پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری
دریافت:

احکام وقف

  • فصل اول : احکام انشاء ، قبول و قبض وقف
  • فصل دوم: احکام عین موقوفه
  • فصل سوم: احکام واقف
  • فصل چهارم: احکام موقوف علیه
  • فصل پنجم: احکام تولیت و نظارت
    • 1- تعریف وشرایط متولی و ناظر
    • 2- قبول تولیت و نظارت
    • 3- واگذاری تولیت و نظارت به غیر
    • 4- اختیارات متولی و ناظر
    • 5- عزل یا تغییر متولی
      چاپ  ;  PDF
       
      5- عزل یا تغییر متولی

       

      کنار رفتن ناظر و متولی بعد از قبول
      170. اگر واقف شخصی را به عنوان ناظر و مراقب وقف تعیین کند و شرط نماید که فقط ولیّ امر مسلمین بتواند او را از نظارت و اشراف بر وقف عزل کند، آیا جایز است او خودش را از این کار عزل کند؟
      جواب: به احتیاط واجب،  جایز نیست ناظرِ وقف بعد از قبول نظارت، خودش را از نظارت بر وقف عزل کند، همانگونه که برای متولّی وقف هم این کار جایز نیست.
       
      171. محضر مبارک حضرت آیه الله العظمی خامنه ای(دامت برکاته) رهبر معظم انقلاب اسلامی
      سلام علیکم با صلوات برمحمد وآل محمد،وتقدیم تحیات وافره  به استحضار می رساند:
      بعضی از واقفین در وقف نامه های تنظیمی ضمن تعیین متولی،ناظر یا نظاری را اسما یا وصفا معین می نمایند تابه به صورت استطلاعی یا استصوابی وظائف خود را انجام دهند.
      در این رابطه سوالات شرعی به شرح ذیل برای متولیان و ادارات اوقاف مطرح گردیده است:
      الف)آیا ناظر تعیین شده مانند متولی حق دارد نظارت را قبول یا رد کند؟و در صورت قبول حق استعفا دارد یاخیر؟
      ب)آیا ناظر می تواند وکیل انتخاب کندکه به جای او وظائف نظارت را انجام دهد؟ و در چنین موردی اقدام وکیل که دارای اوصاف و شرایط مقرر در وقف نامه نیست بجای ناظر از لحاظ شرعی مواجه با اشکال نیست؟
      ج)در صورتی که تعیین وکیل بوسیله ناظر شرعا مجاز باشد،آیا وکالت تفویضی برای مدت معین وموارد معذوریت ناظر(مانند بیماری،مسافرت وامثال آن)جایز است یا به صورت مستمر امکان پذیر خواهدبود؟
      مستدعی است نظر مبارک را نسبت به موارد مذکور ابلاغ فرمائید.
      امید است مارا از دعاهای خیر و نصایح حکیمانه  خود همواره بهره مند فرمائید.
      جواب: الف) ناظر تعیین شده،اگر با موافقت ناظر، تعیین شده  باشد،به احتیاط واجب حق استعفا ندارد.
      ب) اگر نظارت منوط به نظر شخصی ناظر نباشد می تواند در اجراء عمل به نظارت وکیل انتخاب کند،به شرط آن که وکیل صالح وامین در اجراء عمل به نظارت باشد.
      ج) تعیین مدت وکالت، واگذار به توافق ناظر، و وکیل است.
       
       عزل بعضی از متولّیان وقف توسط متولّیان دیگر
      172. آیا عزل بعضی از متولّیان وقف توسط متولّیان دیگر از نظر شرعی صحیح است؟
      جواب: صحیح نیست مگر جائی که واقف برای او چنین حقی را قرار داده باشد.
       
      173. اگر بعضی از متولّیان ادعا کنند که متولیان دیگر خائن هستند و اصرار بر عزل آنان داشته باشند، حکم شرعی چیست؟
      جواب: واجب است بررسی اتهام کسانی را که متهم به خیانت هستند، به حاکم شرع ارجاع دهند.
       
