İslam İnkılabı Rehberi Bürosu Resmi Sitesi
İndirin:

Humus Hükümleri

  •  Mukaddeme
  •  Humusun Farz Olduğu Şeyler
  •  Kazanç ve Kâr
  • Sermaye
  • Haramla Karışmış Mal
  • Maden
  • Define
  • Dalgıçlıkla Elde Edilen Cevherler
  • Humusun İstisnaları
    • Zorunlu Giderler
      • Yaşamın Zorunlu Giderleri
      • Kazancın Zorunlu Giderleri
        Yazdır  ;  PDF
         
        Kazancın Zorunlu Giderleri
         
        Kâr elde etmek için harcanan ve bir şeyle telafi edilmeyen - ulaşım masrafları, işçi ve işçi maaşları, mağaza kiraları, su ve elektrik masrafları, vergiler gibi - gelirin bir kısmı telef hükmündedir ve humusa tabi değildir. Bu işler için gelir dışı yapılan harcamalar aynı yılın kârından düşülür.
        Soru 145: Dükkânın dekorasyonu ve tasarımı için birkaç milyon harcadım. Bunlar için yapılan harcamaların humusu var mıdır?
        Cevap: Genel olarak iş yerinin değerinin artmasına sebep olmuşsa veya intikal ettirilebiliyorsa ve satılabiliyorsa humusu vardır, aksi durumda telef hükmündedir ve humusu yoktur.
         
        Soru 146: Bir kimsenin humusunu ödediği bir dükkânı ve ticari bir yeri olsa ve bu dükkânı satmak amacıyla elinde bulundursa ve dükkânın dış veya iç görünümünün değişimi için mermer yaptırsa veya dekorasyonunu değiştirse dükkânın değerinin artmasına sebep olan bu işler doğrultusundaki harcamaların humus hükmü nedir?
        Cevap: Hatırlatılan doğrultuda gelir giderinden kaynaklanan değer artışı humusa tabidir.
         
        Soru 147: Bir kimse zorunlu ihtiyacı olmayan bir ev yapsa ve kiraya verme kastı olsa ve evin arsası ve ev yapımı için inşaat malzemelerinin tamamını humusunu verdiği parayla temin etmesi yanında işçi ücreti, taşıma giderleri ve benzeri gibi ev yapımı için giden harcamaları yıl içi gelirinden yaparsa bunun humus hükmü nedir?
        Cevap: İlk humus yılı sonunda arsa değeri, inşaat malzemeleri giderleri ve enflasyon değer kaybı düşülerek evin değerinin humusunu vermelidir.
         
        Vergiler
        Soru 148: Aylık maaş bordromdan vergi kesilirse humus ödemekten muaf olur muyum? Örneğin devlet memurlarının aylık maaşından vergi kesildiği için artık humus vermeyeceğimizi söylüyorlar.
        Cevap: Vergi, kanuna göre her vatandaşın kendi payına düşeni ödemek zorunda olduğu toplumun yönetim maliyetlerinin teminidir, dolayısıyla vergi de yükümlünün diğer zorunlu ödemeleri gibi fertlerin yaşam giderlerindendir ve humusla alakası yoktur.
         
        Soru 149: Bu yıl için vergi belirlenen, ancak ödemediğimiz vergiyi yılsonunda elde edilen gelirden düşebilir miyiz?
        Cevap: Evet, vergi bu yılın geliriyle alakalıysa gelirden düşebilirsiniz.
         
        Soru 150: Geçen yıl dükkânımın sermayesinin bir yıllık humusunu hesaplayıp ödedim, ama bu yıl humus yılı başlarında iki yıllık gelirimin vergisini ödemediğimi fark ettim. Sorum şudur: Vergiden gafil olduğum dikkate alınarak bu yılki humusumun hesaplanmasında geçmiş yılların vergisini sermayemden istisna edebilir miyim?
        Cevap: Humus yılı başından önce bu yılın gelirinden önceki yılların vergisini ödeyebilirsiniz, ancak borcun aynı yıla ait olması halinde kesinti ve istisnası mümkündür.
         
