پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری
دریافت:

احکام معاملات و مشاوران املاک

  • احکام مشاوران املاک
  • احکام معاملات املاک
  • احکام اجاره
  • احکام رهن
  • احکام سرقفلی
  • احـکـام آپـارتـمان و مجتمع های مسکونی و تجاری
  • املاک و موازین شرعی
    • خمس
      • سرمایه و سود
      • خمس خانه و زمین مسکونی
        چاپ  ;  PDF

         

        س481. این جانب از درآمد خود زمینی خریده و آن را به تدریج در مدت دوسال برای سکونت ساخته ام؛ آیا در سالی که خانه ناتمام بوده، خمس داشته است؟

        ج: خیر، مصالح تهیه شده برای خانه مسکونی، خمس ندارد.

         

        س482. این جانب از درآمد خود زمینی خریدم تا بعد از یکی دوسال دیگر آن را بسازم و در آن زندگی کنم؛ آیا سر سال باید خمس آن را بدهم؟

        ج: چنانچه برای تهیه خانه مسکونی، راهی جز نگه داشتن زمین تا چندسال نیست، خمس ندارد.

         

        س483. آیا اموالی که به تدریج برای خرید خانه یا سایر مایحتاج زندگی پس انداز می شود، خمس دارد؟

        ج: اگر خرید مایحتاج ضروری زندگی برحسب وضع مالی شخص متوقّف بر پس انداز درآمد سال باشد و بنا دارد پس اندازها را در آینده نزدیک (تا چند روز) صَرف خرید مایحتاج ضروری زندگی نماید، خمس ندارد.

         

        س484. شخصی برای آینده ی فرزندانش طبقه ی دوم ساختمان خود را ساخته است و در حال حاضر خودش در طبقه ی اول زندگی می کند؛ آیا طبقه دوم خمس دارد؟

        ج: درصورتی که ساختن طبقه ی دوم برای آینده ی فرزندانش در حال حاضر از مخارج متناسب با شأن عرفی وی محسوب شود، آنچه به مصرف رسانده است، خمس ندارد و درصورتی که این چنین نباشد و در حال حاضر هم، نه خودش و نه فرزندانش به آن نیاز ندارند، پرداخت خمس آن واجب است.

         

        س485. خانه ای دوطبقه خریده ام و بیش از یک سال است که در هر دو طبقه زندگی می کنیم (هر دو طبقه مورد نیاز است)؛ اکنون تصمیم گرفته ایم به طور موقت یک طبقه آن را برای کمک به اداره زندگی اجاره بدهیم؛ آیا سر سال، باید خمس این طبقه را بدهیم؟

        ج: به اصل طبقه ی خانه خمس تعلق نمی گیرد؛ ولی به پول اجاره - چنانچه تا سر سال خمسی زیاد بیاید - خمس تعلق می گیرد.

         

        س486. فردی خانه ا ی چندطبقه ساخته یا خریده است و قصد دارد تا بعضی از طبقات آن را اجاره دهد و پول آن را برای هزینه های زندگی صرف بکند؛ آیا پول اجاره و طبقاتی که اجاره داده است، خمس دارد؟

        ج: باید خمس درآمدی که در طبقات اضافی صرف نموده، بپردازد. و به پول اجاره - چنانچه تا سر سال خمسی زیاد بیاید - خمس تعلق می گیرد.

         

        س487. سه برادر، خانه سه طبقه ای را خریده و در یک طبقه ساکن شده و دو طبقه دیگر را اجاره داده اند؛ آیا دو طبقه ی اجاره داده شده، خمس دارد؟

        ج: اگر خانه را از محل درآمد سالانه شان برای سکونت تهیه نموده اند و فعلاً به خاطر نیاز به مخارج زندگی اجاره داده اند، به آن خمس تعلّق نمی گیرد، ولی اگر بعضی طبقات آن را از درآمد سالانه به قصد اجاره دادن ساخته یا تهیه کرده اند تا اجاره آن را صرف هزینه های زندگی کنند، آن مقدار از خانه که حکم سرمایه را دارد، خمس دارد.