       عزل متولی توسط حاکم شرع
      174. اگر متولی و یا وراث متولی در موقوفه خیانت کرده باشند آیا اداره اوقاف می تواند مجدداً موقوفه را در اختیار آنها قرار دهد؟
      جواب: عزل یا ابقاء متولی با حاکم شرع است.
       
      175. اولا:آیا تولیت حقیر که واقف آن را به من داده و بنده قبول کرده ام- وفتوکپی آن سند ضمیمه است- کسی می تواند آن را باطل اعلان کند؟
      ثانیا:آیا حقیر شرعاً می توانم اعراض از تولیت موجود نمایم یا خیر، با توجه به اینکه واقف از دنیا رفته و چنین شرطی هم ابتداء عقد این سند ذکر نشده است.
      جواب: اولا: بعد از اینکه شخص شرعاً متولی شد کسی نمی تواند تولیت او را باطل کند بلی در صورت خیانت حاکم شرع می تواند او را عزل نماید.
      ثانیا: بنابراحتیاط واجب متولی شرعی نمی تواند خود را از تولیت برکنار کند.
       
      176. موقوفه ای که وقف شده برای مصرف کردن منافع آن در روضه خوانی و امام جماعت حسینیه و طلاب و غیره و از طرف واقف متولی خاصی برای نظارت و مصرف آن تعیین شده است آیا با وجود متولی خاص شخص دیگری می تواند در امور وقف دخالت نماید یا خیر لذا خواهشمندم نظر مبارک را صریحاً مرقوم فرمائید.
      جواب: از وقف باید زیر نظر متولی شرعی با مراعات جهت وقف استفاده شود و دیگران نمی توانند دخالت کنند بلی اگر خیانت متولی نزد حاکم شرع ثابت شود حاکم شرع دخالت می کند و او را عزل و دیگری را نصب می کند.
       
      177. ملکی وقف سوگواری حضرت ابا عبدالله الحسین(ع) شده و متولی قانونی و شرعی آن را در تصرف دارد آیا جائز است ملک موقوفه را (به ادعای عدم انجام تکلیف) از ید متولی خارج و به غیر واگذار نمایند؟
      جواب: حکم کلی مسئله روشن است که اگر متولی شرعی موقوفه طبق وظیفه عمل نکند حاکم شرع او را عزل می کند و به جای او متولی تعیین می نماید و اگر طبق وظیفه عمل کند نمی توان او را خلع ید نمود ولی موضوع خاص نیاز به رسیدگی دارد و موکول است به مسئولین مربوطه.
       
      178. طبق وقفنامه شرعی درآمد موقوفه صرف روشنائی، تعمیر مسجد و حمام و روضه خوانی بوده است. اکنون اداره اوقاف به عنوان اینکه دست واسطه را کوتاه کند متولی را که حکم از واقف دارد خلع ید نموده. آیا شرعاً یا عرفاً اوقاف حق سلب تولیت وقف خصوصی را دارد یا خیر؟ متولی می گوید اوقاف می تواند عشر بگیرد که زمان دولت سابق هم از این بالاتر نرفت مصرانه تقاضامندیم مطابق دستور اسلام جواب مرقوم فرمائید.
      جواب: وقف باید زیر نظر متولی شرعی اداره شود و کسی نمی تواند دخالت کند، مگر در صورتی که خیانت متولی ثابت شود که در این صورت حاکم شرع دخالت می کند و در هر صورت رسیدگی به قضیه شخصیه موکول است به مسئولین محترم ذیربط در جمهوری اسلامی.
       
      179. به موجب مندرجات وقفنامه تولیت موقوفه به اصلح از ذکور اولاد وی، تعاقبو تناسلو نسلاً بعد نسل و بطناً بعد بطن واگذار نموده اند و در وقف نامه قید نموده اند در صورت تعدد صالح فی کل طبقه اکبر صالح مقدم بر اصغر صالح است حال اگر اولاد اکبر متولی بر طبق مندرجات وقفنامه و قوانین جاریه حکم تولیت موقوفه مزبور برایش صادر شده ولی در اداره امور موقوفه بی تفاوت و موقوفه را به حال خود واگذار و رها نموده و با وجود اینکه در حال حاضر این متولی برادر صالح کوچکتری نیز دارد آیا تولیت موقوفه به برادر کوچکتر که برای اداره موقوفه صلاحیت دارد منتقل می گردد یا خیر؟
      جواب: با وجود متولی شرعی نوبت به غیر او نمی رسد، و آنچه در سؤال ذکر شده موجب انتقال تولیت نیست، بلی اگر متولی به وظیفه عمل نمی کند مورد رجوع به حاکم شرع است.
       