        Borç ve Borç Mal
        Yükümlü, humus yılı başından sonra beş güne kadar zorunlu gereksinimle alakalı borçlarını ve keza cari yıl ve geçmiş yılların işçi ücreti, elektrik faturası ve benzeri telefattan olan zorunlu giderlerini cari yılın gelirinden ödeyebilir.
        Aynı şekilde cari yılla alakalı olan ve ilk gelir yılında ilk gelirden sonra oluşan zorunlu gereksinimleriyle ilgili borçlarını yıllık gelirinden düşebilir, ama yeni yılda oluşmuş ilk gelirden önceki borç ( borçlanma ve yaşam giderlerinin veresiyesi gibi) farz ihtiyat gereği düşülemez ve gelirden istisna edilemez.
        Aynı şekilde yılın ilk gelirini elde ettikten sonra yukarıda belirtilen harcamalar için kullandığı, hediye, miras, humus parası gibi humusa tabi olmayan tutarları da yılın gelirinden düşebilir.​
        Hatırlatma: Yaşam gereksinimleri için yapılan harcama ve bununla alakalı borçlar humus yılı başından sonra beş güne kadar ödenmesi caizdir. Kazanç ve iş için zorunlu gereksinimlerle alakalı borç, yılsonuna kadar ödenmezse sadece aynı yılın geliriyle alakalı olması durumunda düşülüp istisna edilebilir. Dolayısıyla, borç örneğin, iş ile ilgiliyse, ancak yılın geliri çalışan maaşları için olursa, bu borç yılın gelirinden düşülmez ve istisna edilmez.
        Hatırlatma: Elbette yükümlü humus yılından biraz sonra borcunu aynı yılın gelirinden ödemek isterse örfi olarak yılın giderinden hesap edilen miktarda geride kalan borç miktarı yıllık gelirden istisna edilir ve böyle olmaması durumunda harcanmayan geride kalan gelirin tamamının humusu vardır.
         
        Yaşam Gereksinimleri Doğrultusunda Borçlanma
        Soru 151: Yaşam gereksinimlerinin hazırlanması doğrultusunda bir miktar borçlandım, yılbaşı gelirse ve alacaklı parasını istemezse bu miktarın tamamını veya bir kısmını yeni gelirden temin edebilirsem bu borç, bu gelirden istisna edilebilir mi?
        Cevap: Gereksinim için yapılan harcama cari yılın oluşan ilk gelirinden sonrasıyla alakalı olursa gelirden çıkartılır.
         
        Soru 152: Yaşam gereksinimleri için borcu olan kimse, birkaç yıla kadar borcunu ödeme fırsatının olduğu göz önünde bulundurulursa yıllık gelirden borcunu düşebilir mi?
        Cevap: Borcu cari yılla alakalıysa ve ilk gelirden sonra borçlanmışsa –ödemeksizin – yıllık gelirden düşebilir ve önceki yıllarla alakalıysa humus yılı başından sonra beş güne kadar öderse humusa tabi değildir.
         
        Soru 153: Yaşamın sıradan giderleri için verdiğim bir miktar çek, humus yılı başındaki günde ulaşırsa aynı yılın gereksinimlerinden sayılır mı? Humusu var mıdır?
        Cevap: Humusu yoktur.
         
        Soru 154: Bir miktarı peşin ve diğer miktarı birkaç kişiden kârsız aldığım borçla bir malın sahibi oldum. Diğer taraftan önceki yılda ev yapmak için aldığım arsa sebebiyle borçluyum ve bu borcun çeklerinden birini birkaç ay sonra ödemem gerekiyor. Arsanın borcunu hatırlatılan miktardan (peşin ve karsız aldığım borç) düşmem ve geride kalanın humusunu vermem caiz midir?
        Cevap: Arsayı cari yılda ve ilk gelirden sonra almışsanız borcunuzun karşılığını yıllık gelirinizden düşebilirsiniz. Cari humus yılından önce almışsanız humus yılı başından sonra beş güne kadar cari yılın gelirini hesap etmek suretiyle borcunuzu verebilirsiniz ki bunun aksi olması durumunda gelirden düşülmez.
         
