İslam İnkılabı Rehberi Bürosu Resmi Sitesi
İndirin:

Humus Hükümleri

  •  Mukaddeme
  •  Humusun Farz Olduğu Şeyler
  •  Kazanç ve Kâr
  • Sermaye
  • Haramla Karışmış Mal
  • Maden
  • Define
  • Dalgıçlıkla Elde Edilen Cevherler
  • Humusun İstisnaları
    • Zorunlu Giderler
      • Yaşamın Zorunlu Giderleri
        • Birinci Kısım
        • İkinci Kısım
        • Üçüncü Kısım
          Yazdır  ;  PDF
           
          Üçüncü Kısım
           
          Cari yaşam giderleri suretinde harcanan yaşamın zorunlu ihtiyaçlarının humusunun olmamasının ölçüsü örfi konum ve israftan kaçınmadır.
          Hediyenin Konumu
          Hediye, hediye verenin konumunun üstünde olmaması durumunda zorunlu giderin kapsamına girer ve konumun üstünde bir miktar olursa hediyenin humusu hediye eden tarafından ödenmelidir.
          Alınan Hediye
          Hediye humus yılı sonundan önce teslim edilmemişse zorunlu ihtiyaç sayılmaz ve humusunun verilmesi gerekir.
          Soru 98: Bazen ziyaret amaçlı yolculuklarımda bir miktar elbise ve hediye alıyorum, ama hediye vereceğim bir konu öne çıkmıyor ve başka bir zaman hediye vermek için saklıyorum. Bu konuların humusu nasıldır?
          Cevap: Humus yılı başında elinizde bulundurduğunuz miktarın humusunu vermeniz gerekir.
           
          Hediyenin Geri Alınması
          Yıl içinde gelirden bir hediye verilse ve humus yılı sonrası hediye geri alınsa, alınır alınmaz humusunun verilmesi gerekir.
           
          Humusu Verilmemiş Maldan Hediye
          Humusu verilmemiş bir malın hediye verilmesinin sakıncası yoktur, ama bunun humusu hediyeyi verenin sorumluluğundadır.
          Soru 99: Bir kimse humusunu vermediği bir malı camiye bağışlarsa, bunun kabul edilmesi caiz midir?
          Cevap: Bunun alınması caizdir, ama bunun humusu hediye edenin sorumluluğundadır.
           
          Eş ve Çocuğa Hediye
          Soru 100: Erkeğin eşine aldığı altın humusa tabi midir?
          Cevap: Normal ve konumuna uygunsa yıllık zorunlu giderden sayılır ve humusu yoktur.
           
          Soru 101: Bir kimsenin, ileride ev almak veya gerekli masraflar için biriktireceğini bildiği halde, bir yıl geçmeden hanımına parayı hediye vermesi caiz midir?
          Cevap: Bağış gösteriş için olmazsa ve hediye verenin konumuna uygun olursa sakıncası yoktur.
           
          Soru 102: Kadın ve erkek mallarına humus düşmemesi için humus yılı gelmeden önce kendi yıllık kârlarını birbirlerine hediye ediyorlar. Bunların humus hükmünü açıklamanızı rica ediyorum.
          Cevap: Göstermelik bağışlar humusun farz oluşunu iptal etmez.
           
          Soru 103: Benim humus yılım ocak ayının başıdır. Ocak ayı sonunda aldığım maaşın humusu var mıdır? Maaşı aldıktan sonra geride kalanı (ki adet gereği birikim olmaktadır) eşime hediye etsem bu humusa tabi midir?
          Cevap: Humus yılı öncesi aldığınız aylıktan veya humus yılı sonrasından önce alma imkânı olan aylıktan, zorunlu yaşam giderlerine yapılan harcama sonrası geride kalan miktarının humusu farzdır. Ama eşinize veya başka birisine hediye verirseniz ve bu hediye gösteriş için olmazsa ve sizin örfi konumunuzla uygunsa humusu yoktur.
           
          Soru 104: Çocuk için bir miktar para kenara bırakılırsa ve hibe olarak ona bağışlanırsa hibe edilen bu paranın humusu var mıdır?
          Cevap: Bağış gerçek bağış olursa (göstermelik olmazsa) humusu yoktur.
           