         

        س488. شخصی که خانه ای برای سکونت ندارد ولی مالک قطعه ی زمینی است که یک سال یا بیشتر از خرید آن گذشته است و نمی تواند آن را بسازد؛ درصورتی که او زمین را برای ساخت مسکن از درآمد بین سال خریده باشد، آیا پرداخت خمس آن واجب است؟

        ج: درصورتی که زمین را برای ساخت مسکن مورد نیاز در آن از درآمد بین سال خریده باشد، جزو مخارج کنونی وی محسوب می شود و خمس آن واجب نیست.

         

        س489. شخصی زمینی خریده است تا آن را پس از ترقی قیمت بفروشد؛ آیا با فرا رسیدن سال، با اینکه فعلاً قصد فروش ندارد، باید خمس آن را بپردازد؟ در صورت وجوب پرداخت، باید خمس آن را به قیمت خرید حساب کند یا به قیمت فعلی؟

        ج: زمین را اگر با پول غیرمخمّس خریده، سر سال خمسی باید خمس آن را بپردازد و در هر صورت چنانچه سر سال خمسی ترقّی قیمت داشته و قابل فروش بوده، باید خمس ترقّی قیمت را به قیمت سر سال خمسی بپردازد.

         

        س490. شخصی زمینی را به قصد فروش و افزایش قیمت خریده است و بعد از چندسال می خواهد همان زمین را بفروشد و با پول آن خانه ای را بخرد یا بسازد؛ آیا پرداخت خمس آن واجب است؟

        ج: اگر آن را از درآمد سال به قصد فروش و کسب سود و مصرف پول آن برای ساخت خانه خریده باشد، پرداخت خمس آن واجب است.

         

        س491. شخصی از درآمد کسب، خانه ای خریده و چند سال است که در آن زندگی می کند و در حال حاضر همین خانه را فروخته است و می خواهد با پول آن خانه دیگری بخرد یا بسازد؛ چنانچه این پول تا سر سال خمسی باقی بماند، آیا خمس دارد؟

        ج: خمس ندارد.

         

        س492. آیا خانه ای که چندسال قبل با مالی که خمس آن داده نشده، ساخته شده است، خمس دارد؟ بر فرض وجوب پرداخت خمس، آیا خمس بر اساس قیمت فعلی محاسبه می شود یا قیمت زمان ساخت آن؟

        ج: اگر خانه از درآمد بین سال برای زندگی و سکونت ساخته شده و پس از سکونت در آن به فروش رفته است، پول فروش آن خمس ندارد، ولی اگر از درآمدی که سال بر آن گذشته، ساخته شده است، خمس پولی که در ساخت آن هزینه شده باید پرداخت شود.

         

        س493. اگر شخصی خانه خود را بفروشد و پول آن را برای استفاده از سود آن طبق عقود شرعی در بانک بگذارد، آیا سرسال، پرداخت خمس آن واجب است؟ و اگر این پول را برای خرید خانه ی جدید پس انداز کند، آیا آن، خمس دارد؟

        ج: اگر خانه را از درآمد سالانه شغلی برای سکونت و به حساب مخارج سالانه ساخته یا خریده و بعد از سال خمسی آن را فروخته باشد، پول فروش آن در هر صورت خمس ندارد.

         

        س494. خانه نیمه سازی در یکی از شهرها دارم که به علت سکونت در ساختمان های دولتی به آن نیازی ندارم، لذا قصد دارم آن را فروخته، با پول آن ماشینی برای استفاده شخصی بخرم؛ آیا این پول خمس دارد؟

        ج: اگر خانه مزبور را از درآمد سالانه و در بین سال به قصد سکونت در آن ساخته یا خریده اید و در همان سال آن را فروخته اید پول فروش آن اگر در همان سال فروش در مؤونه زندگی مصرف شود، خمس ندارد و همچنین اگر بعد از سکونت در آن، در سال بعد آن را فروخته باشید، پول فروش آن خمس ندارد.