        Soru 155: Çocuğumu kayıt ettirirken aylık ücretini ödemem için bir süre tanındı ve tutarı iki çekle ödedim. Mali yılbaşı geldiğinde bu miktar borç olarak dikkate alınabilir mi yoksa bunun ödenmesi sonraki yılın gelirinden mi temin edilmelidir?
        Cevap: Yılın ilk gelirinden sonra çocuğunuza sağlanan eğitim hizmetlerinin tutarı düşülür ve geriye kalanını humus yılı başından sonra beş güne kadar gelirden ödeyiniz, aksi durumda gelirden düşülmez.
         
        Nakit ve Taksit Borcu Olan Çalışanlar
        Soru 156: Bazen yıllık harcama yaptıktan sonra geride bir miktar parası kalan işçiler için, peşin ve taksitli ödemelerinin olduğu dikkate alındığında, kalan paranın humusu farz mıdır?
        Cevap: Borç, aynı yılın giderleri için kredi verilmesinden veya yılın bazı ihtiyaçlarının satın alınmasından kaynaklanıyorsa ve harcama, yılın ilk geliri elde edildikten sonra yapılmışsa borç miktarı yılın kalan gelirinden istisna edilir.
         
        Gelir ve İş Gereksinimlerinden Dolayı Borç
        İşletme ödemelerinin giderleri gelirden düşülebilir ve istisna edilebilir; hatta ödeme günü gelmemiş ve yükümlünün üzerinde olan harcamalar bile gelirden düşülebilir.
        Soru 157: Dükkânın su ve elektrik faturası ile işçinin yaptığı iş kadar olan parası ve bu gibi borçlar yılsonunda gelirden düşülebilir mi?
        Cevap: İşletme gelirinin gereksinimlerinin borcu aynı yılın gelirinden düşülebilir.
         
        Soru 158: Bir miktar alacağı olan ve aynı miktarda borcu olan, ama alacağını borcuna has kılan kimsenin humusunu ödemesi farz mıdır?
        Cevap: Alacak, ücret ve maaş cinsinden – henüz alınmamıştır – olursa humusu yoktur ve gelirden borç verilmesi türünden olursa birkaç şekli vardır:
        A. Aynı yılın geliri değerinde veya yaşamın gereksiniminden dolayı – ki ilk gelirden sonra oluşmuştur – borçluysa yılın gelirinden düşebilir.
        B. Borç yaşam gereksiniminden dolayı veya yıllar öncesinin gelirinden olursa humus yılı başından önce alacağını alırsa borcunu yılın gelirinden ödeyebilir. Böyle olmaması durumunda gelirden düşülmez.
         
        Alınan Mevcut Borç
        Soru 159: Humus yılımın sonu geldiği halde, başkalarından aldığım yirmi milyon borç banka hesabımda mevcuttur ve bir taraftan henüz krediyi ve taksitlerini ödeme zamanı gelmemiştir ve diğer taraftan bu parayı harcayamadım. Bu miktarın humusu var mıdır?
        Cevap: Humusu yoktur.
         
        Soru 160: Birkaç yıl önce bankadan kredi alıp bir yıllığına banka hesabıma yatırdım ve krediden yararlanmaksızın her ay taksitlerini ödüyorum. Bu kredinin humusu var mıdır?
        Cevap: Mevcut miktar taksitlerin kalan miktarından çoksa fazla miktarın humusunun ödenmesi farzdır.
         
        Uzun Vadeli Kredi Taksitleri
        Soru 161: Yaşam masraflarım için kredi aldım ve gereksinimlerim için harcadım, ödenen taksitler humusa tabi midir?
        Cevap: Kredinin gereksinimler için harcandığı dikkate alınarak humusu yoktur.
         
        Soru 162: Kredi alırsak ve taksitler uzun yıllar sürerse, her yıl ödenen taksitlerin humusu var mıdır?
        Cevap: Alınan para yaşam gereksinimleri için harcanırsa ödenen taksitler humusa tabi değildir, ama alınan paranın kendisi veya bir miktarı harcanmamışsa mevcut miktar borç miktarının kalan taksit tutarından fazla olması halinde, fazla olan tutarın humusunun verilmesi farzdır.
         
