پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری
دریافت:

احکام معاملات و مشاوران املاک

  • احکام مشاوران املاک
  • احکام معاملات املاک
    • احکام عمومی خریدوفروش
    • شرایط فروشنده و خریدار
    • احکام خیارات در خریدوفروش
    • احکام ساخت و خریدوفروش ملک
      • خریدوفروش نقدی املاک
      • خریدوفروش نسیه و اقساطی املاک
      • پیش فروش (بیع سَلَف) مِلک
      • سفارش و مشارکت در ساخت
      • تسهیلات و وام های بانکی
        چاپ  ;  PDF

         

        وام فروش اقساطی مسکن

        س277. شخصی برای دریافت تسهیلات فروش اقساطی مسکن به بانک مراجعه می کند؛ روال قانونی فروش اقساطی به این صورت است که بانک،وام گیرنده را وکیل می کند تا منزل دلخواه خود را به صورت نقد برای بانک بخرد و سپس همان منزل را به شکل اقساطی و به قیمتی که بانک می گوید، برای خود بفروشد و بدهی خود را در قالب اقساط پرداخت کند؛ اگر وام گیرنده طبق روال قانونی بانک عمل کند، آیا دریافت وام به این صورت جایز است؟

        ج: این گونه تسهیلات وام نیست و اشکال ندارد.

         

        اگر در فروش اقساطی بانک، وام گیرنده به جای خرید واقعی کالا، فاکتور صوری به بانک بدهد، آیا دریافت وام به این صورت جایز است؟

        ج: جایز نیست.

         

        س274. آیا در وام فروش اقساطی بانک، وام گیرنده می تواند خانه ی مسکونی خود را به صورت نقد به بانک بفروشد و دوباره آن را از بانک برای خودش به شکل نسیه و اقساطی بخرد؟

        ج: این گونه معاملات که صوری و برای فرار از رباست، جایز نیست.

         

        س275. آیا دریافت وام فروش اقساطی مسکن، بعد از خرید خانه و برای پرداخت بدهی خانه ی خریداری شده، جایز است؟

        ج: جایز نیست.[1]

         

        س276. فردی می خواهد ساختمانی را به مبلغ شصت میلیون تومان بخرد. اما موجودی او فقط چهل میلیون تومان است و برای تأمین بیست میلیون تومان باقی مانده به بانک، مراجعه و تقاضای تسهیلات فروش اقساطی کرده است. با توجه به اینکه بیست میلیون تومان، قیمت دو دانگ از این منزل است، بانک با پرداخت این مبلغ، دو دانگ از منزل یادشده را از فروشنده خریده و به صورت اقساطی به متقاضی می فروشد؛ آیا این نوع خریدوفروش مسکن یعنی فروش بخشی از مسکن به شکل اقساطی صحیح است؟

        ج: اشکال ندارد.

         

        خریدوفروش امتیاز وام

        س277. آیا خریدوفروش امتیاز وام خرید مسکن، جایز است؟

        ج: اگر بر اساس قوانین بانک، امتیاز دریافت وام، قابل واگذاری به غیر باشد، در این صورت قبل از گرفتن وام، فروش و یا مصالحه آن امتیاز در برابر دریافت وجه اشکال ندارد.

         

        وجه التزام[2] (دیرکرد)

        س278. در صورت تأخیر مشتری از پرداخت بموقع اقساط، بانک مبلغی را بعنوان وجه التزام (دیرکرد) دریافت می کند، آیا گرفتن و پرداخت آن اشکال دارد؟

        ج: رعایت قوانین جمهوری اسلامی که به تصویب شورای نگهبان رسیده، لازم است.

         

        س279. اگر مسئولان بانک بدانند مشتری دریافت کننده تسهیلات خرید اقساطی مسکن، طبق وکالتی که به وی داده شده، عمل نکرده[3]و با پول واریزی خانه نخریده است، آیا بانک حق دریافت سود در قالب فروش اقساطی را خواهد داشت؟

        ج: اگر مشتری کالایی غیر از مورد قرارداد، خریداری کرده و بانک همان را اجازه دهد، باز می تواند سود دریافت کند اما اگر مشتری هیچ کالایی را نخریده باشد و یا بانک برابر مقرراتش نتواند خرید او را اجازه دهد، حق دریافت سود را ندارد.


