پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری

مناسك حج مطابق با فتواي حضرت آيت‌الله‌العظمى خامنه‌اى(دام‌ظلّه‌العالي)

  • مقدّمه: فضيلت و اهمّيّت حج
  • فصل اول: کلیات
  • فصل دوم: حجّ واجب (حَجّة‌الاسلام)
  • فصل سوم: نيابت در حج
  • فصل چهارم: اعمال عمره‌ي تمتّع
  • فصل پنجم: اعمال حجّ تمتّع
  • فصل ششم: عمره‌ی مفرده
    • استفتائات عمره‌‌ی مفرده
      چاپ  ;  PDF
      استفتائات عمره‌‌ی مفرده

      588 س- کسی که در عمره‌ی مفرده تقصیر را فراموش کرده و طواف نساء انجام داده است، چه حکمی دارد؟ آیا واجب است پس از تقصیر دوباره طواف نساء را انجام دهد؟

      ج: واجب است پس از تقصیر، طواف نساء و نماز آن را اعاده کند.

      589 س- آیا انجام عمره‌ی مفرده‌ی مستحب، به نیّت خود و به نیابت تبرّعی از دیگران صحیح است؟

      ج: شریک کردن دیگران در حجّ یا عمره‌ی مستحب خود، جایز است.

      590 س- اگر مکلّف آخرین روز یکی از ماه‌های قمری برای ورود به مکّه‌ی مکرّمه مُحرم شود ولی اعمال عمره‌ی مفرده را شب یا روز اوّل یا سایر ایّام ماه قمری جدید انجام دهد، آیا این عمره به حساب ماه قمری قبل محاسبه میشود یا ماه جدید؟ و اگر در ماه قمری جدید از مکّه‌ی مکرّمه خارج شود باید برای ورود به مکّه مُحرم شود؟ و آیا بین ماه رجب و بقیّه‌ی ماه‌ها فرق است؟

      ج: معیار در جواز ورود بدون احرام به مکّه‌ی مکرّمه، زمان انجام اعمال عمره است؛ پس اگر در روز آخر ماه، مُحرم شود و اعمال عمره را ماه بعد انجام دهد، عمره به حساب ماه جدید گذاشته میشود و اگر در آن ماه از مکّه خارج شود، جایز است بدون احرام وارد مکّه‌ی مکرّمه شود؛ مگر ماه رجب که بنا بر ظاهر روایات، اگر کسی روز آخر رجب مُحرم شود و اعمال را در ماه شعبان انجام دهد، عمره‌ی او عمره‌ی رجبیّه محسوب میشود‌؛ پس احتیاط واجب آن است که اگر در ماه شعبان از مکّه خارج شد، برای دخول به مکّه در همین ماه، احرام ببندد و رعایت این احتیاط در ماه‌های دیگر هم خوب است.

      591 س- شخصی عمره انجام میدهد و پس از یک ماه به جدّه میرود و در برگشت بدون احرام وارد مکّه میشود، وظیفه‌اش چیست؟

      ج: فعلاً وظیفه‌ی خاصّی ندارد ولی اگر عمداً بدون احرام وارد مکّه شده است، عمل حرام انجام داده و باید توبه کند.

      592 س- شخصی حجّش باطل شده و سال بعد به مکّه‌ی مکرّمه آمده تا قضای حجّش را به‌ جا آورد؛ آیا با اینکه حج بر گردنش است، میتواند عمره‌ی مفرده انجام دهد؟

      ج: اشکال ندارد.

      593 س- زن حائض میداند ایّام عادتش اجازه‌ی انجام اعمال عمره‌ی مفرده را نمیدهد و همراهانش منتظر او نمیمانند تا اعمال را انجام دهد و باید برای طواف و نماز آن نایب بگیرد و فقط میتواند سعی و تقصیر را خودش انجام دهد؛ آیا میتواند احرام عمره‌ی مفرده ببندد؟

      ج: در هر حال باید برای ورود به مکّه مُحرم شود و برای طواف و نماز آن نایب بگیرد.