          Soru 105: Bir kimse humusu verilmemiş bir maldan değerinin üstünde bir mülk alırsa ve bu mülkün tamiri için çok masraf ederek buluğa ermemiş bir çocuğuna hibe edip resmi olarak onun üzerine geçirirse bu kimsenin humus hükmü nasıldır?
          Cevap:  Bu miktardaki hibe söz konusu kimsenin konumuna uygunsa ve humus yılı başından önce satın almış ve hibe etmişse humusu yoktur.
           
          Soru 106: Kızıma düğün hediyesi olarak bir konut verdim, bunun humusunu vermem gerekiyor mu?
          Cevap: Örfi olarak sizin konumunuza uygunsa ve üzerinden humus yılı geçmemişse humusu farz değildir.
           
          Şer’i Sadaka ve Maaş
          Soru 107: Bir kimse konumuna uygun olarak okul, sel mağdurları ve benzeri gibi hayır işleri için harcama yapıyor. Mezkûr işler için harcanan bu miktar, yıllık gelirden sayılır mı ve humusu yok mudur?
          Cevap: Humusu yoktur.
           
          İsraf ve Haram Giderler
          İhtiyaç duyulmayan veya israf ve döküp saçma olarak hesap edilen  mal ve keza erkek altın yüzüğü, boş ve anlamsız araçlar, kumar aletleri ve benzeri haram eşyalar için yapılan harcamalar zorunlu giderden sayılmaz ve humusunun verilmesi gerekir.
          Soru 108: Erkekler için altın kullanmanın haram olduğunu bilinmediğinden, birkaç yıl altın kolyeyi yanımda taşıdım ve şimdi onu kullanmanın haram olduğunu anladım. Bu altının humusu var mıdır?
          Cevap: Yıllık gelirden alındıysa birinci humus yılı sonunda paranın değer kaybı hesabıyla humusunu ödemeniz gerekir.
           
          Soru 109: Oğlumun düğünü için tanıdıklara karşı mahcup olmamak ve oğlumun ısrarı üzerine şehrin en pahalı salonlarından birinde, çeşitli resepsiyonların yanı sıra fahiş maliyetlerle bir düğün salonu tuttuk. Şimdi benim sorum şudur: Bu konuda israf edilmişse yapılan giderlerin humusunu vermemiz gerekiyor mu?
          Cevap: Sosyal itibarınız için abartılı ve aşırı harcamalar zorunlu giderden sayılmaz ve bunların humusunu vermeniz gerekir.
           
          Zorunlu Harcamalarda Anormal Tutumluluk
          Yaşamı kendine ve ailesine zorlaştıran ve kendi ve ailesinin konumunun çok aşağısında harcama yapan kimse tasarruf ettiği miktarı zorunlu giderden sayamaz ve bunun humusunu vermemezlik yapamaz.
          Soru 110: Ben ortak yaşamın cari harcamalarında tasarruf yaptığım için bir miktar para biriktirdim, ama bu yolla biriktirdiğim paranın humusunun olduğunu işittim. Ailemin çektiği zorluktan dolayı bu paranın bir miktarının humusunu muaf sayabilir misiniz?
          Cevap: Hayır, zorunlu giderden tasarruf yapılması humusun verilmemesine sebep olmaz.
           
          Humustan Kaçınmak İçin Gelirin Kullanılması
          Soru 111: Humustan kaçmak için gelirini harcayan kimsenin üzerinden humus düşer mi?
          Cevap: Harcama normal olursa ve israf edilmemiş olursa humusa tabi değildir.
           
          Kullanılmayan Birkaç Parça Eşya
          Soru 112: Örneğin kırk parça servis tabağının bazılarının kullanılması, kullanılmayan diğer parçaların humusunun verilmemesi için yeterli olur mu?
          Cevap: Ev eşyalarının humusa tabi olmamasının ölçüsü, her ne kadar yıl boyunca kullanılmasa bile, ferdin örfi konumuna uygun olan ihtiyaçtır.
           
          Soru 113: Gerekli yaşam koşullarını sağlamak için ev eşyalarını takım almak zorundayım, yani ihtiyaç olmaksızın tam takım alma mecburiyetindeyim. İhtiyaç duyulmayan parçaların humus hükmü nasıldır? Tam takım almaya mecbur olmamam durumunda humus hükmü nedir?
          Cevap: İhtiyaç duyulan takımın alınması tamamen normal ve alışılagelmiş bir şekildeyse humusu yoktur.
           
