پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری
دریافت:

مناسک حج (مقام معظم رهبری)

  • مقدمه
  • بخش نخست: حَجَّة‌الاسلام و حج نيابى
  • بخش دوم: اعمال عمره
    • فصل اول: ميقات‌هاى احرام
    • فصل دوم: احرام
    • فصل سوم: طواف و نماز آن
      • طواف
        • شرايط طواف
        • واجبات طواف
          چاپ  ;  PDF
           
          واجبات طواف

          مسأله 310ـ  واجبات طواف هفت چیز است:
          اول: شروع کردن طواف از حَجَرالاَسود
          دوم: پایان دادن هر دور از طواف به حَجَرالاَسود
          سوم: طواف کردن از سمت چپ
          چهارم: طواف کردن از بیرون حِجْر اسماعیل(علیه السلام)
          پنجم: بیرون بودن طواف از کعبه معظّمه و شاذروان
          ششم: بنابر مشهور واقع شدن طواف در فاصله میان کعبه معظّمه و مقام ابراهیم(علیه السلام)
          هفتم: هفت دور بودن طواف

          مسأله 311ـ  واجب است طواف را از حَجَرالاَسود آغاز کند، به‌گونه‌ای که شروع طواف از مُحاذات حَجَر باشد، اما لازم نیست که از ابتدای حَجَر آغاز کند و تمام بدنش از برابر همه‌ی قسمت‌های حَجَرالاَسود عبور کند، بلکه همین که عرفاً، شروع از ابتدای حَجَر صدق کند، کافی است، بنا بر این می‌تواند طواف را از مُحاذات هر نقطه از آن آغاز کند، اما باید طواف را در همان نقطه‌ که آغاز کرده، پایان دهد، مثلاً اگر از وسط حَجَرالاَسود آغاز کرده، باید به وسط نیز ختم کند؛ و مانعی ندارد از باب احتیاط اندکی زودتر وارد مسیر طواف شود، با این نیّت که طواف او از مقابل حَجَرالاَسود باشد.

          مسأله 312ـ  واجب نیست در پایان هر دور، مقابل حَجَرالاَسود بایستد و سپس دور بعدی را آغاز کند، بلکه‌ همین که هفت دور را بدون توقف طی کند و دور هفتم را در نقطه‌ای که آغاز کرده، پایان دهد، کفایت می‌کند، و البته می‌تواند اندکی بیش از این مقدار با نیت احتیاط طی نماید تا یقین کند که در همان نقطه‌ی آغاز، طواف را پایان داده است.

          مسأله 313ـ  در طواف باید مثل همه‌ی مسلمانان که طواف می‌کنند، بدون دقت‌های وسواس‌گونه، از مقابل حَجَرالاَسود طواف را آغاز کند و لازم نیست در هر دور، مقابل حَجَرالاَسود بایستد.

          مسأله 314ـ  واجب است طواف کردن از سمت چپ، به‌گونه‌ای که هنگام طواف، کعبه در سمت چپ او باشد و مراد از آن، تعیین جهت حرکت است.

          مسأله 315ـ  معیار آن‌که کعبه در سمت چپ قرارگیرد، مصداق عرفی آن است، نه معیار دقیق عقلی، پس اگر هنگام عبور از حِجراسماعیل(علیه السلام) و چهار گوشه‌ کعبه، اندکی منحرف شود، طواف او صحیح است و نیازی نیست در چنین حالتی شانه‌های خود را کج کند تا کعبه در سمت چپ او قرار گیرد.

          مسأله 316ـ  اگر بخشی از مسیر طواف را بر خلاف حالت متعارف طی کند، مثلاً برای بوسیدن کعبه در هنگام طواف، به سوی آن رو کند، یا بر اثر ازدحام جمعیت، ناخواسته رو یا پشت به سوی آن کند و یا کعبه را در سمت راست خود قرار دهد، طوافش صحیح نیست و باید مقداری را که در این حالت طی کرده اعاده نماید.

           
          مسأله 317ـ  واجب است طواف کردن از بیرون حِجْر اسماعیل(علیه السلام)، به‌گونه‌ای که هنگام طواف، حِجْر اسماعیل در داخل دایره‌ی طواف قرار گیرد.

          مسأله 318ـ  اگر از داخل حِجْر اسماعیل(علیه السلام) طواف کند و یا از روی دیوار آن بگذرد، طوافش باطل است و باید آن را اعاده کند، و اگر در یکی از دورهای طواف از داخل حَجَر بگذرد، فقط همان دور باطل است.

          مسأله 319ـ  اگر عمداً از داخل حَجَر طواف کند، همانند کسی است که طواف را عمداً ترک کرده است؛ و اگر سهواً طواف را از داخل حِجْر اسماعیل انجام داده، مثل کسی است که طواف را سهواً ترک کرده، که احکام آن خواهد آمد.

          مسأله 320ـ  واجب است خارج از کعبه‌ی معظّمه و بیرون از پایه‌های دیواره‌ی کعبه که به آن شاذروان می‌گویند، طواف کند.

          مسأله 321ـ  دست گذاردن بر دیوار حِجْر اسماعیل (علیه السلام) و دیوار کعبه در هنگام طواف مانعی ندارد.