        Soru 163: Evin inşaatı için borcum var ve bu borç on iki yıla kadar sürecek. Humus meselesinde bana yol gösterin, bu borç senelik gelirden istisna edilir mi?
        Cevap: Genel olarak borç, konut inşaatı gibi gereksinimlere harcamak içinse, o yılın, hatta daha sonraki yılların gelirinden ödenmesinde bir sakınca yoktur ve humusa tabi değildir. Ancak gelirden istisna ve kesintiye, yalnızca tüketim yılının geliri, ilk gelir elde edildikten sonra tüketilmişse izin verilir.
         
        Soru 164: Borcu olan kimseye humus vermesi farz mıdır?
        Cevap: Sırf borçlu olmak humus verilmesine engel değildir.
         
        Soru 165: Bankadan bir miktar borç aldım, ödeme zamanı humus yılımın bitiminden sonra gelecek ve bu parayı bu yıl ödemezsem gelecek yıl ödeyemeyeceğimden korkuyorum. Humusu ödeme konusunda humus yılıma ulaşıldığında görevim nedir?
        Cevap: Taksitlerin - hatta ilerideki taksitlerin bile - ödenmesinde bir sakınca yoktur, ancak kredi kullanılmamış veya sermaye edilmişse humusu hesaplanıp ödenmesi gerekir.
         
        Emanet Paranın Humusu
        Soru 166: Bir kimsenin parası yanımızda emanet olsa bu para humusa tabi midir?
        Cevap: O paranın humusunun verilmesi sizin göreviniz değildir.
         
        Kira Karşılığında Borç
        Soru 167: Bir kimse iki katlı bir binanın sahibi olup kendisi üst katta oturuyor ve alt katı başka birisine kiraya veriyor ve kira almaksızın bir miktar borç para (rehini kâmil) alıyor. Alınan bu para humusa tabi midir?
        Cevap: Humusa tabi değildir. Dikkat ediniz ki hatırlatılan şekilde evin kiraya verilmesi doğru değildir.
         
        Soru 168: Bir mülkü aylık bin lira karşılığında kiraya verdim ve kiracıdan elli bin lira borç aldım. Bu miktar humusa tabi midir?
        Cevap: Humusa tabi değildir.
         
        Soru 169: Kiracının ev kiralamak için ev sahibine zorunlu olarak verdiği borcun (rehin) humusu var mıdır?
        Cevap: Kiracı rehin parası vermeksizin kira ücretini verme gücüne sahip değilse veya ev sahibi kabul etmiyorsa humusa tabi değildir ve zorunlu gereksinim sayılır.
         
        Humusu Verilmiş Mallar
        Bir kez humusu verilmiş gelirin tekrar humusu yoktur.
         
        Yıl Mevcudundan Humus Miktarının Düşülmesi
        Soru 170: Maaşlı bir kimsenin humusunu verdikten sonra geriye bin lirası kalmıştır ve sonraki yılsonunda maaşına beş yüz lira zam yapılmıştır. Yeni yılda beş yüz liranın mı yoksa bin beş yüz liranın mı humusu vermesi gerekir?
        Cevap: Yıl boyunca bin lira harcanmamışsa veya yılın ilk gelirinden sonra gereksinimler için harcanmışsa sadece beş yüz liranın humusu farzdır.
         
        Soru 171: Benim şimdiye kadar humus hesaplama yöntemim şu şekildeydi: Önce humus yılımı ilk gelirimden belirledim ve sonra her yıl mevcut para, yiyecek ve benzeri kullanılmamış şeyleri hesaplayarak geçen yılın mevcuduyla karşılaştırdım ve fazlalığın humusu verdim. Bu yöntem doğru mudur değil midir?
        Cevap: Konu ettiğiniz yöntem önceki bakiyelerin yeni yılın ilk gelirinden önce tüketilmesi durumunda olursa farz ihtiyat gereği doğru değildir ve mevcudun tamamı hesap edilir. Ancak yeni yılın ilk gelirini aldıktan sonra geçen yılın humusu verilmiş bakiyesinden tüketirseniz yılsonunda aynı tutar gelirden düşülür ve istisna edilir.
         