          Soru 114: Birkaç ciltten oluşan bir kitap serisinin (örneğin Vesailü’ş-Şia) bir cildinden yararlanılması kitap serisinin tamamının humusunun düşmesine sebep olur mu? Yoksa her cildin bir sayfası mı okunmalıdır?
          Cevap: Kitap serisinin tamamına ihtiyaç duyuluyorsa veya ihtiyaç duyulan cildin alınması serinin tamamının alınmasını gerektiriyorsa humusu yoktur. Aksi halde kullanılmayan ciltlerin humusu verilmelidir ve her cildin bir sayfanın okunması humusunun verilmemesi için yeterli değildir.
           
          Gelecekteki Zorunlu İhtiyaçların Kademeli Olarak Hazırlanması
          Gelecekteki zorunlu ihtiyaç olan eşyaların alınmasının normal ölçüde olması ve miktarının örfi konum düzeyinde olması durumunda zorunlu giderden sayılır ve humusa tabi olmaz.
          Soru 115: Kademeli olarak aldığım kızımın çeyizi ve keza evleneceği zaman geline verilmesi doğrultusunda oğluma aldığım eşya humusa tabi midir?
          Cevap: Bunların alınması daha önce hatırlatıldığı gibi normal ölçüde olursa humusu yoktur.
           
          Soru 116: Bazen buzdolabı gibi ev eşyaları değerinin altında bize satılıyor ve bu eşyalar gelecekte yani evlilik sonrası ihtiyaç duyduğumuz eşyalardır. Bu eşyaların evlilik sonrası birkaç katına alınacağı dikkate alındığında hali hazırda kullanılmayan eşyalar humusa tabi midir?
          Cevap: Gelecekte kullanılacak bu eşyalar yıllık gelirle alınmışsa ve alınan yılda sizin buna ihtiyacınız yoksa humus yılı başında bunun değerinin humusunu vermelisiniz. Ama bunların önceden alınması normalse ve değeri de sizin örfi konumuzla uygunsa bu durumda zorunlu harcamadan sayılır ve humusu yoktur.
           
          Soru 117: Bir kimse ihtiyacı olan ev yapımı için yıllık geliriyle bir arsa alsa ve ev yapmaya başlasa, ama ev tamamlanmadan önce humus yılı gelse, bu yarı kalan evin ve ev için alınan inşaat malzemelerinin humusu var mıdır?
          Cevap: Humusu yoktur.
           
          Soru 118: Bir kimse ailesine ev yapması doğrultusunda konumuna uygun bir arsaya sahiptir, ama humus yılı boyunca ev yapma gücü yoktur veya bir yılda ev yapma imkânı yoktur. Bu kimseye mezkûr arsanın humusu farz mıdır?
          Cevap: Bu arsanın humusu yoktur.
           
          Soru 119: Kooperatife üye olan birisinin arsasını devretme ayrıcalığını elli bin liraya satın aldım ve satın almak için yirmi bin lira borç aldım. Henüz arsayı devralmadığım göz önünde bulundurulursa ve humus yılının da geldiği dikkate alınırsa bunun humusu var mıdır?
          Cevap: Arsa ihtiyaç duyulan ev yapımı için alınmışsa humusa tabi değildir ve borç aldığınız paranın da humusu yoktur.
           
          Çocukların Geleceği İçin Ev
          Baba çocuklarının geleceği için ev veya arsa alsa, örfi olarak ev alınması babanın sorumluluğunda olması ve ihtiyaç duyulması anında alma gücüne sahip olmaması durumunda bunun humusu yoktur.
           
          Çeyiz İçin Gelirden Yapılan Birikim
          Soru 120: Çeyiz, tedavi ve benzeri gibi zorunlu harcamalar için tasarruf yapılırsa yapılan bu birikimin humusu var mıdır?
          Cevap: Genel olarak gelirden yapılan birikim humusa tabidir. Elbette olası hadiseler için yapılan birikimin humusu verildiği zaman geride kalan miktar yeterli ölçüde değilse ve kişinin kaygısını gidermezse humusu yoktur.
           
          Soru 121: Dokuz yaşındaki kızım için banka hesabı açtırdım ve çeyizinin alınması doğrultusunda kullanmak için her ay bu hesaba az bir miktar para yatırıyorum. Bunun humusu var mıdır?
          Cevap: Hibe olarak onun hesabına para yatırıyorsanız humusu yoktur, ama hibe edilmediyse ve hesap sadece onun adına ise humus vardır.
           
