پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری

پيام به سمينار نماز

حضرت‌ آيت‌الله‌ خامنه‌اي‌ رهبر معظم‌ انقلاب‌ اسلامي‌ بمناسبت‌ برگزاري‌ سومين‌ سمينار نماز پيام‌ مبسوطي‌ صادر فرمودند.
اين‌ پيام‌ كه‌ امروز چهارشنبه‌ در محل‌ برگزاري‌ سمينار نماز در بابلسر توسط حجه‌الاسلام‌ و المسلمين‌ رسولي‌ محلاتي‌ قرائت‌ شده‌ است‌ به‌ اين‌ شرح‌ مي‌باشد:
بسم‌الله‌ الرحمن‌ الرحيم‌
خدا را سپاس‌، كه‌ تلاش‌ مبارك‌ شما دست‌اندركاران‌ ترويج‌ فريضه‌ي‌ نماز، به‌ سومين‌ سالگرد رسيد و كاري‌ با چنين‌ اهميت‌، به‌ اهتمامي‌ پيگير و خستگي‌ناپذير پيوست‌. راز موفقيت‌ در دسترسي‌ به‌ هدف‌هاي‌ بزرگ‌ و والا، همين‌ پيگيري‌ و استمرار در طلب‌ است‌، اين‌ درس‌ بزرگ‌ را نيز در يكي‌ از آثار مناجاتي‌ مولاي‌ پرهيزكاران‌ مي‌آموزيم‌ كه‌: وهب‌ لي‌ الجد في‌ خشيتك‌ و الدوام‌ في‌ الاتصال‌ بخدمتك‌... نماز در عرصه‌ي‌ تكاپوي‌ لايزال‌ و ناگزيري‌ كه‌ بشر بدان‌ مأمور بلكه‌ مطبوع‌ گرديده‌ است‌، بزرگ‌ترين‌ فريضه‌ و مؤثرترين‌ ابزار است‌. شايد برخي‌ اين‌ خصوصيت‌ را براي‌ نماز فقط در ميدان‌ تكاپوي‌ فردي‌ بسوي‌ كمال‌، شناخته‌ و از نقش‌ آن‌ در صحنه‌ي‌ جهاد جمعي‌ و اجتماعي‌ و در برابر معارضان‌ پرقدرت‌ دنيائي‌ سخني‌ نشينده‌ باشند.
از اين‌ رو بايد دانست‌ كه‌ پايمردي‌ در همه‌ گونه‌ رويارويي‌، وابسته‌ به‌ آن‌ است‌ كه‌ دل‌ها و اراده‌ها از صفا و توكل‌ و اعتماد به‌ نفس‌ و اميد به‌ فرجام‌، لبريز باشد، و نماز سرچشمه‌ي‌ جوشاني‌ است‌ كه‌ اين‌ همه‌ و بسي‌ فيوضات‌ ديگر را بر دل‌ و جان‌ نمازگزار سرازير مي‌كند و از او انساني‌ روشن‌ ضمير و ثابت‌قدم‌ و بي‌دغدغه‌ و اميدوار مي‌سازد.
اينكه‌ در قرآن‌ و سخن‌ والاي‌ پيابمر خاتم‌ (صلي‌ الله‌ عليه‌ و آله‌ و سلم‌) نماز، بازدارنده‌ از فحشاء و منكر و معراج‌ مؤمن‌ و تقرب‌ دهنده‌ي‌ پرهيزگار و در يك‌ سخن‌، بهترين‌ نهاد دين‌ معرفي‌ شده‌ و پيامبر مكرم‌، آنرا روشني‌ چشم‌ خويش‌ خوانده‌ است‌، بايد ما را در فهم‌ عظمت‌ نماز به‌ تأمل‌ و ژرف‌نگري‌ بيشتر بكشاند.
