پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری
دریافت:

مناسک حج (امام و رهبری)

  • پيشگفتار
  • مقدمه‏
  • شرايط وجوب حَجّةالاسلام‏
  • نيابت در حج‏
  • حج استحبابى‏
  • اقسام عمره‏
  • اقسام حج‏
  • باب اول: اعمال عمره تمتع‏
  • باب دوم: اعمال حج تمتع
    • فصل اول: احرام حج‏
    • فصل دوم: وقوف به عرفات‏
    • فصل سوم: وقوف به مشعرالحرام‏
    • فصل چهارم: واجبات منى‏
    • فصل پنجم: واجبات بعد از اعمال منى‏
    • فصل ششم: بيتوته به منى‏
      • مسائل متفرقه بيتوته به منى‏
      • استفتائات بيتوته در منى
        چاپ  ;  PDF

        استفتائات بيتوته در منی

          [1241] س ـ بيتوته در منی اگر در غير منی انجام شود چه صورت دارد و آيا اشخاص جاهل به موضوع معذورند يا خير؟
          ج ـ بايد قربانی كنند و فرقی بين عالم و جاهل نيست.477
          [1242] س ـ كسانی كه مقداری از اول شب، با عذر يا بدون عذر، در خارج منی بودند يا قبل از نصف شب خارج شدند، در مناسك احتياط استحبابی است نسبت به كفاره و در تحرير احتياط وجوبی، آيا كفاره واجب است يا خير؟
          ج ـ اين احتياط وجوبی است و ترك نشود.478
          [1243] س ـ فرموده ايد كسی كه بدون عذر نصف اول شب را در منی نبود، واجب است نصف دوم را در منی بماند، آيا كفاره ترك مَبيت را نيز بايد بدهد؟
          ج ـ بايد كفاره هم بدهد.479
          [1244] س ـ كسی كه در شب يازدهم و دوازدهم بايد در منی باشد يا در مسجدالحرام مشغول عبادت گردد، در مسجدالحرام مشغول عبادت می شود، ولی در بين آن از خستگی مرتب چرت می زند و بيدار می شود، وظيفه او چيست؟ و سؤال ديگر در اين رابطه كه اخيراً پشت بامی وسيع برای مسجدالحرام (زاده الله شرفاً) درست كرده اند، آيا شب‌هايی كه بايد يا در منی بماند و يا در مسجدالحرام مشغول عبادت باشد، ماندن در آن‌جا و عبادت كردن كافی است يا نه؟
          ج ـ اگر به قدری خواب می رود كه صدق نمی كند كه تمام شب مشغول به عبادت بوده، كافی نيست و بايد كفاره بدهد و عبادت در هر جای مكّه كافی است.
          [1245] س ـ اين‌جانب شغلم حمله داری است، چندين سال قبل جايی را كه يقين داشتم جزو منی است با حاجی ها بيتوته نموده ام و سال های بعد فهميدم و برايم يقين حاصل شد جايی كه سال های قبل بيتوته نموده ايم خارج از منی است آيا كفاره بر اين جانب و همه حجّاج واجب است يا نه؟ و در صورتی كه كفاره واجب باشد، آيا كفاره حجّاج بر عهده خودشان است يا بر عهده من؟ و آيا ابلاغ به حجّاج واجب است يا نه؟ و اگر بعضی از آنان مرده باشند يا دسترسی به آنان نباشد، تكليف چيست؟
          ج ـ كفاره ترك بيتوته خود شما بر شما واجب480 است و كفاره ديگران بر شما واجب نيست و لازم نيست به آنان اعلام نماييد و اگر فهميدند كفاره بر خود آنان481 واجب است، ولی اگر اُجرت عمل صحيح و عملی كه انجام شده تفاوتی دارد، نسبت به تفاوت بايد رضايت حجّاج تحصيل شود.
          [1246] س ـ علامت گذاری حدود منی در سال های قبل، با علامت گذاری الآن، كه به وسيله حكومت انجام گرفته فرق می كند، و اين‌جانب كه شغلم حَمَله داری است، در سال های قبل با حجّاج در قطعه زمينی بيتوته كرده ايم كه اگر تعيين فعلی حكومت صحيح باشد، بيتوته ما در خارج از منی بوده، و اگر تعيين قبلی صحيح باشد كه ما يقين به آن داريم طبق علميت قبلی و نظر پيروان اهل مكّه بيتوته ما صحيح است، حال بنا بر اين‌كه تعيين حكومت صحيح باشد، آيا تكليف ما نسبت به بيتوته سال‌ های قبل چيست؟ و در صورت وجوب كفاره آيا ابلاغ به همه حجّاج لازم است يا نه؟ و آيا با توجه به اينكه در فرض مسأله بيتوته ترك نشده بلكه اشتباه در مصداق بوده است، نسبت به حجّاج ضامن می باشم يا نه؟
          ج ـ اگر در محلی بيتوته كرده ايد كه يقين به مِنی بودن آن داشته ايد تا يقين پيدا نكنيد كه خارج منی بوده، قربانی لازم نيست، و در اين صورت ابلاغ و اعلام لازم نيست.
          [1247] س ـ آيا كسانی كه عذر دارند از رَمْی در روز، می توانند شب دوازدهم برای روز دوازدهم رَمْی كنند و از منی به مكّه بيايند و ديگر برنگردند به مِنی يا بايد صبر كنند و بعدازظهر با مردم كوچ كنند؟
          ج ـ می توانند بعد از مَبيت واجب خارج شوند و لازم نيست صبر كنند.
          [1248] س ـ قبلاً سؤال شده است كه آيا كسانی كه خوف مشقت دارند می توانند شب دوازدهم رَمْی جمره نموده به مكّه رفته و ديگر به مِنی برنگردند؛ و حضرت‌عالی جواب فرموده ايد در صورت عذر اشكال ندارد، ولی قبل از نصف شب نبايد بيرون بروند. با توجه به مسأله فوق اين سؤال مطرح می شود كه آيا خدمه كاروانها نيز برای پذيرايی از اين قبيل زائرين می توانند به همراه آنان در شب رَمْی نموده و به مكّه بروند و برای وقوف تا وقت شرعی روز دوازدهم ديگر به مِنی برنگردند؟
          ج ـ وقوف در روز دوازدهم واجب نيست و آنچه واجب است كوچ نكردن قبل از زوال است و اشخاص ذكر شده می توانند بعد از نصف شب از منی بروند و روز دوازدهم برای رَمْی به مِنی برگردند ولو بعدازظهر و اگر قبل از ظهر آمدند بعد از ظهر بيرون بروند. و رَمْی شب برای آنها كافی نيست.
          [1249] س ـ حاجی شب دوازدهم، بعد از نصف شب، از منی خارج و به مكّه می رود، روز بعد برای رَمْی به مِنی می آيد، آيا لازم است كه قبل از ظهر به مِنی بيايد يا چون وظيفه ای غير از رَمْی ندارد بعدازظهر هم می تواند بيايد؟
          ج ـ لازم نيست قبل از ظهر به مِنی بيايد، هرچند اگر قبل از ظهر بيايد نمی تواند قبل از ظهر كوچ كند.
          [1250] س ـ مدير كاروانی زن‌ها را قبل از ظهر دوازدهم از منی خارج نمود، وظيفه آنان كه از مسأله اطلاع نداشتند و يا اگر متوجه مسأله بودند نمی توانستند بدون مدير كاروان و همراهان در منی بمانند چيست؟
          ج ـ با فرض اين كه عذر داشته اند مانع ندارد.
          [1251] س ـ مقدار شب برای كسی كه در مكّه به جای بيتوته در منی به عبادت مشغول می شود، چقدر است؟ از مغرب تا طلوع فجر است يا تا طلوع آفتاب؟
          ج ـ تا طلوع فجر حساب می شود.
          [1252] س ـ بعد از اعمال ثلاثه روز عيد، می خواهد برای طواف‌ها به مكّه برود، ولی می داند كه اگر به مكّه برود سه ساعت از مَبيت اول شب را درك نمی كند، آيا برود يا نه؟ و اگر رفت كفاره دارد يا خير؟
          ج ـ رفتن از منی به مكّه ـ در فرض مرقوم ـ مانع ندارد، ولی برای تأخير بايد كفاره بدهد.482

