İslam İnkılabı Rehberi Bürosu Resmi Sitesi
İndirin:

Humus Hükümleri

  •  Mukaddeme
  •  Humusun Farz Olduğu Şeyler
  •  Kazanç ve Kâr
  • Sermaye
  • Haramla Karışmış Mal
  • Maden
  • Define
  • Dalgıçlıkla Elde Edilen Cevherler
  • Humusun İstisnaları
    • Zorunlu Giderler
      • Yaşamın Zorunlu Giderleri
        • Birinci Kısım
          Yazdır  ;  PDF
           
          Birinci Kısım
           
          Soru 84: Tedbir amaçlı ve olası misafirler için battaniye, yastık ve kaplar aldım, ama yıl boyunca kullanılması nasip olmadı. Acaba bunların humusu var mıdır?
          Cevap: Bu gibi – kullanılan maddeler olmayan – konularda zorunlu ihtiyacın ölçüsü bunların el altında bulunmasıdır, yani ihtiyaç anında kullanılması için sürekli bulundurulması gerekir. Dolayısıyla satın alma zamanında hatırlatılan anlamda ihtiyaç konusu olmuşsa ve alınması gerekli olmuşsa, her ne kadar kullanılmasa da humusa tabi değildir.
           
          Soru 85: Satın aldığım ve şimdiye kadar ilmi anlamda yararlanmadığım kitabın humusu var mıdır?
          Cevap: İhtiyaç konusu olması ve konumunuzla uygun ölçüde olması durumunda humusu yoktur.
           
          Soru 86: Ev için gerekli eşyaları alma kastım var, ama almam gereken eşyaların eksikliği nedeniyle almadım ve bu da humus yılına denk geldi. Ev eşyalarını almak için hazırladığım miktarın humusunu vermem gerekir mi?
          Cevap: Genel olarak humus yılının başından önce gerekli yaşam eşyaları ihtiyaç konusu olup ve almak için girişimde bulunmuşsanız ve herhangi bir sebepten dolayı almayı ertelemişseniz ve humus yılı gelmişse gecikmeden alınması durumunda söz konusu miktarın humusu yoktur.
           
          Soru 87: Konut için bir ev satın alınması doğrultusunda girişimde bulundum, ama humus yılına birkaç gün kala satıcı anlaşmayı bozdu. Humus yılı başında evin alınmasında kullanacağım miktarın humusu var mıdır?
          Cevap: Ertelemeksizin hemen ev satın alma girişiminde bulunup satın alırsanız humus farz değildir.
           
          Ferahlık ve Dinlenme Amacıyla Zemin ve Bahçe
          Soru 88: Ailecek kullanılması ve dinlenme amacıyla bir parça bahçe satın aldım. Bunun humusu var mıdır? Humusunun olması durumunda duvar çekilmesi ve ağaç ekilmesi gibi yapılan masraflar da humusa tabi midir?
          Cevap: Örfi olarak konumunuzun dışında değilse humusu yoktur.
           
          Soru 89: Bahçe yapma amacıyla zemin aldım ama şimdiye kadar bu zemini bahçeye dönüştürmeyi başaramadım. Humus yılının gelmesi durumunda burası humusa tabi midir? Ve Tabi olması durumunda humus nasıl hesaplanacaktır?
          Cevap: Bahçeye kişisel ihtiyaçlarınız için dinlenme yeri olarak ihtiyaç duyuyorsanız ve bu sizin alışılmış saygınlığınızı ve statünüzü aşmıyorsa humus yoktur.
           
          Ziynet Eşyaları
          Soru 90: Bir kadın kendi konumunu dikkate alarak aylık geliriyle her ay altın alırsa bunun humusu var mıdır?
          Cevap: Altın, kadınların normal ziyneti içinse ve örfi olarak kadının konumuyla uygunluk taşıyorsa humusu yoktur.
           
          Hayvanlar
          Soru 91: Evinde kuş veya balık akvaryumu olan kimse için bunların humusu var mıdır? Özellikle pahalı ve ziynet için olursa durum nedir?
          Cevap: Örfi konumun dışında olursa humusu vardır.
           
          Soru 92: Çiftçiler yaşamlarını sürdürmek için yaşamın zorunlu giderleri doğrultusunda ayrı faydalar elde etmek için inek, koyun ve benzeri hayvanları bulundurmaya mecburdur. Bu hayvanların ve bunlardan ayrı olarak yararlanılan menfaatlerin humusu var mıdır?
          Cevap: Hayvanlar ihtiyaçtan fazla olmazsa humusu yoktur, ama onlardan elde edilen özel menfaatler – süt, yün ve yağ gibi – humus yılı sonuna kadar kullanılmamışsa humusa tabidir.
           
          Koleksiyon
          Soru 93: Madeni para, kâğıt para, pul ve benzeri gibi koleksiyon şeklinde toplanan eşyalar humusa tabi midir?
          Cevap: Bunların alımı, bulundurulması ve bunlardan yararlanılması toplumsal konumun dışında değilse ve ticaret kastıyla alınmamışsa humusu yoktur.
        • İkinci Kısım
        • Üçüncü Kısım
      • Kazancın Zorunlu Giderleri
    • Nafaka
    • Miras
    • Mehriye
    • Vakıf
    • Diyet
  • Sigortanın Sigortalıya Ödediği Sigorta Miktarı
  • Ölen Kişinin Hayatta Kalanlarının Hakları​
  • Humusun Kullanıldığı Yerler ve Humus Hakkı Olan Kimseler
  • Farklı Meseleler
700 /