پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری

مناسک حج آیت الله العظمی خامنه ای

  • مقدمه
  • فصل نخست: کلیات
  • فصل دوم: حج واجب (حَجّة الاسلام)
  • فصل سوم: اعمال عمره‌ تمتّع
  • واجبات احرام
  • مستحبّات احرام
  • مكروهات احرام
  • محرّمات احرام
  • احکام كفّارات
  • طواف
  • واجبات طواف
    چاپ  ;  PDF

    واجبات طواف

    [314] م - واجبات طواف عبارتند از:

    اوّل: شروع طواف از حَجَرالأسود

    دوّم: پایان هر دور به حَجَرالأسود

    سوّم: طواف از سمت چپ

    چهارم: طواف از بیرون حِجر اسماعیل

    پنجم: بیرون بودن طواف از کعبه‌ی معظّمه و شاذروان

    ششم: هفت دُور بودن طواف

    [315] م - واجب است طواف از حَجَرالأسود آغاز شود؛ یعنی شروع طواف از مقابل حَجَر باشد، نه به این معنا که تمام بدنش از مقابل همه‌ی قسمتهای حَجَرالأسود عبور کند، بلکه همین که عرفاً، شروع از حَجَر صدق کند، کافی است؛ بنابراین میتواند طواف را از هر نقطه از مقابل حجر آغاز کند، امّا باید طواف را در همان نقطه‌ که آغاز کرده، پایان دهد؛ برای تحقّق این نکته نیّت کند پایان طوافش همان نقطه‌ی آغاز باشد.

    [316] م - واجب نیست پایان هر دُور، مقابل حَجَرالأسود بایستد و دُور بعدی را آغاز کند، بلکه‌ همین که هفت دُور را بدون توقّف طی کند و دُور هفتم را در نقطه‌ای که آغاز کرده، پایان دهد، کفایت میکند؛ البتّه میتواند اندکی بیشتر ادامه دهد تا یقین کند در همان نقطه‌ی آغاز، طواف را پایان داده است.

    [317] م - مُحرم باید مثل همه‌ی مسلمانان، بدون دقّتهای وسواسی، طواف را از مقابل حجرالأسود آغاز کند و لازم نیست هنگام شروع طواف مقابل حجر توقّف کند سپس طواف را آغاز کند.

    [318] م - واجب است حرکت طواف‌کننده در جهتی باشد که کعبه سمت چپ طواف‌کننده قرار گیرد.

    [319] م - معیار اینکه کعبه سمت چپ قرارگیرد، مصداق عرفی آن است، نه معیار دقیق عقلی؛ پس اگر هنگام عبور از حِجر اسماعیل و چهار گوشه‌ی‌ کعبه، اندکی منحرف شود، طواف صحیح است و نیاز نیست در این حال شانه‌های خود را کج کند تا کعبه دقیقاً سمت چپ قرار گیرد.

    [320] م - اگر بخشی از مسیر طواف را خلاف جهت متعارف طی کند، مثلاً هنگام طواف برای بوسیدن کعبه، به سمت آن بچرخد، یا بر اثر ازدحام جمعیّت، ناخواسته رو یا پشت او به سوی کعبه شود یا کعبه در سمت راست او قرار گیرد و در این حالها طیّ مسیر کند، طوافش صحیح نیست و باید مقداری را که در این حالت طی کرده اعاده کند.

    [321] م - واجب است طواف از بیرون حجر اسماعیل انجام شود، به ‌گونه‌ای که هنگام طواف، حجر اسماعیل داخل دایره‌‌ی طواف قرار گیرد.

    [322] م - اگر از داخل حجر اسماعیل طواف کند یا از روی دیوار آن بگذرد، طواف باطل است و باید آن را اعاده کند؛ و اگر در یکی از دُورهای طواف از داخل حجر بگذرد، فقط همان دُور باطل است.

    [323] م - اگر عمداً از داخل حجر طواف کند، همانند کسی است که‌ طواف را عمداً ترک کرده است و اگر سهواً طواف را از داخل حجر اسماعیل انجام داده، مثل کسی است که طواف را سهواً ترک کرده، که احکام آن خواهد آمد.[1]

    [324] م - طواف باید خارج از کعبه‌ی معظّمه و پایه‌های دیوار آن که شاذروان نام دارد، انجام شود.

    [325] م - دست گذاردن بر دیوار حجر اسماعیل و دیوار کعبه هنگام طواف اشکال ندارد.

    [326] م - انجام طواف در حدّفاصل بین کعبه و مقام ابراهیم شرط نیست و میتوان در خارج از این فاصله و در سایر بخشهای مسجدالحرام نیز طواف کرد؛ بویژه هنگامی که ازدحام شدید مانع از طواف در آن فاصله باشد؛ البتّه بهتر است در صورت عدم ازدحام، در فاصله‌ی مذکور طواف انجام شود.