          Zorunlu Harcama İçin Ön Ödeme
          Soru 122: Gelecekte bana konut arsası teslim etmesi için bir kuruma elli bin lira ödedim ve şimdi bunun üstünden bir yıl geçti. Bir taraftan bu paranın bir kısmı bana ait ve diğer bir kısmını borç aldım ve borcun da bir miktarını ödedim. Acaba bunun humusu var mıdır? Ve bunun miktarı ne kadardır?
          Cevap: İhtiyaç konusu evin yapılması için alınan arsa bir miktar para ödenmesine bağlıysa ödenen miktarın humusu yoktur.
           
          Taksitli Zorunlu İhtiyaç Temini
          Soru 123: Taksitle bir konut aldım ve aylık ödemelerini yapıyorum. Bu humusa tabi midir?
          Cevap: Genel olarak zorunlu ihtiyaç borç almakla temin edilmişse yıl içinde gelirden ödenen taksitlerin humusu yoktur.
           
          Bir Yıl İçin İhtiyaç Alımı
          Soru 124: Her yıl mart ayında fuar düzenleniyor ve kıymetleri uygun olduğu için çocukların kışlık ve yazlık elbiseleri başta olmak üzere bir yıllık ihtiyaçları bu fuardan alıyoruz. Alınan bu şeylerin humusu var mıdır?
          Cevap: Alınan bu eşyalar humus yılı başından önce olursa humusu yoktur ve humus yılından sonra olursa humusa tabidir.
           
          Humusu Verilen Parayla İhtiyaçların Alınması
          Soru 125: Bir kimse her gelirinin humusunu eline geçer geçmez hemen öderse ve bu parayla yaşamın zorunlu ihtiyaçlarını alırsa bunun üzerinden bir yıl geçmesi durumunda humusa tabi midir?
          Cevap: Humusa tabi değildir.
           
          Humusa Tabi Parayla Zorunlu Alış Veriş
          Soru 126: Humusa tabi ve humusu verilmemiş gelirle ev, araba, halı ve benzeri yaşamın zorunlu ihtiyaçları alınsa zorunlu ihtiyaç olması hasebiyle bu şeylere harcanan paranın humusu bağışlanır mı?
          Cevap: Enflasyonla birlikte alınma ücretinin humusu verilmelidir.
           
          Soru 127: Daha önce humusu verilmemiş bir malla yapılan evin humusu var mıdır? Humusunun olması varsayımıyla humus fiili değer esasınca mı yoksa alındığı tarihteki değeri esasınca mı hesap edilir?
          Cevap: Üzerinden bir yıl geçen gelirle yapılmışsa humus yılının başında paranın humusu enflasyonla birlikte hesap edilip verilmelidir.
           
          Zorunlu Harcamadan Sayılmamak
          İhtiyaç veya masraf konusu olan zorunlu gider bir süre sonra zorunlu gider olmanın dışına çıkarsa, humus yılı sonrası zorunlu giderin dışına çıkmışsa humusa tabi değildir, ama humus yılı başından önce zorunlu giderin dışına çıkmışsa güncel değerden humusu verilmelidir.
          Soru 128: Evime bir adet dokuma halı aldım ve birkaç yıllık halımı bir kenara bıraktım. Önceki halımın humusu var mı? Yoksa humustan muaf mı?
          Cevap: Evinizin zorunlu ihtiyacı olan önceki halınızın humusu yoktur ve keza yeni halı da sizin zorunlu ihtiyacınız olduğu için humusu yoktur.
           
          Soru 129: Yıl içi gelirle yaşamın zorunlu ihtiyacı alınsa ve humus yılı başından önce alınan şeye ihtiyaç duyulmasa bunun humusu var mıdır?
          Cevap: İhtiyaç duyulmaması durumunda humusunun ödenmesi farzdır.
           
          Zorunlu İhtiyaç Olan Evin Kiraya Verilmesi
          Soru 130: Bir kimse ihtiyacı olan bir ev alıyor ve çeşitli sebeplerle orada oturmuyor veya bir süre sonra kiraya veriyor ve sonra evde oturmaktan vazgeçip satıyor. Bu sürede üzerinden humus yılının geçtiği varsayımıyla bunun humus hükmü nedir?
          Cevap: Evde yaşaması şart değildir, bilakis ihtiyaç konusuysa ve kişinin toplumsal konumuna uygunsa zorunlu gider sayılır. Humus yılı sonrası satılması varsayımıyla evin parasının humusu yoktur, ama kira ücreti yıllık gelirden sayılır ve yılsonuna kadar zorunlu ihtiyaç için harcanmazsa humusa tabidir.
           