        Humusa Tabi Olmayan Malların Sermaye Humusu Hesabından Düşülmesi
        Soru 172: Sermayeye eklenen humusa tabi olmayan mal yılsonunda sermayeden düşülür mü?
        Cevap: Evet, enflasyonla birlikte sermayeden düşülür.
         
        Humusu Verilen Kazanç Araçları
        Humusu verilen kazanç araçları satılmadığı sürece humusa tabi değildir ve satılması durumunda değeri – verilen humus ve enflasyon düşüldükten sonra – satış yılı gelirinden sayılır.
        Soru 173: Kazanç araçlarımın humusunu ilk yılda ödedim. Gelecek yıllardaki enflasyon artışı veya sonraki yıllarda değer artışının humusu var mıdır?
        Cevap: Satılmadığı sürece bunlar humusa tabi değildir ve satılması durumunda satış değeri – verilen humus ve enflasyon düşüldükten sonra – satış yılı gelirinden sayılır.
         
        Soru 174: Humusunu verdiğim kazanç araçlarını alım değerinin üstünde sattım. Bunun humusu nasıl hesap edilir?
        Cevap: Verilen humus ve enflasyon düşüldükten sonra satış yılı gelirinden sayılır ve humus yılı sonuna kadar gereksinimler için harcanmazsa humusu vardır.
         
        Soru 175: Geçen yıl humusu ödenen dükkândaki eşyaların humusunu hesaplamanın ve değer biçmenin yöntemi nedir?
        Cevap: Dükkândaki malların humus yılı sonundaki değerini -eğer zorsa tahmini değerini- hesaplayın ve bir önceki yılın toplam değeri ile enflasyonundan fazla olan miktar üzerinden humus ödeyin.
         
        Soru 176: Her yıl nakit paramı ve mallarımı hesaplayan bir dükkân sahibiyim ve bazı mallar humus yılı sonuna kadar satılmıyor. Yılsonunda ve satıştan önce humus ödemek farz mıdır, yoksa satıştan sonra mı humus ödenmesi gerekir? Malın humusunu ödedikten sonra satarsam, gelecek yıl onu nasıl hesaplayacağım? Eğer onu satmazsam ve fiyatı değişirse hükmü nedir?
        Cevap: Satmak veya satmamak humusun ödenmesini etkilemez. Her halükarda humus yılının sonunda malları, alıcının sahip olduğu ve satılabileceği fiyat üzerinden hesaplamalı ve bunun humusunu vermelisiniz. Ertesi yıl satılması halinde elde edilen kâr, humus yılının başında enflasyondan fazla ise humusa tabi tutulur.
         
        Soru 177: Yaklaşık bir yıl üç ay önce esnaflığa başladım. Humus meselesiyle ilgili birkaç sorum vardı:
        A. Bir yıl boyunca satın alınan ve depoda durup satılmayan, bozulan ve alış fiyatının altında bile alınmayan ve gerçekte tüccar için zarar sayılan mallara da humus uygulanır mı?
        B. Bugün bir malı satın alırsam ve yarın benim humus yılımsa humusa tabi olur mu yoksa bir yıl geçmesi mi gerekir?
        C. Eğer malı veresiye almışsam ve henüz parasını ödememişsem humusu var mıdır?
        D. Asıl sermaye beş milyon olsa ve bu para hediye olsa veya humusu ödenmiş olsa ve dolaşım halinde olsa humus yılı sonunda kalan mallara humus uygulanır mı?
        Cevap:
        A ve B. Maaş veya gelirden satın aldıysanız, humus yılının sonunda alıcıya satılan değer üzerinden humus ödenmesi gerekir.
        C. Humus yılı sonundaki fiyat artışı humusa tabidir.
        D. Değer ve fiyat artışı enflasyonu aşmıyorsa humusu yoktur.
         
        Humusa Tabi Gelir İle Humusa Tabi Olmayan Malların Karışması
        Yıllık gelirden humusa tabi olan mal ile humusa tabi olmayan mal aynı hesapta olursa humusa tabi mal mevcut olduğu sürece, hesaptan gereksinim için çekilen her miktar -kasıtlı veya kasıtsız- humusa tabi maldan düşülür ve humusa tabi olmayan malın humusu yerinde baki kalır.
        Soru 178: Devletin yardım parası maaşımın yatırıldığı hesaba yatırılıyor. Para çekerken hangi parayı çektiğimi belirlemem gerekir mi? Bir defasında niyet etmeksizin para çektim, bu nasıl hesap edilecektir?
        Cevap: Niyete gerek yoktur. Hesapta maaş olduğu sürece gereksinimler için çektiğiniz miktar maaştan düşülür ve devlet destek parası kendi yerinde kalır.
         