البته‌ اين‌ نكته‌ نيز شايان‌ ذكر است‌ كه‌ نماز همين‌ برزبان‌ راندن‌ كلمات‌ و گزاردن‌ حركاتي‌ معين‌ نيست‌. آنهمه‌ فيض‌ و بركت‌، پر پديد آوردن‌ امواج‌ صوتي‌ و اعمال‌ بدني‌ بي‌آنكه‌ روح‌ ذكر و توجه‌ در سراسر اين‌ كالبد دميده‌ باشد، مترتب‌ نمي‌گردد، اگر چه‌ حداقل‌ تكليف‌ با آن‌ ساقط مي‌گردد. روح‌ نماز، ياد خدا و خشوع‌ و حضور در برابر اوست‌ و اين‌ كلمات‌ و اعمالي‌ كه‌ با تعليم‌ الهي‌ بر مكلف‌، واجب‌ گشته‌ است‌ بهترين‌ قالب‌ براي‌ آن‌ روح‌ و نزديكترين‌ راه‌ به‌ آن‌ سرمنزل‌ مقصود است‌.
نماز بي‌ذكر و حضور، كالبدي‌ بي‌روح‌ است‌ كه‌ اگر چه‌ نام‌ نماز بر آن‌، مجاز نيست‌، ليكن‌ اثر و خاصيت‌ نماز نيز از آن‌ مترتب‌ نيست‌. از اين‌ حقيقت‌، در آثار ديني‌ با عنوان‌ قبولي‌ نماز سخن‌ رفته‌ است‌، و چنين‌ آمده‌ است‌ كه‌ يك‌ نماز كه‌ تو مي‌گزاري‌ تنها هر آنچه‌ با حضور و توجه‌ آورده‌ شده‌ قبول‌ است‌ و بس‌.
اينك‌ نماز، موهبتي‌ بي‌بديل‌ و سرچشمه‌ي‌ فيضي‌ لايزال‌، در اختيار ما است‌ كه‌ با آن‌، نخست‌ از خويش‌ و سپس‌ از هر آنكه‌ بدو مهر مي‌ورزيم‌، انسان‌ صالح‌ بسازيم‌. اين‌ دروازه‌ئي‌ است‌ گشاده‌ به‌ عرصه‌ئي‌ پهناور و مصفا. دريغ‌ است‌ كه‌ آدمي‌ عمومي‌ را در جوار بهشت‌ مصفائي‌ بگذارند و سري‌ بدان‌ نكشد و عزيزان‌ خود را، بدان‌ سوق‌ ندهد. وحي‌ الهي‌ به‌ پيامبر عظيم‌ الشأن‌( صلي‌ الله‌ عليه‌ و آله‌ و سلم‌) چنين‌ فرمان‌ داد: و أمراهلك‌ بالصلوه‌ واضطبر عليها. امروز همه‌ي‌ شما خود را طرف‌ اين‌ خطاب‌ بشمريد و نماز را، حقيقت‌ مقدس‌ و گوهر درخشان‌ را كه‌ عطيه‌ي‌ الهي‌ به‌ امت‌ محمد مصطفي‌ (صلي‌ الله‌ عليه‌ و آله‌) است‌، قدر بشناسيد. در اين‌ وظيفه‌ هر كسي‌ سهم‌ ويژه‌ئي‌ دارد: پدران‌ و مادران‌ با گفتار و كردار خود، فرزندان‌ را به‌ نماز تشويق‌ و راهنمائي‌ كنند. معلمان‌، شاگردان‌ مدارس‌ و دانشگاهها را در سمت‌ و سوي‌ اين‌ حقيقت‌ درخشان‌ به‌ حركت‌ وادار نمايند. فضلاء و علماء و روحانيون‌ محترم‌، امام‌ جماعت‌ در مراكز آموزشي‌ و اقامتگاههاي‌ دانشجويان‌، براي‌ نسل‌ نو را فرصتي‌ مغتنم‌ بشمرند. نويسندگان‌ كتابهاي‌ درسي‌، رازها و رمزها و درس‌هاي‌ نماز را در كتابهاي‌ درسي‌ بگنجانند. وزارت‌ ارشاد و سازمان‌ تبليغات‌ و صداوسيما از هنر بويژه‌ هنر سينما براي‌ نشان‌ دادند گوهر نماز و چهره‌ي‌ نمازگزار