پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری

مناسک حج (امام و رهبرى)

    • پيشگفتار
    • مقدمه‏
    • شرايط وجوب حَجّةالاسلام‏
    • نيابت در حج‏
    • حج استحبابى‏
    • اقسام عمره‏
    • اقسام حج‏
    • باب اول: اعمال عمره تمتع‏
    • باب دوم: اعمال حج تمتع
      • فصل اول: احرام حج‏
      • فصل دوم: وقوف به عرفات‏
      • فصل سوم: وقوف به مشعرالحرام‏
      • فصل چهارم: واجبات منى‏
      • فصل پنجم: واجبات بعد از اعمال منى‏
      • فصل ششم: بيتوته به منى‏
      • فصل هفتم: رمى جمرات سه ‏گانه
        • مسائل متفرقه رمى
        • استفتائات رمى جمرات ثلاث‏
          چاپ  ;  PDF

          استفتائات رَمْی جمرات ثلاث

            [1286] س ـ كسانی كه با عذر از رَمْی در روز می توانند شب رَمْی كنند آيا لازم است شب رَمْی كنند يا می توانند همان روز نايب بگيرند؟
            ج ـ می توانند نايب بگيرند.490
            [1287] س ـ چنانچه كسانی صبح روز دهم از رَمْی كردن معذور باشند ولی اطمينان دارند كه بعدازظهر خلوت است و قادر به رَمْی هستند، بفرماييد از صبح می توانند نايب بگيرند يا بايد صبر كنند تا خلوت شود و رَمْی نمايند؟
            ج ـ اگر می توانند در روز491 رَمْی كنند، نمی توانند نايب بگيرند.
            [1288] س ـ آيا بدون عذر می توان در شب رَمْی كرد يا كافی نيست و اگر در شب صحيح است آيا گناهی هم مرتكب شده است و همچنين تأخير ذبح از روز عيد قربان هرچند صحيح است ولی آيا گناهی هم مرتكب شده است؟
            ج ـ بدون عذر، رَمْی در شب واقع نمی شود و اگر بدون عذر رَمْی در روز را ترك نمايد گناه كرده است، و همچنين معصيت نموده است علی ‌الأحوط اگر ذبح را عمداً از روز عيد تأخير بيندازد، هرچند ذبح صحيح است.
            [1289] س ـ كسی كه در رَمْی جمرات نايب شده، آيا می تواند شب رَمْی كند يا نه و همچنين كسی كه در اصل حج نايب باشد و از ابتدا می دانسته كه نمی تواند رَمْی كند، يا نمی تواند روز رَمْی كند و يا در رَمْی روز مسامحه و اهمال كند، حكمش چيست؟
            ج ـ نايب بايد اعمال اختياری حج را انجام دهد و اگر معذور باشد نمی تواند نايب شود و كسی كه در رَمْی نايب شده بايد روز رَمْی كند492 و مسامحه و اهمال موجب بطلان نيابت نيست، هرچند در فرض سؤال جايز نيست.
            [1290] س ـ شخصی كه خود معذور است و نمی تواند رَمْی جمرات نمايد، آيا می تواند شخص ديگری را كه برای او هم رَمْی در روز مقدور نيست، نايب قرار دهد تا در شب رَمْی نمايد و آيا در صورت بودن و يا نبودن شخص سومی كه بتواند نايب شود و در روز رَمْی نمايد، حكم مسأله فرق دارد يا خير؟
            ج ـ در صورت امكان بايد كسی را نايب بگيرد كه در روز رَمْی نمايد و اگر ممكن نباشد بنا بر احتياط واجب روز بعد خودش قضا كند و اگر در قضا هم امكان مباشرت نيست، نايب بگيرد.
            [1291] س ـ در رَمْی جمرات، اگر سنگ‌ريزه اول به ديوار مجاور و بعد به جمره بخورد آيا كافی است، يا بايد سنگ‌ريزه ديگر بزند؟
            ج ـ ظاهراً كافی است.
            [1292] س ـ شخصی وقت رَمْی جمرات شك كرد كه چند سنگ زده ام، پس آن مقدار را رها كرد و دوباره از اول شروع نمود، آيا رَمْی او اشكال دارد يا نه؟
            ج ـ اشكال ندارد هرچند رها نمی شود.
            [1293] س ـ اينكه فرموده ايد كوچ كردن شب دهم و درك كردن وقوف اضطراری مشعر و رَمْی در شب دهم برای زنان جايز است و نفس زن‌بودن عذر است، آيا با اين حال زنان می توانند نايب شوند؟
            ج ـ می توانند نايب باشند.
            [1294] س ـ در زمان قديم كه جَمَرات به‌صورت فعلی نبوده است و يقيناً بعداً بلندتر و قطورتر درست شده است، بنا بر اين در جمره عقبه چرا رَمْی كردن مخصوص به آن سنگ‌چين وسط ديوار سيمانی است و رَمْی به ديوار سيمانی جايز نيست؟ و اگر جايز می دانيد بفرماييد؛ زيرا كه اكثر مردم در جمره عقبه اكتفا به ديوار سيمانی دو طرف سنگ‌چين می كنند و خلاصه ملاك رَمْی در جمرات چيست؟
            ج ـ ديوار سيمانی پشت جمره از جمره نيست و رَمْی آن كافی نيست.
            [1295] س ـ اگر مردی كه می تواند در روز رَمْی نمايد، برای رَمْی زنی نايب شود آيا می تواند رَمْی زن را در شب انجام دهد؟
            ج ـ نمی تواند و بايد رَمْی را در روز انجام دهد.493
            [1296] س ـ افرادی كه معذورند از واجباتی كه تركش ولو عمداً مضر به حج نيست؛ مثل رَمْی جمرات در روز يازدهم و دوازدهم و مَبيت به مِنی در شب های يازدهم و دوازدهم، آيا می توانند اجير شوند و نيابت كنند يا نمی توانند؟
