موکول به ملاحظه ی قیمت روزِ تحویل شده باشد، بیع، باطل است و فروشنده می تواند از انجام معامله خودداری نموده و هر قیمتی را که می خواهد معیّن کند و مجرّد توافق و تراضی بعدی خریدار و فروشنده بر تعیین قیمت قطعی به قیمت روزِ تسلیم مبیع، برای صحّت بیع کافی نیست.

         

        فروش ملک پیش خرید شده قبل از تحویل دادن

        س264. این جانب یک واحد مسکونی را از یک شرکت در قالب معامله سلف پیش خرید و تمام مبلغ را پرداخت کردم که طبق قرارداد بعد از یک سال تحویل خواهد داد؛ آیا می توانم قبل از تحویل گرفتن واحد مسکونی آن را به شخص دیگری به قیمت بیشتر بفروشم؟

        ج: اگر هنوز موعد تحویل گرفتن آن نشده است نمی تواند بفروشد و معامله دوم باطل است. ولی بعد از تمام شدن مدت و پس از رسیدن موعد تحویل، فروختن آن اشکال ندارد، اگرچه آن را تحویل نگرفته باشد.[1]

         

        تفاوت واحد تحویلی با واحد معامله شده

        س265. اگر مشتری بعد از تحویل گرفتن واحد مسکونی متوجه شود بعضی از خصوصیات گفته شده در قرارداد رعایت نشده و واحد تحویلی از نظر خصوصیات مانند نقشه، نوع و کیفیت مصالح به کار رفته و... متفاوت است؛ حکم این معامله و وظیفه خریدار چیست؟

        ج: مشتری در معامله سلف فقط موظف است همان مبیع با صفات قرارداده شده بین دو طرف را تحویل بگیرد؛ البته اگر جنسی مصداق مبیع بوده ولی با ویژگی بهتر، لازم است مشتری قبول کند.

         

        س266. اگر فروشنده و سازنده ی واحد مسکونی، مصالح بهتری را از آنچه در قرارداد معامله ذکر شده، استفاده کند، آیا فروشنده می تواند قیمت مابه التفاوت را از مشتری مطالبه کند؟

        ج: نمی تواند ما به التفاوت را مطالبه کند، مگر اینکه ضمن معامله شرط شده باشد.

         

        پیش فروش به شرط بازخرید

        س267. شخصی به علت نیاز به پول برای تکمیل ساختمان، تعدادی از واحدهای ساختمان نیمه تمام خود را در قالب معامله پیش فروش، مثلاً متری سیصد هزار تومان می فروشد و در ضمن معامله شرط می کند که اگر در مدت مثلاً یک سال توان خرید همان واحدهای فروخته شده را داشته باشد، بتواند آنها را از مشتری ها بخرد[2]؛ البته با محاسبه ی سود پنج درصد بنا به آنچه در عرف بازار مرسوم است و در غیر این صورت، معامله به قوت خود باقی بماند؛ آیا این معامله و شرط ضمن آن صحیح است؟

        ج: فروش به نحو مذکور با تعیین مشخصات دقیق واحدهای مورد فروش و شرط خرید از خریدار به مبلغ قراردادی در آینده اشکال شرعی ندارد، به شرط آنکه فروش و خرید جدّی باشد نه فرار از ربای قرضی که بخواهد پولی از خریدار اسمی بگیرد و بعداً همان پول را با سود برگرداند.

         

        قانون پیش فروش ساختمان

        س268. یکی از بندهای قانون مصوّب پیش فروش ساختمان که دو طرف با این نام به خریدوفروش می پردازند، گویای این مطلب است که پیش خریدار (مشتری) باید حداقل 10% از مبلغ کل واحد را در مجلس عقد معامله و بقیه را در اقساط مشخص در طول ساخت و نسبت به پیشرفت مراحل ساخت به فروشنده پرداخت کند؛ آیا این نوع معامله و قرارداد جایز است و این معامله چه نوع معامله ای است؟

        ج: در فرض سوال فقط به مقداری که ثمن در مجلس معامله پرداخت می شود، پیش فروش صحیح است و نسبت به بقیه باطل است، اما اگر قرارداد یادشده در قالب عقد صلح انجام شود، اشکال ندارد.


        [1]. این سوال و جواب برای زمانی است که معامله ی انجام شده به صورت پیش فروش شرعی باشد، اما اگر در قالب عقود دیگر مثل مشارکت در ساخت و... باشد که غالباً الان در بین مردم این گونه رواج دارد، حتی قبل از تحویل گرفتن واحد می توان آن را فروخت.

        [2]. در حقیقت، فروشنده برای خودش در معامله حق خیار و حق فسخ معامله را قرار می دهد که در اصطلاح فقهی به این شرط «بیع خیاری یا خیار شرط» گفته می شود.

      • سفارش و مشارکت در ساخت
      • تسهیلات و وام های بانکی
      • رعایت قانون در خریدوفروش
  • احکام اجاره
  • احکام رهن
  • احکام سرقفلی
  • احـکـام آپـارتـمان و مجتمع های مسکونی و تجاری
  • املاک و موازین شرعی
کاربر گرامی؛ لطفا قبل از تکمیل فرم، موارد زیر را مطالعه کنید:
  • جهت مکاتبه با دفتر، از قسمت ارسال نامه استفاده نمایید.
  • به منظور استفتاء یا ارسال سوال شرعی، از قسمت ارسال سوال شرعی استفاده نمایید.
  • جهت ارایه انتقاد و پیشنهاد به سایت دفتر، از قسمت ارتباط با پایگاه استفاده نمایید.
  • از فرم زیر فقط برای ارایه نظرات در مورد محتوای همین صفحه استفاده نمایید.
  • مسوولیت ارسال اشتباه بر عهده ارسال کننده آن است.
700 /