      594 س- اگر مکلّف در یک ماه قمری عمره‌ی مفرده انجام دهد و در ماه قمری بعد، از شهر مکّه‌ی مکرّمه خارج شود ولی از محدوده‌ی حرم خارج نشود ـ مثلاً به منا برود ـ آیا میتواند بدون احرام وارد مکّه‌ی مکرّمه شود؟ در فرض قبل، اگر تنها تا عرفات برود، آیا برای ورود به مکّه‌ی مکرّمه احرام واجب است؟

      ج: میزان خروج از شهر مکّه است ولو از محدوده‌‌ی حرم خارج نشود. پس اگر به هر نقطه‌ی خارج از مکّه برود اگر در آن ماه، عمره نگزارده باشد باید برای دخول به مکّه مُحرم شود؛ و مراد از شهر مکّه شهر کنونی است با همه‌ی‌ وسعت جدید آن.

      595 س- کسی که عضو نیروی انتظامی است و در وضعیّت اضطراری ـ مانند وقوع حادثه ـ مأمور میشود سریعاً وارد مکّه شود و به خاطر تنگی وقت نمیتواند با احرام وارد شود، آیا در این صورت معصیت کرده و کفّاره واجب است؟

      ج: معصیت نیست و کفّاره ندارد.

      596 س- اگر در ماه ذی‌القعده برای عمره‌ی مفرده وارد مکّه شود و ده روز بعد در ماه ذی‌الحجّه بخواهد بار دیگر وارد مکّه شود، آیا میتواند بدون احرام وارد شود؟

      ج: با فرض اینکه در ماه بعد از ماهِ انجام عمره وارد مکّه میشود باید مُحرم شود.

      597 س- کسی که محلّ کارش مکّه است و در جدّه سکونت دارد و بجز ایّام تعطیل بقیّه‌ی روزها پی‌در‌پی به مکّه میرود و یا اینکه نیمی از روزهای هفته را به مکّه میرود، یعنی سه روز وارد مکّه میشود و چهار روز در جدّه میماند، اگر ماهی که در آن عمره به ‌جا آورده به پایان رسد، آیا باید بار دیگر عمره به ‌جا آورد؟

      ج: در فرض یادشده تکرار عمره واجب نیست.

      598س- در فرض قبل،‌ اگر بعد از انجام عمره از مکّه خارج نشود تا ماه بعد فرابرسد، ‌آیا باید مجدّداً مُحرم شود؟ کجا مُحرم شود؟

      ج: تا زمانی که در مکّه است، تکرار عمره واجب نیست؛ اگر بخواهد آن را تکرار کند، میتواند برای مُحرم شدن به نزدیک‌ترین نقطه‌ی خارج از محدوده‌ی حرم مثل مسجد تنعیم برود.

      599 س- کسی که شغلش رانندگی تاکسی است و برای مکّه مسافر سوار میکند و پیش از آن عمره به‌ جا نیاورده است، آیا باید با احرام وارد مکّه شود؟ ورود بدون احرام چه حکمی دارد؟

      ج: باید برای ورود به مکّه مُحرم شود و مناسک عمره‎‌ی مفرده به ‌جا آورد و اگر بدون احرام وارد شود، معصیت کرده، امّا کفّاره ندارد.

  • ملحقّات
  • گلچینی از پیام ها و بیانات
کاربر گرامی؛ لطفا قبل از تکمیل فرم، موارد زیر را مطالعه کنید:
  • جهت مکاتبه با دفتر، از قسمت ارسال نامه استفاده نمایید.
  • به منظور استفتاء یا ارسال سوال شرعی، از قسمت ارسال سوال شرعی استفاده نمایید.
  • جهت ارایه انتقاد و پیشنهاد به سایت دفتر، از قسمت ارتباط با پایگاه استفاده نمایید.
  • از فرم زیر فقط برای ارایه نظرات در مورد محتوای همین صفحه استفاده نمایید.
  • مسوولیت ارسال اشتباه بر عهده ارسال کننده آن است.
700 /