            ج ـ ذوی‌الأعذار نمی توانند نايب شوند، حتی اگر از مثل مذكورات عذر داشته باشند.
            [1297] س ـ كسی كه به نيابتِ ديگری رَمْی جمره می كند، آيا كافی است كه اوّل برای خودش هر جمره ای را رَمْی كند و پس از آن به نيابت ديگران ولو ده نفر باشند يك‌جا رَمْی كند، بعد جمره وسطی را هم همين طور و در پايان برای جمره عقبه نيز چنين كند، يا اين‌كه بايد اوّل هر سه جمره را برای خودش و بعد هر سه را برای دومی و همچنين نسبت به ديگران رَمْی نمايد؟
            ج ـ هر دو صورت صحيح است.
            [1298] س ـ كسی كه نمی تواند در روز عيد رَمْی كند، آيا می تواند قبل از رَمْی حلق نمايد و روز ديگر رَمْی كند؟
            ج ـ جايز نيست علی ‌الأحوط.494
            [1299] س ـ آيا جمره عقبه را از هر طرف می توان رَمْی نمود؟
            ج ـ اگر به جمره بزند كافی است، ولی رَمْی ديوار كفايت نمی كند.
            [1300] س ـ سنگ‌ريزه هايی كه در مشعر موجود است و معلوم است كه از خارج از مشعر آورده اند، و معلوم نيست كه از حرم است يا از خارج از حرم، آيا می توان از آنها برای رَمْی استفاده نمود؟
            ج ـ اگر معلوم است كه از خارج آورده اند، در مورد سؤال استفاده نكنند مگر آن‌كه طوری باشد كه جزو مشعر محسوب شود.
            [1301] س ـ شخصی رَمْی جمره عقبه را در روز عيد غلط انجام داده است و در روز سيزدهم متوجه می شود، آيا بعد از قضای جمره عقبه، بايد رَمْی روز يازدهم و دوازدهم را نيز تكرار كند؟
            ج ـ لازم نيست.
            [1302] س ـ آيا زياده از هفت رَمْی، مُخِلّ به رَمْی است؟
            ج ـ اگر از اول قصد زيادتر از هفت داشته باشد صحيح نيست و بايد رَمْی را اعاده كند، ولی اگر بعد از تمام شدن هفت سنگ‌ريزه كه به قصد هفت بوده، اضافه زده ضرر ندارد.
            [1303] س ـ كسی كه نتوانسته ذبح كند و حلق يا تقصير نيز ننموده است، آيا می تواند رَمْی روز يازدهم را انجام دهد؟
            ج ـ مانع ندارد.
          □ [1304] س ـ زنی كه احتمال بدهد، رَمْی باعث قاعدگی او می شود، آيا كافی است در رَمْی نايب بگيرد؟
            ج ـ اگر در اثر آن به مشقت می افتد، عذر محسوب می شود و می تواند نايب بگيرد.
            [1305] س ـ آيا می شود كه زن‌ها را شب دهم بعد از نصف شب از مَشْعَر به مِنی بياورند و همان شب آنان را به جمره عقبه ببرند و رَمْی كنند و بعد به خيمه برگردانند و نزديك غروب روز يازدهم مجدداً آنان را به جمرات ببرند تا شب دوازدهم، هم رَمْی روز يازدهم را انجام دهند و هم رَمْی روز دوازدهم را، با توجه به ازدحام و خطرهای احتمالی؟
            ج ـ برای زن‌ها رَمْی جمره عقبه پس از وقوف به مشعر و آمدن به مِنی در همان شبِ عيد قربان مانع ندارد، ولی رَمْی روز يازدهم و دوازدهم در صورتی برای آنان در شب صحيح است كه از رَمْی روز معذور باشند.
            [1306] س ـ اگر كسی می داند يك روز رَمْی را ترك كرده است ولی نمی داند كه روز دهم بوده يا يازدهم، يا دوازدهم، وظيفه اش چيست؟
            ج ـ احوط آن است كه رَمْی سه جمره را به ترتيب، به قصد مافی الذمه انجام دهد. اگر چه در صورتی كه شك بعد از روز دوازدهم باشد بيش از قضای رَمْی جمره عقبه واجب نيست.
            [1307] س ـ شخصی در رَمْی جمرات چنين تصور می كرده است كه بايد سنگ‌ريزه به خود سنگ‌ های نصب شده جمرات بخورد، نه به ملات لای سنگ‌ها كه به‌وسيله آن ملات بندكشی شده است، لذا برای اطمينان كه به خود سنگ‌ها بخورد، يازده سنگ‌ريزه انداخته و هفت عدد از آنها را رَمْی صحيح محسوب داشته است، آيا اين رَمْی صحيح است يا نه؟
            ج ـ اگر مواردی را كه شك داشته احتياطاً زده، مانع ندارد و چنانچه شك نداشته و قصد زياده هم نداشته است، صحيح است هرچند در اين صورت احتياط مطلوب است.
            [1308] س ـ شخصی روز عيد قربان برای رَمْی جمره عقبه رفته و انجام داده ولی دو روز بعد را در اثر كسالت وكالت داده و روز سيزدهم خودش برای قضای رَمْی جمرات رفته، ولی اول رَمْی جمره عقبه نموده، بعداً برگشته از جمره اُولی شروع كرده و روز يازدهم و دوازدهم را يك مرتبه چهارده سنگ زده، هفت عدد برای روز يازدهم و هفت عدد برای روز دوازدهم و جمره وُسطی را همچنين دوازده سنگ زده و جمره عقبه را نيز دوازده سنگ زده است، و الآن به ايران برگشته است، آيا وظيفه او چيست؟
            ج ـ اگر كسالت داشته و معذور بوده و وكالت داده عمل او صحيح است، و نياز به تكرار نداشته است، و در هر صورت تكرار به نحو مرقوم صحيح نيست.