         

        س495. مبلغی را به شرکت یا مؤسسه ای پرداخت کردم تا در آینده زمین مسکونی به من تحویل دهد و الآن یک سال از آن می گذرد؛ همچنین بخشی از آن پول مال خودم است و بخش دیگر را قرض گرفته ام و مقداری از قرض را هم پرداخته ام؛ آیا آن پول خمس دارد و مقدار آن چقدر است؟

        ج: اگر گرفتن زمین برای ساخت مسکن مورد نیاز، متوقف بر پیش پرداخت مقداری از پول آن باشد، مبلغ پرداخت شده خمس ندارد؛ حتی اگر از درآمد کسب شما باشد.

         

        س496. در سال گذشته مبلغی را قرض گرفته، با آن زمینی خریدم به این امید که افزایش قیمت پیدا کند و بعد از فروش آن و خانه مسکونی فعلی ام، مشکل مسکن خود را در آینده حل کنم؛ اکنون سال خمسی من فرا رسیده و سؤال من این است که آیا می توانم آن بدهی را از منفعت کسب سال گذشته ام که خمس داشته است، استثنا کنم؟

        ج: با فرض این که قرض مزبور جهت خرید زمین برای فروش آن در آینده بوده است، از منفعت کسب سالی که در آن قرض گرفته اید، استثناء نمی شود و پرداخت خمس درآمد سالانه کسب که از مخارج آن سال زیاد آمده، واجب است.

         

        س497. اگر کسی به صورت اقساطی یک واحد آپارتمانی را خریده و یا برای خرید منزل، وام دریافت کرده باشد، آیا برای محاسبه خمس باید کل بدهی خود را از سرمایه کم کند، یا بدهی اقساطی که زمان پرداخت آن فرا رسیده است و یا بدهی سال جاری را لحاظ کند؟[1]

        ج: بدهی اعم از اینکه بر اثر قرض گرفتن باشد و یا بر اثر خرید نسیه یا وام، اگر به خاطر تأمین مخارج سالانه زندگی همان سال درآمد باشد؛ اگر بخواهد پرداخت نماید، از درآمد سال کسر می شود؛ ولی اگر برای بدهی های سالهای قبل باشد هرچند مصرف درآمد سالانه برای پرداخت آن جایز است ولی اگر تا پایان سال پرداخت نشود، از درآمد سالانه استثنا نمی شود.


        [1]. چنانچه کسی منزل مسکونی را برای سکونت خود و خانواده بخرد، خمس ندارد، ولی اگر این خانه سرمایه بوده و برای سکونت، مورد نیاز نباشد، خمس دارد. ضمناً قبل از پایان سال خمسی می توان هر مقدار از دیون، اقساط و بدهی ها (چه بدهی های آن سال و چه سالهای گذشته) را از درآمد سال، کم و پرداخت کرد؛ ولی چنانچه بدهی یادشده (به هر دلیل) پرداخت نشود و یا به صورت اقساطی باشد که موعد پرداخت آن در آینده است، از در آمد سال کم نمی شود.

      • خمس مغازه
      • خمس زمین و باغ
      • خمس افزايش قيمت
      • خمس پول اجاره و رهن
      • خمس سر قفلى
      • خمس ارث
      • خمس هدیه
      • خمس موقوفات
      • خمس پول دیه و خسارت
      • نماز خواندن در خانه کسی که خمس نمی دهد
      • رفت و آمد و معامله با کسی که خمس نمی دهد
    • وصیت
    • غصب
کاربر گرامی؛ لطفا قبل از تکمیل فرم، موارد زیر را مطالعه کنید:
  • جهت مکاتبه با دفتر، از قسمت ارسال نامه استفاده نمایید.
  • به منظور استفتاء یا ارسال سوال شرعی، از قسمت ارسال سوال شرعی استفاده نمایید.
  • جهت ارایه انتقاد و پیشنهاد به سایت دفتر، از قسمت ارتباط با پایگاه استفاده نمایید.
  • از فرم زیر فقط برای ارایه نظرات در مورد محتوای همین صفحه استفاده نمایید.
  • مسوولیت ارسال اشتباه بر عهده ارسال کننده آن است.
700 /