          Zorunlu İhtiyacı Başka Bir Zorunlu İhtiyaca Çevirme
          Soru 131: Bir kimse zorunlu ihtiyacı olan çok eski evini yılsonunda teslim almak üzere birkaç daire karşılığında veriyor. Fazla dairelerin humusunun hükmü nedir?
          Cevap: Dairelerin tamamı ihtiyaç konusuysa humusu yoktur ve aksi durumda fazla daireyi gelir amacıyla kiraya vermişse satmayana kadar humusu yoktur ve satış sonrasında anapara ve enflasyon tutarı düşüldükten sonra fiyatında meydana gelen artış, satış yılı gelirinin bir kısmıdır. Satma ve kâr elde etme kastı varsa her humus yılı başında alıcının, enflasyon düşürüldükten sonra elde ettiği fiyat artışı tutarı üzerinden humus ödenmesi gerekir.
           
          Zorunlu Giderin Sermayeye Dönüştürülmesi
          Soru 132: Birkaç yıl içinde oturduğum evimi sattım ve parasını döner sermayeye yatırdım. Döner sermayedeki param humustan muaf mıdır?
          Cevap: Zorunlu ihtiyacın dışına çıkan geçmiş yıllardaki zorunlu ihtiyaç parasının, hatta döner sermayeye yatırılsa bile humusu yoktur. Elbette döner sermayeye yatırılan para, artış değeri her yılbaşında enflasyon düşüldükten sonra humusa tabidir.
           
          Soru 133: Özel araç için oto park olarak yapılan bir yer bir süre sonra gelir amaçlı kiraya verilmiştir. Bu humusa tabi midir ve humusunun verilmesi gerekir mi?
          Cevap: Bu değişim humus yılından sonra gerçekleşmişse humusu yoktur.
           
          Soru 134: Zorunlu ihtiyaç olan evimi şirket yeri veya depo olarak kullanırsam önceden olduğu gibi şimdi de humustan muaf mıdır?
          Cevap: Sorunuzdaki varsayımla humusu yoktur, ama satmışsanız müstehap ihtiyat gereği değer artışının humusunu vermelisiniz.
           
          Soru 135: İhtiyacım olan bir ev aldım ve bu evin sokak içinde bir tane dükkânı var, ama benim hedefim evdi. Bu dükkâna humus düşer mi?
          Cevap: Dükkânı da ev gibi yararlanma kastıyla almışsanız humusa tabi degildir, ama sadece ticari yararlanma durumu varsa – her ne kadar istifade etmeseniz veya kiraya vermeseniz de – zorunlu gider fazlası humusa tabidir.
           
          Zorunlu Gereksinimin Satılması
          Zorunlu gereksinim humus yılından sonra satılırsa bunun parasının humusu yoktur.
          Soru 136: Birkaç sene önce bir araba satın aldım ve hali hazırda değerinin birkaç katına çıkması mümkündür. Arabanın satılması ve fiili değerinin alınması durumunda bir ev satın almak istiyorum. Satış parası alınır alınmaz humusu verilmeli midir yoksa arabayı aldığım para humusa tabi olup diğer değer artışından kalan miktar yıllık gelirden sayılacak ve yılsonuna kadar zorunlu ihtiyaç için harcanmaması durumunda humusa mı tabi olacaktır?
          Cevap: Araba zorunlu gereksinim ise humusu yoktur, ama kazanç vesilesi ise ve ilk humusu ödenmişse ilk değerin ve enflasyonun çıkartılmasından sonra değer artışı yıllık gelirden sayılır.
           
          Soru 137: Bir kimse evini humus yılı geçtikten sonra satar ve parasını kâr amaçlı bankaya yatırırsa ve sonra humus yılı gelirse bunun hükmü nedir? Bu parayı ev almak için bir kenara bırakırsa hükmü nedir?
          Cevap: Humusu yoktur.
           
          Soru 138: Bir insanın veya ailesinin yıllık gelirle aldığı ev, araba ve ihtiyaç konusu gereksinimleri zorunluluktan dolayı veya daha iyi bir şeye dönüştürme kastıyla satarsa bunun humusu nasıl olacaktır?
          Cevap: Humus yılından önce başka bir zorunlu gereksinime dönüştürülürse veya satımı humus yılından sonra olursa humusu yoktur.
           