          مسأله 322ـ   بنا بر مشهور، طواف باید در فاصله‌ی میان کعبه و مقام ابراهیم (علیه السلام)؛ و در جهت‌های دیگر نیز در همین فاصله انجام شود، اما اقوی آن است که طواف کردن در این فاصله شرط نیست و می‌تواند در خارج از این فاصله و در سایر بخش‌های مسجدالحرام نیز طواف کند، به ویژه هنگامی که ازدحام شدید مانع از طواف در آن فاصله باشد، البته بهتر است در صورت عدم ازدحام، در فاصله‌ی مذکور طواف کند.

          مسأله 323ـ  بعید نیست که طواف کردن در فضای واقع میان زمین مسجدالحرام تا مُحاذات دیوار کعبه‌ی معظّمه به نحوی که صدق کند دور کعبه طواف کرده، صحیح باشد، هرچند خلاف احتیاط است.

          مسأله 324ـ  هرگاه به هر جهت نتواند در صحن مسجدالحرام طواف کند، و ناچار باشد طواف را در طبقه‌ی دوم انجام دهد، به احتیاط واجب باید چنین شخصی خودش در طبقه‌ی دوم طواف کند و کسی را هم نایب بگیرد که برای او در صحن مسجد طواف کند، و نماز را هم خودش در طبقه‌ی دوم، و نایبش در صحن مسجد بخواند، و اگر خودش بتواند در صحن مسجد نماز بخواند همان نماز او کفایت می‌کند.

          مسأله 325ـ  واجب است که هفت دور طواف کند.
           
          مسائلی پیرامون ترک طواف و شک در طواف
          مسأله 326ـ  طواف از ارکان عمره است و اگر عمداً تا زمان از دست رفتن فرصت ترک کند، عمره‌اش باطل می‌شود و تفاوتی ندارد که از حکم این مسأله آگاه باشد یا نباشد.

          مسأله 327ـ  لازم نیست به محض ورود به مکه، طواف را به‌جا آورد، بلکه می‌تواند تا زمانی که وقت وقوف اختیاری در عرفات تنگ نشده، آن را به تأخیر اندازد. (زمان وقوف اختیاری در عرفات از ظهر روز نهم ذی‌حجه تا غروب شرعی است.) به گونه‌ای که بتواند پس از انجام طواف و اعمال پس از آن، و احرام برای حج وقوف در عرفات را درک کند.

          مسأله 328ـ  اگر عمره‌ی شخص باطل شود ـ مانند حالتی که ذکر شد و حالت‌های دیگری که بیان خواهیم کرد ـ بنا بر احتیاط، باید حج خود را از تمتع به حج اِفراد تبدیل کند و بعد از آن عمره‌ی مفرده به‌جا آورد و سپس در سال بعد، عمره و حج تمتع را اگر بر او واجب بوده به‌جا آورد.

          مسأله 329ـ  اگر طواف را فراموش کند و پیش از فوت وقت به یاد آورد، باید طواف و نماز طواف را به‌جا آورد و سپس سعی انجام دهد.

          مسأله 330ـ  اگر طواف را فراموش کند وبعد از فوت وقت به‌یاد آورد، باید در هر فرصت ممکن قضای طواف و نماز را به‌جا آورد، اما اگر پس از بازگشت به وطن خود آن را به یاد آورد، اگر بتواند بدون مشقت و دشواری باز گردد، واجب است که چنین کند، در غیر این صورت باید نایب بگیرد، اما پس از قضای طواف و نماز طواف، به‌جا آوردن سعی واجب نیست.

          مسأله 331ـ  کسی که عمداً یا از روی فراموشی طواف را ترک کند و نیز کسی که سهواً بخشی از طواف را انجام نداده باشد، تا زمانی که خود یا نایبش طواف را به‌جا نیاورده، چیزهایی که حلال شدنش مشروط به انجام طواف بوده بر او حلال نمی‌گردد.

          مسأله 332ـ  کسی که بر اثر بیماری یا شکستگی و مانند آن، حتی با کمک دیگران نتواند پیش از فوت وقت طواف کند، باید در صورت امکان او را در حال حمل طواف دهند و در غیر این صورت باید نایب بگیرد.

          مسأله 333ـ  اگر پس از انجام طواف و بازگشتن ـ یعنی خارج شدن از مطاف ـ در تعداد دورهای طواف شک نماید، نباید به شک خود اعتنا کند، بلکه بنا را بر صحت بگذارد، ولی اگر در اثنای طواف، در تعداد اشواطی که انجام داده شک کند، و نداند که در دور هفتم یا کمتر است، طوافش باطل است و باید اعاده کند.
           
           
           
      • نماز طواف
    • فصل چهارم: سعى بين صفا و مروه
    • فصل پنجم: تقصير
  • بخش سوم: اعمال حج
  • استفتائات حج و عمره
کاربر گرامی؛ لطفا قبل از تکمیل فرم، موارد زیر را مطالعه کنید:
  • جهت مکاتبه با دفتر، از قسمت ارسال نامه استفاده نمایید.
  • به منظور استفتاء یا ارسال سوال شرعی، از قسمت ارسال سوال شرعی استفاده نمایید.
  • جهت ارایه انتقاد و پیشنهاد به سایت دفتر، از قسمت ارتباط با پایگاه استفاده نمایید.
  • از فرم زیر فقط برای ارایه نظرات در مورد محتوای همین صفحه استفاده نمایید.
  • مسوولیت ارسال اشتباه بر عهده ارسال کننده آن است.
700 /