اموال پیدا شده
سؤال1: اگر چیزی را که پیدا کردم، قیمت آن کمتر از دو و نیم گرم نقره باشد (چه نشانه داشته باشد یا نداشته باشد)؛ می توانم برای خودم بردارم؟
جواب: اگر صاحب آن معلوم نباشد، می توانید برای خود بردارید.
بغل کردن کودک در هنگام نماز
سؤال2: آیا میتوان هنگام نماز بچهای را بغل کرد که لباس یا پوشک او نجس است (البته بدون اینکه نجاست به لباس یا بدن نمازگزار سرایت کند)؟
جواب: بنابر احتیاط واجب اجتناب شود.
غذا خوردن در خانۀ صاحبان عزا
سؤال3: در شهر ما رسم است که صاحب عزا مردم را برای مجلس فاتحه و صرف غذا دعوت می کند؛ آیا این رسم، شرعی است یا خلاف شرع محسوب میشود؟
جواب: اگر با رعایت مسائل شرعی (مثل رعایت حق ورثۀ نابالغ) باشد، خلاف شرع محسوب نمی شود؛ البته غذا خوردن نزد صاحبان عزا و در منزلشان مکروه است و مستحب است تا سه روز برای آنان غذا فرستاده شود.
وطن حکمی
سؤال4: کسی که به قصد سکونت دائم یا طولانی مدت، در تهران اقامت کرده اما به دلایلی پس از مدت کوتاهی از آنجا خارج شود (البته با این قصد که پس از مدت طولانی دوباره برگردد)؛ تا زمانی که برنگشته، نماز و روزه او در تهران چه حکمی دارد؟ آیا تهران وطن او محسوب میشود؟
جواب: در فرض سؤال، تهران وطن او محسوب نمیشود؛ بنابر این بدون قصد اقامت ده روز، نماز به صورت شکسته بوده و روزه صحیح نیست.
فروش انگشتر طلای مردانه
سؤال5: با توجه به اینکه استفاده از طلا برای مردان حرام است، اگر کسی انگشتر مردانه هدیه گرفته باشد؛ آیا می تواند فقط طلای آن را بدون قصد استفاده بفروشد؟ (اصلا قصد استفاده از انگشتر در میان نباشد).
جواب: در فرض سؤال اگر فقط طلای آن را بفروشد و مبلغی بابت مزد ساخت پرداخت نشود، فی نفسه اشکال ندارد.
ماندۀ وصیت مالی میت
سؤال6: شخصی، مبلغی را نزد دیگری به امانت می گذارد تا پس از فوت او، صَرف در هزینۀ دفن و کفن و مدت معینی نماز و روزه و نیز رد مظالم و مجلس ترحیم شود، اگر پس از انجام موارد یاد شده، مبلغی باقی بماند، متعلق به ورثه است یا باید صرف امور خیر شود؟
جواب: اگر پس از کسر بدهی ها و واجبات مالی میت، مجموع مال به امانت گذاشته شده، بیشتر از یک سوم اموال میت نباشد، باقیمانده برای رد مظالم هزینه شود.