          Satılmış Arsa ve Ev
          Soru 139: Humusu verilmiş parayla gücüm yeterse ev yapıp içinde yaşamak ve gücüm yetmezse satıp ev almak niyetiyle bir arsa satın aldım. Birkaç yıl sonra arsanın değeri arttı ve ben de sattım ve aynı humus yılında birikimlerimin bir kısmını da ekleyerek bir ev satın aldım. Bu evin parası humusa tabi midir?
          Cevap: Humusa tabi değildir.
           
          Yakın Gelecek İçin Para Birikimi
          Biriktirilen paranın mutlak surette humusu vardır, ama humus yılbaşından beş güne kadar zorunlu ihtiyaç için harcanırsa humusu yoktur. Elbette olası olaylar için biriktirilen paranın humusun verilmesiyle geride kalan miktar, ihtimali hadiseler için yeterli olmazsa ve bu doğrultuda şahsın kaygıları ortadan kalkmazsa humusa tabi değildir.
           
          Yılın En Son Maaşı
          Soru 140: Humus yılım ayın başında olursa ve maaşım humus yılına birkaç gün önce verilse bu ayın maaşına humus düşer mi?
          Cevap: Humus yılı başından beş güne kadar harcanırsa humusu yoktur ve humusun verilmesiyle geride kalan miktarın gelecek ayın giderlerini karşılamadığı konusunda da meselenin hükmü bu şekildedir.
           
          Yaşamın Zorunlu Gereksinimlerinin Hazırlanması İçin Yapılan Birikim
          Soru 141: Bir kimsenin evi yoktur ve ev almak veya yaşamın zorunlu gereksinimlerini hazırlamak için mal biriktirmiştir. Bu birikimin humusu var mıdır?
          Cevap: Gelirden yapılan birikim gelecekte yaşam giderlerinin karşılanması içinse humus yılı başında humusu vardır. Ama birikim yaşamın zorunlu eşyalarının hazırlanması içinse veya zorunlu harcamaların temini içinse bu durumda yakın gelecekte humus yılından sonra belirtilen şekillerde tüketilmesi halinde humusu yoktur.
           
          Evlilik Giderleri İçin Maaştan Yapılan Birikim
          Soru 142: Ben bekârım ve evlenmek istiyorum. Şükürler olsun ki şimdiye kadar evlilik masraflarının karşılanması için bir miktar para biriktirebildim. Humus yılım çok yakındır. Ben işçilik yapıyorum ve sınırlı bir gelire sahibim ve humusun verilmesi durumunda evliliğimin ön hazırlığının yapılmasında sorunla karşılaşacağım. Biriktirilen bu miktar, basit törenlerle yapılacak bir evliliğin ilk masraflarını karşılamıyor. Bu konuların dikkate alınmasıyla bu birikimin humusu var mıdır?
          Cevap: Evliliğin ön konuşunun hazırlığı için – kız istenmesi gibi – girişimde bulunduysanız söz konusu miktarın humusunu ödemeyebilirsiniz ve evlilik işleriyle alakalı işleri yerine getirebilirsiniz.
           
          Soru 143: Din ilimlerini tahsil eden talebenin geliri tebliğ, çalışma veya imam (a.s) sehmi olursa bunun humusu var mıdır? Veya humus vermeden evlilik giderleri için birikim yapabilir mi?
          Cevap: Din ilimleri tahsil edenlerin aldığı aylık humusa tabi değildir, ama tebliğ ve çalışmadan hâsıl olan gelir, diğer gelirlerin hükmünü taşır.
           
          Ev Yapımı İçin Yapılan Birikim
          Soru 144: İki yıldır ev yapmak için bir arsa satın aldım. Arsanın içine bir ev inşa etmek için günlük harcamalardan para biriktirirsem – hali hazırda kiracıyım – yılsonunda bunun humusu var mıdır?
          Cevap: Humus yılı gelmeden önce inşaat malzemeleri alırsanız humusu yoktur.

           

      • Kazancın Zorunlu Giderleri
    • Nafaka
    • Miras
    • Mehriye
    • Vakıf
    • Diyet
  • Sigortanın Sigortalıya Ödediği Sigorta Miktarı
  • Ölen Kişinin Hayatta Kalanlarının Hakları​
  • Humusun Kullanıldığı Yerler ve Humus Hakkı Olan Kimseler
  • Farklı Meseleler
700 /