        Soru 179: Faizsiz banka hesabımda örneğin humusu verilmiş elli bin lira olsa ve daha sonra önceki hesabıma humusu verilmemiş yirmi beş bin lira daha yatırsam yıl boyunca bir miktar para çekmem durumunda humus yılı sonunda mevcut miktarın humusunun tamamını mı hesap etmeliyim? Veya sadece geride kalan miktarın humusunu mu ödemeliyim?
        Cevap: Yılsonunda hesabınızda mevcut miktar elli bin liradan fazlaysa fazla miktarın humusunu ödeyin.
         
        Soru 180: Bu yılın nisan ayında humusumu ödedikten sonra hesabımda beş bin beş yüz lira kaldı ve zamanla sonraki ayların maaşı da buna eklendi ve humusu verilen parayla humusu verilmemiş para birbirine karıştı. Bu paraları ihtiyaçlar için kullanacağım zaman görevim nedir?
        Cevap: Mevcut hesapta yılın ilk maaşını aldığınız zamanki miktarı yılsonunda düşün ve geride kalanın humusunu ödeyin.
         
        Soru 181: Düğün hediyesi, evlilik kredisi ve maaştan oluşan bir mal varlığı söz konusudur. Paranın tamamından kredi ve hediye miktarınca kalmış olursa buna humus düşer mi?
        Cevap: Yaşamın normal işleri için harcanmışsa ve borç taksitleri gelirden ödenmemişse humusu yoktur.
         
        Soru 182: Bankada bir miktar param vardı ve humusunu da ödemiştim. Ama sonraki gelir yılında bu para üzerine birkaç kez para yatırdım ve tekrar çektim. Şimdi humus yılı sona eren bu paranın humusunu nasıl hesap etmeliyim? Paranın bir miktar dolaşıma girdiğine göre humus hepsine mi uygulanır yoksa sadece kalan mevcut miktarın geçen yıldan fazla olması durumunda bunun fazlalığına mı humus uygulanır?
        Cevap: Eklenen tutarlar maaş ve gelirden ise, yeni mali yılın ilk maaşını alırken hesapta bulunan tutardan yılsonu mevcudu düşüp kalanın humusunu ödeyiniz.
         
        Sermaye Ziyanının Telafisi
        Humus yılının sonunda sermayedeki kayıplar – amortisman/aşınma ve yıpranma payı, aletlerdeki fiyat düşüşleri ve hadiseler - gelirden düşülür. Bu konuda – gereksinimin aksine- hasarların, sermayeye ilk gelirden önce veya sonra olması arasında fark yoktur.
        Soru 183: Ben üretici birisiyim. Humus yılımda iş araçlarının bir kısmı hasar görüp üretim dışına çıktı ve bir kısmı da değer kaybetti. Bunların değerlerinin karşılığını yılı sonu gelirinden düşebilir miyim? Bu süre içerisinde hırsızlık veya yangın gibi bir kaza nedeniyle sermayemin bir kısmını kaybedersem durum nasıldır?
        Cevap: Konu edilen durumların tamamı yıllık gelirden düşülür ve sonra humusu hesaplanır.
         
        Soru 184: Önceki yıl mallarımın humusunu hesapladım ve humus yılı belirledim. O zamanda 98 baş koyunum ve bir miktar da param vardı. Aşamalı olarak satman sebebiyle koyunlar azaldı ama nakit param arttı. Hali hazırda 60 baş koyunum var ve bir miktar da nakit param var. Bu paranın humusunu vermem farz mıdır? Yoksa nakit paramın artan miktarının mı humusunu vermeliyim?
        Cevap: Mevcut koyun ve paranın toplam fiyatı, 98 baş koyun ve paranın toplam fiyatından ve enflasyonundan fazla ise, fazla olan tutarın humusu vardır.
         