       عزل متولی توسط واقف
      180. ملکی را برای امر خیری وقف نموده ام و برای تولیت آن متولی را نصب کرده ام، متولی اول از دنیا رفته و طبق وقفنامه به نسل دوم که فرزند همان آقا بوده رسیده است حال بنده که واقف هستم می خواهم تولیت را عزل کرده و شخص دیگری را به عنوان متولی نصب نمایم آیا این حق را دارم، نظر مبارکتان را اعلام فرمائید.
      جواب: حق ندارید، و واقف بعد از وقف از موقوفه اجنبی می شود.
       
       تغییر متولی
      181. واقف چندین سال است که متولی را مشخص کرده است و برای آینده (تا قیامت) نیز تکلیف را روشن کرده است. آیا در صورت عدم خلاف می تواند متولی را عوض کند؟
      جواب: اگر متولی در ضمن وقف تعیین شده نمی تواند او را عوض کند، و واقف حکم اجنبی را دارد مگر اینکه در وقف برای خود حقی قرارداده باشد.
       
      182. حسینیه ای که سال های سال اعیان آن به صورت مخروبه و غیر قابل استفاده و دارای متولی معین، و نیت واقف بر این اساس بوده است که درآمد موقوفه باید صرف تعمیر و مرمت حسینیه گردد سپس روضه خوانی و اطعام و کمک به مستمندان، خیرات و مبرات گردد نظر به اینکه درآمد آن قابل بازسازی حسینیه نبوده شخصی خیر مدت دو سال است که وارد امر خیر شده و شخصاً با هزینه شخصی خودش حسینیه را بازسازی می نماید اکنون که حسینیه در شرف اتمام می باشد و دارای چند باب مغازه تجاری گردیده شخص خیر تقاضای تولیت حسینیه را نموده است، استدعا دارد تکلیف شرعی بیان فرمائید که آیا حسینیه که دارای متولی معین بوده و می باشد شخص خیر می تواند تولیت حسینیه را عهده دار شود یا خیر؟
      جواب: هر گونه تصرف در موقوفه متوقف بر اذن و اجازه متولی شرعی موقوفه و صلاح وقف است و با بودن متولی تعیین متولی دیگر مشروع نیست.
    • 6- ضم امین به متولی
    • 7- تولیت حاکم
    • 8- توکیل در تولیت و نظارت
    • 9- حق التولیه و حق النظاره
    • 10- احکام مرتبط با تولیت
  • فصل ششم: احکام عواید و منافع موقوفه
  • فصل هفتم: احکام اثبات وقف
  • فصل هشتم: احکام اجاره موقوفه
  • فصل نهم: احکام فروش موقوفه
  • فصل دهم: احکام تغییر و تبدیل
  • فصل یازدهم: احکام مساجد
  • فصل دوازدهم: احکام قبرستان(آرامستان)
  • فصل سیزد هم: مفاد برخی از الفاظ مربوط به وقف
  • فصل چهاردهم: احکام اخوات وقف(حبس، وصیت، نذر)
  • فصل پانزدهم: استفتائات جدید احکام وقف
کاربر گرامی؛ لطفا قبل از تکمیل فرم، موارد زیر را مطالعه کنید:
  • جهت مکاتبه با دفتر، از قسمت ارسال نامه استفاده نمایید.
  • به منظور استفتاء یا ارسال سوال شرعی، از قسمت ارسال سوال شرعی استفاده نمایید.
  • جهت ارایه انتقاد و پیشنهاد به سایت دفتر، از قسمت ارتباط با پایگاه استفاده نمایید.
  • از فرم زیر فقط برای ارایه نظرات در مورد محتوای همین صفحه استفاده نمایید.
  • مسوولیت ارسال اشتباه بر عهده ارسال کننده آن است.
700 /