پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری
دریافت:

احکام عزاداری و مداحی

    • احکام عزاداری
    • احکام مداحی
    • خیرات و نذورات
    • ادعیه و زیارات
    • مقاتل و وقایع تاریخی
      چاپ  ;  PDF

       

      وقایع غیرمعتبر و مشکوک

      س220. در بعضی از هیأت های مذهبی مصیبت هایی خوانده می شود که مستند به مقتل معتبری نیست و از هیچ عالم یا مرجعی هم شنیده نشده است و هنگامی که از خواننده مصیبت از منبع آن سؤال می شود، پاسخ می دهند که اهل بیت (علیهم‌السلام) اینگونه به ما فهمانده اند و یا ما را راهنمایی کرده اند و واقعه کربلا فقط در مقاتل نیست و منبع آن هم فقط گفته های علما نمی باشد بلکه گاهی بعضی از امور برای مدّاح یا خطیب حسینی از راه الهام و مکاشفه مکشوف می شود، سؤال من این است که آیا نقل وقایع از این طریق صحیح است یا خیر؟ و در صورتی که صحیح نباشد، تکلیف شنوندگان چیست؟

      ج. نقل مطالب به‌ صورت مزبور بدون اینکه مستند به روایتی باشد و یا در تاریخ ثابت شده باشد، وجه شرعی ندارد مگر آنکه نقل آن به عنوان بیان حال به حسب برداشت متکلّم بوده و علم به خلاف بودن آن، نداشته باشد و تکلیف شنوندگان نهی از منکر است به شرطی که موضوع و شرایط آن نزد آنان ثابت شده باشد.

       

      س221. برخی مداح ها و روضه خوانها در مراسم عزاداری، با بیان این مطلب که اهل بیت (علیهم السلام) در این مجلس حضور دارند قصد دارند فضای معنوی مجلس را بیشتر کنند، آیا بیان این گونه مطالب صحیح است؟ و وظیفه مؤمنین در برابر این اظهارات چیست؟

      ج. اگر مقصود توجه و حضور معنوی اهل بیت علیهم السلام باشد اشکال ندارد. و شایسته است از طرح مطالبی که باعث شبهه می­شود، پرهیز شود.

       

      س222. اگر کسی در مجلس روضه و سخنرانی ادعا کند که با امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف) ارتباط دارد، وظیفه مداح و مومنین در این موارد چیست؟

      ج. چنین ادعایی اعتبار ندارد و وظیفه ­ی مومنین در زمان غیبت امام زمان علیه السلام رجوع و تبعیّت از عالمان بزرگ، آگاه و متعهد اسلامی است.

       

      حضرت قاسم (علیه السلام)

      س223. با توجه به اینکه محققین زیادی برخی جریانات مربوط به حادثه قیام حضرت ابا عبد الله (علیه السلام) از قبیل جریان عروسی حضرت قاسم (علیه السلام) را رد کرده اند آیا بیان این جریان در مداحی و روضه ها جایز است؟

      ج. نقل مواردی که مستند به روایتی نیست و یا در تاریخ ثابت نشده است، وجه شرعی ندارد.

       

      س224. در برخی مناطق در روز هفتم محرّم مراسم عروسی حضرت قاسم (علیه السلام) را با درست کردن حجله عروس و حنا گذاشتن و... برگزار می کنند، آیا برگزاری این گونه مراسم شرعاً صحیح است؟

      ج. سزاوار است در ایام عزای حضرت سیّدالشهداء سلام الله علیه و اصحاب بزرگوار آن حضرت، مجالس وعظ و ارشاد و ذکر مصائب حسینی برپا شود و از نسبت دادن مطالبی که مستند معتبری ندارد به آن حضرات اجتناب شود.

       

      حضرت رقیّه (سلام الله علیها)

      س225. با توجه به اینکه بین محققین و مورّخین در مورد حضرت رقیه (سلام الله علیها) به عنوان دختر سه ساله امام حسین (علیه السلام) اختلاف است، آیا زیارت قبر آن حضرت در دمشق و برگزاری مراسم روضه و عزاداری برای ایشان از نظر شرعی اشکال دارد؟

      ج. اشکال ندارد.

       

      تصاویر منسوب به اهل بیت (علیهم السلام)

      س226. تهیه و خرید و فروش تصاویر منسوب به پیامبر اکرم (صلی الله علیه وآله) و امیرالمومنین و امام حسین (علیهما السلام) و سایر اهل بیت (علیهم السلام) برای نصب آنها در مساجد، حسینیه و مراکز دولتی چه حکمی دارد؟

      ج. این کار فی نفسه از نظر شرعی اشکال ندارد به شرط اینکه مشتمل بر اموری که از نظر عرف، اهانت و بی احترامی محسوب می شود نبوده و با شأن آن بزرگان منافات نداشته باشد.

    • احکام مناسبتها و اماکن مقدسه
کاربر گرامی؛ لطفا قبل از تکمیل فرم، موارد زیر را مطالعه کنید:
  • جهت مکاتبه با دفتر، از قسمت ارسال نامه استفاده نمایید.
  • به منظور استفتاء یا ارسال سوال شرعی، از قسمت ارسال سوال شرعی استفاده نمایید.
  • جهت ارایه انتقاد و پیشنهاد به سایت دفتر، از قسمت ارتباط با پایگاه استفاده نمایید.
  • از فرم زیر فقط برای ارایه نظرات در مورد محتوای همین صفحه استفاده نمایید.
  • مسوولیت ارسال اشتباه بر عهده ارسال کننده آن است.
700 /