بهره‌ بگيرند. هنرمندان‌ عزيز با زبان‌ شعر و قصه‌ و نقاشي‌ و جز اينها، و با آفرينش‌ آثار هنري‌ با كيفيت‌، بلكه‌ برجسته‌، دست‌ چيره‌ي‌ هنر را به‌ كاري‌ چنين‌ شايسته‌ مشغول‌ سازند. در مدارس‌، معلمان‌ و مديران‌، و در همه‌ي‌ مراكز، مسئولان‌، با حضور خود در صفوف‌ نماز، نمازگزاران‌ را تشويق‌ كنند. در گردهمائي‌هاي‌ علمي‌ و فرهنگي‌ و آموزشي‌ و تبليغي‌، نماز را در وقت‌ خود همچون‌ الهام‌ بخش‌ صداقت‌ و هدايت‌ به‌ جاي‌ آورند. نويسندگان‌ و گويندگان‌ ديني‌ درباره‌ي‌ نماز و مفهوم‌ و فلسفه‌ و هدف‌ و آثار و بركات‌ و احكام‌ آن‌ بگويند و بنويسند. مردم‌، مساجد را با حضور در نمازهاي‌ جماعت‌ كه‌ بهترين‌ شيوه‌ي‌ نمازگزاردن‌ است‌، رونق‌ بخشند. در همه‌ي‌ بناهاي‌ عمومي‌ و جايهائي‌ كه‌ همواره‌ به‌ طبع‌ حال‌، مردمي‌ در آن‌ گرد مي‌آيند مانند فرودگاهها و وايستگاههاي‌ قطار و بندرها و عزيمتگاه‌هاي‌ خودروهاي‌ همگاني‌ و ادارات‌ دولتي‌ و بوستانهاي‌ شهري‌ و مانند اينها نماز خانه‌ها يا مساجدي‌ بنا كنند و افزون‌ بر اين‌، مردم‌، هر زمين‌ پاكيزه‌ و مناسبي‌ را به‌ هنگام‌ در آمدن‌ وقت‌ نماز، مسجد بشمار آورند و در آن‌ به‌ نماز بايستند.
از اينگونه‌ كاربري‌ هر كسي‌ و قشري‌ از مردم‌، هست‌ كه‌ هر كس‌ بايد كنكاش‌ كند و سهم‌ خود از اين‌ فريضه‌ي‌ همگاني‌ را بيابد و بدان‌ دست‌ زند.
در چنين‌ وضعي‌ است‌ كه‌ جامعه‌ي‌ اسلامي‌ ما، توانسته‌ است‌ نماز را اقامه‌ كند و مصداق‌ اين‌ آيه‌ي‌ كريمه‌ گردد كه‌: الذين‌ ان‌ مكناهم‌ في‌ الارض‌ اقامو الصلوه‌ و اتوو الزكوه‌ وامروا بالمعروف‌ و نهوا عن‌ المنكر و لله‌ عاقبه‌ الامور. صدق‌ الله‌ العلي‌ العظيم‌.
توفيق‌ همه‌ي‌ آحاد مسلمانان‌ را در درست‌ انجام‌ دادن‌ اين‌ وظيفه‌ي‌ الهي‌ مسئلت‌ مي‌كنم‌. والسلام‌ عليكم‌ و رحمه‌ الله‌
سيدعلي‌ خامنه‌اي‌
16/6/72
کاربر گرامی؛ لطفا قبل از تکمیل فرم، موارد زیر را مطالعه کنید:
  • جهت مکاتبه با دفتر، از قسمت ارسال نامه استفاده نمایید.
  • به منظور استفتاء یا ارسال سوال شرعی، از قسمت ارسال سوال شرعی استفاده نمایید.
  • جهت ارایه انتقاد و پیشنهاد به سایت دفتر، از قسمت ارتباط با پایگاه استفاده نمایید.
  • از فرم زیر فقط برای ارایه نظرات در مورد محتوای همین صفحه استفاده نمایید.
  • مسوولیت ارسال اشتباه بر عهده ارسال کننده آن است.
700 /