        Hediye (Hibe)
        Genel olarak yükümlüye ödenen herhangi bir mülk veya mal veya paranın, eğer yükümlünün bunu talep etme hakkı yoksa humus ödenmesi zorunlu değildir. Hediye, Fedakârlar Vakfı’nın gazi şehitlerin muhterem ailelerine sağladığı haklar, sübvansiyonlar ve banka ödenekleri örnek olarak verilebilir. Bununla birlikte müstehap ihtiyat gereği yıllık giderden fazla olursa humusu ödenmelidir.
        Erkeğe (Gelirinden) Ödenen Kadın Hakkı Ücreti ve Bu Ücretin Kadına Verilmesi
        Soru 185: Emekli olduktan sonra her ay maaş alıyorum ve arada bir eş hakkı unvanıyla bir miktar para veriyorlar ve ben de eşime veriyorum ve eşim de o parayı bankaya yatırıyor. Bu paraya humus düşer mi?
        Cevap: Humusu yoktur.
         
        Süt Hakkı Parası
        Soru 186: Damattan alınan süt hakkı parasının humusu var mıdır?
        Cevap: Humusu yoktur.
         
        Bayramlık ve Ödül
        Bayramlığın ve ödülün humusunun verilmesi farz değildir.
        Soru 187: Çalışanlar için verilen bayramlık ve ödülün humusu var mıdır?
        Cevap: Humusunun verilmesi farz değildir.
         
        Soru 188: Ben esaretten kurtulmuş birisiyim. Esaret süresinin iki katı hizmet sicilinden sayılması nedeniyle emekli oldum. Verdiğim bilgilerin göz önünde bulundurulmasıyla hizmet sonunda verilen ödülün humusu var mıdır?
        Cevap: Humusunun verilmesi farz değildir.
         
        Yıllık Kıdem Hakkı
        Soru 189: Yıllık kıdem için ödenen paranın humusu var mıdır? Olması durumunda yıllık gider harcamalarından sonra fazlalık kalırsa humus yılı başında humusu verilmeli midir? Veya söz konusu para verildiği an humusunun verilmesi mi gerekir?
        Cevap: Anlaşma veya işçiye yaptığı iş karşılığında işçi kanunu esasınca işveren tarafından verilen kıdem hakkı gelir sayılır ve alındığı zaman humus yılı başına kadar gereksinimler için harcanmazsa humusa tabidir.
         
        Geçimlik Yardımı
        Soru 190: Bazen hükümet, geçim kaynağı olarak çalışanlara ücretsiz veya yarı fiyatına mal tahsis ediyor. Yılsonuna kadar bunların hepsi veya bir kısmı kullanılmaması durumunda humusa tabi olur mu?
        Cevap: Ücretsiz aldığınız mallar hangi durumda olursa olsun humusa tabi değildir, ama yarı fiyatına aldığınız malların humus yılı sonuna kadar yarısı elinizde kalırsa yarıdan fazlasına ait miktar humusa tabidir.
         
        Gaziler, Esaretten Kurtulanlar ve Şehit Ailelerinin Maaşları
        Soru 191: Gaziler için ödenen paranın humusu var mıdır? Gazilerin eşlerine ödenen paranın hükmü nedir?
        Cevap: Gaziler için ödenen paranın humusu farz değildir ve onların eşlerine ödenen bakıcılık ücreti bakıcılık karşılığında olursa (bakıcılık yapmazsa vermeyeceklerdir) yıllık giderden arta kalan miktarın humusu vardır ve aksi takdirde humusa tabi değildir.
         
        Soru 192: Devlet esirlerin esaret dönemi süresini hesaplayıp onlara para vermiştir. Alına bu para gelirden sayılır mı ve bu paranın humusu var mı?
        Cevap: Humusa tabi değildir.
         
        Soru 193: Devletin esaretten kurtulanların anne ve babasına verdiği para alınıp biriktirilmiştir. Bu paranın humusu var mıdır?
        Cevap: Humusunun verilmesi farz değildir.
         