          490. كسی كه از  رَمْی در روز معذور است امّا می‌تواند شب رَمْی نمايد، جايز نيست نايب بگيرد بلكه بايد خودش در شب پيش و يا شب بعد رَمْی نمايد. (مناسک حج، م443)
          491. يا شب (مناسک حج، م443)
          492. ولی اگر زن بخواهد در شب عيد به نيابت از ديگری رمی کند رمی او در شب بنابر احتياط واجب صحيح نيست هر چند عاجز از رمی در روز باشد. (مناسک حج، م 398)
          493. به حاشيه مسأله 1289 مراجعه شود.
          494. بنا بر احتياط واجب حلق را از روز عيد تأخير نيندازد. (مناسک حج، م415 و 416)

        • مستحبات منى‏
        • مستحبات ديگر مكّه معظّمه‏
        • استحباب عمره مفرده‏
        • طواف وداع‏
        • مسائل متفرقه‏
        • استفتائات مسائل متفرقه‏
        • محصور و مصدود
        • استفتائات محصور و مصدود
کاربر گرامی؛ لطفا قبل از تکمیل فرم، موارد زیر را مطالعه کنید:
  • جهت مکاتبه با دفتر، از قسمت ارسال نامه استفاده نمایید.
  • به منظور استفتاء یا ارسال سوال شرعی، از قسمت ارسال سوال شرعی استفاده نمایید.
  • جهت ارایه انتقاد و پیشنهاد به سایت دفتر، از قسمت ارتباط با پایگاه استفاده نمایید.
  • از فرم زیر فقط برای ارایه نظرات در مورد محتوای همین صفحه استفاده نمایید.
  • مسوولیت ارسال اشتباه بر عهده ارسال کننده آن است.
700 /