    [327] م - طواف در بالاتر از حیاط مسجدالحرام (نیم‌طبقه) تا مقابل انتهای دیوار کعبه‌ی معظّمه، به نحوی که طواف دُور کعبه صدق کند، صحیح است، هر چند خلاف احتیاط است.

    [328] م - هر گاه به هر دلیل نتواند در حیاط مسجدالحرام یا نیم‌طبقه طواف کند و ناچار باشد در طبقه‌ی بالاتر از مقابل کعبه طواف کند، به احتیاط واجب باید خودش در طبقه‌ی بالا طواف کند و کسی را هم نایب بگیرد برایش در حیاط مسجد یا نیم‌طبقه طواف کند. نماز طواف را اگر بتواند خودش در حیاط مسجد بخواند و اگر نتواند، هم خودش در طبقه‌ی بالا و هم نایبش در حیاط بخواند.

    [329] م - واجب است هفت دُور طواف کند.

    احکام ترک طواف و شک در آن

    [330] م - طواف از ارکان عمره است و اگر عمداً تا زمان از دست رفتن فرصت ترک شود، عمره‌ باطل میشود و تفاوتی بین عالم و جاهل نیست.

    [331] م - زمانی که مُحرم وارد مکّه شد، واجب نیست اعمال عمره را فوراً انجام دهد، بلکه میتواند تا زمانی که وقت وقوف اختیاری عرفات ـ ظهر شرعی روز نهم ذی‌الحجّه ـ تنگ نشده است، آن را به تأخیر اندازد؛ به گونه‌ای که بتواند پس از انجام اعمال عمره‌ی تمتّع و احرام برای حج، وقوف عرفات را درک کند.

    [332] م - اگر عمره‌ باطل شود ـ مانند حالتی که ذکر شد و حالتهای دیگری که بیان خواهد شد ـ بنا بر احتیاط واجب، باید حجّ خود را از تمتّع به إفراد تبدیل کند و بعد از آن عمره‌ی مفرده انجام دهد و سال بعد، عمره و حجّ تمتّع را اگر بر او واجب بوده تکرار کند.

    [333] م - اگر طواف فراموش شود و پس از سعی به یاد آید، اگر وقت هست، باید ابتدا طواف و نماز آن انجام شود و پس از آن سعی تکرار شود.

    [334] م - اگر مُحرم طواف را فراموش کند و بعد از فوت وقت به ‌یاد آورد، باید در هر فرصت ممکن قضای طواف و نماز آن را انجام دهد؛ امّا اگر پس از بازگشت به وطن به یاد آورد، در صورت عدم مشقّت، باید برگردد و قضای آن را انجام دهد، در غیر این صورت باید نایب بگیرد؛ در هر حال تکرار سعی لازم نیست.

    [335] م - کسی که بر اثر بیماری یا شکستگی و مانند آن، حتّی با کمک دیگران، نتواند در زمان ممکن طواف کند، باید در صورت امکان او را در حال حمل طواف دهند، در غیر این صورت باید نایب بگیرد.

    [336] م - اگر پس از طواف و خروج از محلّ آن، در تعداد دُورهای طواف شک کند،‌ باید به شک اعتنا نکند،‌ ولی اگر بین طواف شک کند و مثلاً نداند دُور هفتم است یا کمتر، ‌طواف باطل است و باید اعاده کند.

    [337] م - کثیرالشّک به شک در عدد دُورها اعتنا نکند؛ احتیاط مستحب است برای حفظ عدد دُورها از کسی کمک بگیرد.

     [338] م - گمان در عدد دورها اعتبار ندارد و حکم شک را دارد.

    استفتائات طواف

    [339] س- معیار در کثیرالشّک بودن در طواف چیست؟

    ج: عرفی است.

    [340] س- شخصی پس از چند دُور طواف،‌ مقداری استراحت میکند، هنگامی که برای تکمیل آن برمیگردد، شک میکند دُور پنجم بوده یا ششم، تکلیفش چیست؟

    ج: شک در عدد دُورهای طواف بین پنج و شش در هر صورت طواف را باطل میکند.

    [341] س- شخصی به نیابت از پدرش عمره‌ی مفرده‌ انجام داده و روز بعد به نیابت از مادرش مُحرم میشود و بین آن، متوجّه میشود طواف و نماز عمره‌ی اوّل را بدون وضو انجام داده است؛ تکلیف چیست؟

    ج: احرام دوّم صحیح است، باید طواف و نماز عمره‌ی اوّل را اعاده کند.         

    [342] س- در حال طواف، خواندن نماز مستحب چه حکمی دارد؟

    ج: اگر بتوان بین قصد طواف و قصد نماز مستحبّی در حال طواف جمع کرد، اشکال ندارد.