        Soru 194: Şehit Vakfı’nın şehit ailelerine verdiği para humusa tabi midir?
        Cevap: Humusunun verilmesi farz değildir.
         
        Şehit Çocuklarının Sermayesinin Humusu
        Soru 195: Şehit Vakfı’nın şehit çocuklarına verdiği paranın humusu var mıdır? Bu paradan elde edilen kârın humusu var mıdır?
        Cevap: Bu paranın humusu yoktur, ama bundan elde edilen kâr humusa tabidir ve humus yılı başında kalan kısım anapara enflasyon oranından daha fazla ise humusunun ödenmesi gerekir.
         
        Soru 196: Şehitlerin çocuklarına miras bıraktığı mallar onların geçim işleri için harcanmaktadır. Bu malların humusu var mıdır?
        Cevap: Genel olarak mirasın humusu yoktur, ama mirastan elde edilen kâr yıllık gelirden sayılır.
         
        Keyfiyet ve Kemiyet Esasınca Ödenen Emek Hakkı
        Soru 197: İdari birimlerde sorumlunun gözetimi esasınca bazen işçinin yaptığı iş değeri ve emek hakkı unvanında çalışma yılı sonunda bir miktar ödeme yapılır. Bu doğrultuda alınan paranın humusu var mıdır?
        Cevap: Bu para çalışan kimsenin haklarındansa humusu vardır ve hediye unvanıyla verilirse humusu yoktur.
         
        Soru 198: Maaş bordrosunun tüm kalemlerine humus uygulanır mı?
        Cevap: Kişinin sözleşmeye göre almaya hak kazandığı hallerden biri ise, yani verilmemesi durumunda bunu talep edebiliyorsa yıllık giderlerden sonra fazlalık kalması durumunda humusa tabidir. Ama hakkı olmaksızın verilen konulardansa humusunun ödenmesi farz değildir.
         
        Banka Ödülü
        Soru 199: Bankaların ve faizsiz sandıkların verdiği ödülün humusu var mıdır?
        Cevap: Humusa tabi değildir.
         
        Ev Giderleri İçin Hibe Edilen Para
        Soru 200: Ben ev hanımıyım. Eşim benim, çocukların ve evin giderleri için bana bir miktar para veriyor, gerçekte parayı bana bağışlıyor. Hiçbir zaman bunun nasıl harcandığı veya az ya da çokluğuyla ilgili bana bir şey sormuyor. Bu parayla alınan elbiseler veya ev için alınan (elbette ihtiyaç konusu ve konumumuz ölçüsünce) eşyaların üzerinden bir süre geçse ve kullanılmasa bunların humusu nasıl olacaktır? Kendim ayrı olarak humus yılı belirlemem gerekiyor mu?
        Cevap: Sorunun varsayımıyla hatırlatılan miktar yaşamın ihtiyaçları için harcanmışsa her halükarda, hatta size hediye edilmese bile, humusu yoktur.
         
        Eğitim Bursu
        Soru 201: Öğrenci gider yardımı veya din ilimlerini tahsil eden talebelerin aldığı aylığın humusu var mıdır? Keza burslu öğrenciye ayda ödenen burs humusa tabi midir?
        Cevap: Öğrenci gider yardımı veya din ilimlerini tahsil eden talebelerin aldığı aylığın humusu yoktur, ancak öğrencilik döneminde burslu olup maaş alan kişilerin gelirleri humusa tabidir.
         
        Soru 202: Öğrencilerin çoğu öne çıkabilecek sorunların çözümü için yaşam giderleri doğrultusunda bir miktar para biriktiriyorlar ve sonuç itibariyle öğrencilerin öğrenim giderleri için dikkate değer bir miktar birikiyor. Bu paranın milli eğitim bakanlığından ödendiği dikkate alınarak bu paranın humusu var mıdır?
        Cevap: Humusa tabi değildir.

         

    • Nafaka
    • Miras
    • Mehriye
    • Vakıf
    • Diyet
  • Sigortanın Sigortalıya Ödediği Sigorta Miktarı
  • Ölen Kişinin Hayatta Kalanlarının Hakları​
  • Humusun Kullanıldığı Yerler ve Humus Hakkı Olan Kimseler
  • Farklı Meseleler
700 /