        477. بنا بر احتياط واجب. (مناسک حج، م438)
        478. اگر در نصف دوم بيتوته كند وظيفه خود را انجام داده و كفاره ندارد. (مناسک حج، م437)
        479. به حاشيه سؤال قبل مراجعه شود.
        480. بنا بر احتياط واجب. (مناسک حج، 438)
        481. بنا بر احتياط واجب. (مناسک حج، 438)
        482. اگر در نصف دوّم بيتوته كند وظيفه خود را انجام داده و كفاره ندارد. (مناسک حج، م379)

    • فصل هفتم: رمى جمرات سه ‏گانه
کاربر گرامی؛ لطفا قبل از تکمیل فرم، موارد زیر را مطالعه کنید:
  • جهت مکاتبه با دفتر، از قسمت ارسال نامه استفاده نمایید.
  • به منظور استفتاء یا ارسال سوال شرعی، از قسمت ارسال سوال شرعی استفاده نمایید.
  • جهت ارایه انتقاد و پیشنهاد به سایت دفتر، از قسمت ارتباط با پایگاه استفاده نمایید.
  • از فرم زیر فقط برای ارایه نظرات در مورد محتوای همین صفحه استفاده نمایید.
  • مسوولیت ارسال اشتباه بر عهده ارسال کننده آن است.
700 /