    [343] س- آیا واجب است نماز طواف در نزدیک‌ترین مکان به مقام ابراهیم خوانده شود، هر چند این کار باعث فشار و سختی برای طواف‌کنندگان شود یا برای تحقّق نزدیکی بیشتر به مقام، نمازگزار وسط طواف‌کنندگان نماز بخواند؟ 

    ج: در فرض سؤال، نزدیک مقام بودن واجب نیست.

    [344] س- آیا برای زن جایز است برای تأخیر انداختن عادت ماهانه از قرص و مانند آن استفاده کند تا بتواند طواف و نماز آن را در وقتش اداء کند؟

    ج: اگر ضرر قابل توجّه نداشته باشد، جایز است.

     [345] س- حکم کسی که برای احتیاط یک دُور به طوافش اضافه میکند چیست؟ آیا فرق دارد قبل از شروع طواف یا اثنای آن، قصد این اضافه را بکند؟

    ج: اگر از ابتدا قصد کرده هفت دُور طواف کند، اشکال ندارد.

    [346] س- پس از انجام چند دُور طواف گمان کردم یکی از دُورها اشکال دارد و از آن دُور منصرف شدم و دُور جدیدی جایگزین آن کردم؛ آیا طواف صحیح است؟

    ج: جواز انصراف از یک دُور از دُورهای طواف به تنهایی محلّ اشکال است، هر چند موجب بطلان طواف نمیشود؛ امّا اگر از همه‌ی‌ دُورهایی که انجام داده‌اید منصرف شوید و طواف را از سر بگیرید، اشکال ندارد و صحیح است.

    [347] س- پس از انجام یک دُور طواف، به گمان اینکه اشکال دارد از آن منصرف شدم و طواف را از سر گرفتم؛ آیا صحیح است؟

    ج: صحیح است.

    [348] س- کسی با این اعتقاد که طواف یا سعی‌اش باطل است، آن را تکرار کرده است ـ مثل اینکه معتقد بوده نماز جماعت یا استراحت بین طواف یا سعی مُبطل است ـ آیا عمل صحیح است؟

    ج: اگر با این اعتقاد، از عمل قبل منصرف شده و عمل جدید انجام داده است، عمل جدید صحیح است.

    [349] س- آیا پس از انصراف از طواف، برای از سر گرفتن طواف جدید لازم است مقداری زمان بگذرد یا یکی از مبطلات انجام شود؟

    ج: قصد انصراف و اعراض کافی است و گذشتِ مقداری زمان یا انجام مُبطل لازم نیست.

    [350] س- هر گاه در طواف چند قدم بدون اختیار برود، حکمش چیست؟

    ج: اگر گامها را با اختیار برمیدارد، هر چند در اثر فشار جمعیّت گاهی به جلو یا به این طرف و آن طرف برود، اشکال ندارد، ولی اگر دیگری او را ببرد به ‌طوری که اراده از او سلب شود اشکال دارد.

    [351] س- اگر محدودیّتهایی در طواف اعمال شود، بفرمایید:

    1. آیا با فاصله‌ی زیاد از کعبه یا با وجود حائل، که کعبه دیده نمیشود، طواف صحیح است؟

    2. در صورت جلوگیری از طواف در حیاط مسجد و نیم‌طبقه، تکلیف چیست؟

    ج1: اگر با وجود فاصله‌‌ی زیاد یا حائل، طواف کعبه صدق کند، اشکال ندارد و ظاهراً در شرایط حاضر طواف صدق میکند.[2]

    ج2: علاوه بر نایب گرفتن برای طواف که در مناسک ذکر شده است، بنا بر احتیاط واجب، پس از انجام وظایف مصدود ـ قربانی و حلق یا تقصیر ـ از احرام خارج شود و اگر حجّ واجب بوده یا استطاعت باقی است، سال بعد حج انجام دهد و اگر مانع همچنان باقی است، تکلیفی ندارد.


    [1] . مسأله 333 به بعد

    [2] . منظور از شرایط حاضر، ایّام بیماری عمومی کرونا است که حائلی دُور کعبه قرار داده بودند.

  • نماز طواف
  • سعی
  • تقصير
  • فصل چهارم: اعمال حجّ تمتّع
  • فصل پنجم: نيابت در حج
  • فصل ششم: عمره‌ مفرده
  • ملحقات (استفتائات متفرّقه)
کاربر گرامی؛ لطفا قبل از تکمیل فرم، موارد زیر را مطالعه کنید:
  • جهت مکاتبه با دفتر، از قسمت ارسال نامه استفاده نمایید.
  • به منظور استفتاء یا ارسال سوال شرعی، از قسمت ارسال سوال شرعی استفاده نمایید.
  • جهت ارایه انتقاد و پیشنهاد به سایت دفتر، از قسمت ارتباط با پایگاه استفاده نمایید.
  • از فرم زیر فقط برای ارایه نظرات در مورد محتوای همین صفحه استفاده نمایید.
  • مسوولیت ارسال اشتباه بر عهده ارسال کننده آن است.
700 /