        [1]. چون اگر مشتری بعد از خرید خانه وام خرید مسکن بگیرد، در حقیقت مشتری می خواهد بدهی خود را پرداخت کند و هیچ معامله نقد و نسیه بین بانک و مشتری اتفاق نمی افتد؛ پس مقدار اضافی که مشتری می خواهد به بانک برگرداند، ربا و نزول خواهد بود؛ در نتیجه، جایز نخواهد بود. راهکار و روال قانونی و شرعی گرفتن وام مسکن این است که مشتری باید وام را قبل از خرید مسکن بگیرد؛ چون در حقیقت مشتری وکیل بانک برای خرید خانه می شود؛ مثلا بانک می خواهد وام 50 میلیونی خرید مسکن بدهد و مشتری می خواهد خانه 200 میلیونی بخرد؛ یعنی بعد از خرید خانه، به اندازه 50 میلیون، سهم بانک است و 150 میلیون خانه برای خود مشتری است.، بانک می گوید، من سهم خود را نسیه و اقساطی با بازپرداخت مثلا 10 ساله به 100 میلیون تومان می فروشم و مشتری هم می پذیرد؛ یعنی معامله نقد و نسیه اتفاق می افتد؛ پس، مقدار اضافی (50میلیون) که مشتری در مدت 10 سال به بانک می پردازد، از بابت سود پول نیست که ربا و نزول شود، بلکه از بابت بدهی مشتری است به بانک در قالب معامله نقد و نسیه، و این معامله هیچ اشکالی ندارد.

        [2]. التزام در لغت به معنای همراه بودن، ملازمه شدن، به گردن گرفتن و ملزم شدن به امری است.
        در اصطلاح نیز التزام ( وجه التزام ) از آن نظر که معمولا دو طرف آن را در ضمن عقد معین می کنند، و به همراه عقد است، به معنی لغوی آن نزدیک است. وجه التزام (= شرط جزا، شرط جزایی، تعویض اتفاقی به اصطلاح حقوقدانان عرب ) مبلغی است که متعاقدین در حین انعقاد عقد به موجب توافق ( خواه ضمن همان قرارداد اصلی باشد، خواه به موجب موافقت مستقل، که در این صورت باید پیش از بروز تخلف متعهد، از تعهد باشد ) به عنوان میزان خسارت (مادی یا معنوی) محتمل الوقوع ناشی از عدم اجرای تعهد و یا ناشی از تاخیر در اجرای تعهد، پیش بینی کرده و بر آن توافق کنند (ماده 230 قانون مدنی ایران و 1889 ق.مدنی). چنین توافقی هرگاه به صورت شرط ضمن عقد باشد شرط جزا یا شرط کیفری نامیده شده است.
        یکی از بندها و مواد توافق شده در قراردادی که بین بانک و مشتری منعقد شده، آن است که بانک شرط می کند مشتری باید به طور مرتب اقساط خود را در سر رسیدهای مشخص شده بپردازد و در صورت پرداخت نکردن به موقع، مشتری باید بر اساس مصوبه بانک مرکزی که به تأیید شورای محترم نگهبان نیز رسیده است به میزان تأخیر در پرداخت بدهی، مبلغی را با عنوان وجه التزام بپردازد.

        [3]. وقتی مشتری برای گرفتن وام (تسهیلات فروش اقساطی مثل خرید مسکن، خودرو، لوازم خانگی و...) به بانک مراجعه می کند، در حقیقت، بانک مشتری را وکیل خود می کند تا مشتری به نمایندگی از بانک کالای مورد نیاز خود را به صورت نقد برای بانک بخرد و سپس بانک آن را به صورت نسیه و اقساطی به او به مبلغ بیشتر (مبلغ پیشنهادی بانک) می فروشد؛ این نوع خریدوفروش نقد و نسیه از نظر شرعی اشکالی ندارد.

      • رعایت قانون در خریدوفروش
  • احکام اجاره
  • احکام رهن
  • احکام سرقفلی
  • احـکـام آپـارتـمان و مجتمع های مسکونی و تجاری
  • املاک و موازین شرعی
کاربر گرامی؛ لطفا قبل از تکمیل فرم، موارد زیر را مطالعه کنید:
  • جهت مکاتبه با دفتر، از قسمت ارسال نامه استفاده نمایید.
  • به منظور استفتاء یا ارسال سوال شرعی، از قسمت ارسال سوال شرعی استفاده نمایید.
  • جهت ارایه انتقاد و پیشنهاد به سایت دفتر، از قسمت ارتباط با پایگاه استفاده نمایید.
  • از فرم زیر فقط برای ارایه نظرات در مورد محتوای همین صفحه استفاده نمایید.
  • مسوولیت ارسال اشتباه بر عهده ارسال کننده آن است.
700 /