مناسك حج مطابق با فتواي حضرت آيتاللهالعظمى خامنهاى(دامظلّهالعالي)
- مقدّمه: فضيلت و اهمّيّت حج
- فصل اول: کلیات
- فصل دوم: حجّ واجب (حَجّةالاسلام)
- فصل سوم: نيابت در حج
- فصل چهارم: اعمال عمرهي تمتّع
- فصل پنجم: اعمال حجّ تمتّع
- اوّل: احرام
- دوّم: وقوف در عرفات
- سوّم: وقوف در مشعرالحرام (مزدلفه)
- چهارم: رمی جَمَرهی عقبه
چهارم: رمی جَمَرهی عقبه
495 م ـ چهارمین عمل واجب حج و نخستین عمل از اعمال مِنا، رمی جَمَرهی عقبه در روز عید ـ دهم ذیالحجّه ـ است.
496 م ـ رمی جمره باید با شرایط زیر انجام شود:
1. نیّت، به گونهای که در نیّت احرام بیان شد.
2. با «ریگ» باشد و کوچکتر از ریگ (شن) یا بزرگتر از آن (سنگ) نباشد.
3. در صورت امکان بین طلوع تا غروب خورشید انجام شود.
4. ریگها به جَمَره برخورد کند؛ بنابراین اگر برخورد نکند یا گمان شود برخورد کرده است، کافی نیست و باید ریگ دیگری زده شود و رسیدن ریگها به دایرهی پیرامون جَمَره، بدون برخورد به آن، کافی نیست.
5. هفت ریگ به جمره بزند.
6. پرتاب ریگها پی در پی باشد؛ پس اگر همه را یکباره پرتاب کند، فقط یک بار محسوب میشود، خواه همه یا بعض آنها به جَمَره برخورد کند.
497 م ـ با توجه به اینکه اخیراً بر عرض جَمَره از سوی مکه و مشعر اضافه نمودند (که ظاهراً جای جَمَره قدیمی در وسط آن قرار دارد) اگر بتواند جای جَمَره قدیمی را بشناسد و آنرا رمی کند، باید همانجا را رمی کند، و اگر شناختن جای جَمَره قدیمی یا رمی آن برای او مشقت داشته باشد، هر جای جَمَره فعلی را رمی کند کافی است.
498 م ـ رمی از طبقهی بالا (پل جمرات) جایز است، هر چند رمی از همکف احوط است.
499 م ـ ریگ باید ویژگیهای زیر را داشته باشد:
1. از محدودهی حرم باشد؛ پس اگر از بیرون حرم برداشته شده باشد، کفایت نمیکند.
2. بِکر باشد؛ یعنی پیشتر، حتّی در سالهای گذشته کسی با آن رمی صحیح انجام نداده باشد.
3. مباح باشد؛ بنابراین رمی با ریگ غصبی یا ریگی که شخص دیگر جمع کرده، بدون اجازهی او صحیح نیست اما پاک بودن ریگ ها شرط نیست.
500 م ـ زنان و ناتوانان که اجازه دارند شب عید از مشعر به منا بروند، در صورت ناتوانی از انجام رمی جَمَرهی عقبه در روز عید، میتوانند رمی را شب عید انجام دهند؛ بلکه به طور کلّی همهی زنان میتوانند شب عید رمی کنند به شرط آنکه رمی برای حجّ خودشان، هر چند حجّ نیابتی، باشد؛ ولی اگر برای رمی کسی نایب شده باشند، بنا بر احتیاط واجب رمی آنها در شب صحیح نیست هر چند از رمی در روز عاجز باشند؛ امّا همراهان آنان اگر خود معذور باشند، میتوانند جَمَرهی عقبه را شب عید رمی کنند، در غیر این صورت، لازم است روز عید رمی کنند.
501 م ـ غیر از زن که رمی شب عید وظیفهی اختیاری او است، کسی که از رمی در روز عید معذور است، میتواند شب عید یا شب یازدهم رمی کند؛ همچنین کسی که از رمی در روز یازدهم یا دوازدهم ذیالحجّه معذور است، میتواند شب قبل یا شب بعد از آن رمی کند.
استفتائات رمی جمرات
502 س- هنگام رمی یا پیش از آن، یک ریگ استفاده شده در کیسهی ریگ ما میافتد و با ریگهای استفاده نشده مخلوط و مشتبه میشود؛ آیا همین که هشت ریگ به جمره بزنیم که یکی از آنها احتمالاً ریگ استفاده شده است، کافی است؟
ج: با حصول یقین به تحقّق رمی با ریگ استفاده نشده، رمی صحیح است.
503 س- کسی که بعد از ظهر عید قربان ـ که جمره عقبه خلوت است ـ خودش قادر است رمی کند، آیا می تواند برای رمی در صبح عید نایب بگیرد؟ در صورتی که بخواهد خودش هنگام عصر رمی کند موفق به قربانی در روز عید نمی شود، آیا برای اینکه بتواند روز عید قربانی کند می تواند صبح برای رمی جمره نایب بگیرد؟ با این که عصر شخصاً قادر برآن است؟
همچنین کسی که چندین سال صبح روز عید برای رمی نایب گرفته با اینکه عصر خودش قادر به رمی بوده است اکنون تکلیفش چیست؟
ج: با فرض تمکّن از رمی در ساعتی از روز ولو در ساعات عصر، نایب گرفتن صحیح نیست. ولی اگر مأیوس از برطرف شدن عذر تا آخر روز بود و برای رمی نائب گرفت، و اتفاقاً عذرش بعد از عمل نائب برطرف شد، عمل نائب مجزی است، و اعاده بر او لازم نیست. و نسبت به سالهای گذشته اگر نائب گرفتن به نحو غیر صحیح بوده، باید تدارک کند.
504 س- با توجّه به توسعهای که اخیراً در جمرات ایجاد شده، وظیفه، مخصوصاً با جهل به قسمت اصلی، چیست؟ آیا رمی همهی قسمتها کافی است؟
ج: اگر بدون مشقّت ممکن است، باید قسمتی را که در محلّ ستون قبلی قرار دارد رمی کند و اگر جستجوی محلّ آن یا رمی به آن مشقّت دارد، میتواند هر نقطهی دیوار را رمی کند.
505 س- با توسعه اخیر جمرات، اگر قسمتی از ستون جمره عقبه، خارج از مِنی باشد، با فرضِ صدقِ جمره بر مجموع دیوار، آیا رمی آن قسمت صحیح است؟
ج: در صورت یقین به خروج قسمتی از جمره توسعه یافته از مِنی، احوط رمی نقطهای از قسمتی است که از مِنی خارج نیست.
506 س- با توجّه به اینکه بانوان میتوانند رمی روز دهم را شب انجام دهند، آیا حتماً باید شب عید باشد یا شب یازدهم نیز جایز است؟ در صورتی که حجّ زن نیابتی باشد، حکم چیست؟
ج: در صورت تمکّن باید شب عید جمرهی عقبه را رمی کند، مخصوصاً اگر حجّ نیابی باشد و تأخیر تا شب یازدهم صحیح نیست و نیز میتواند روز دهم ـ روز عید ـ رمی کند.
507 س- آیا در صورت وجود خطر جانی برای مُحرم در رمی روز عید قربان، رعایت ترتیب بین اعمال عید قربان لازم است یا میشود ترتیب اعمال روز عید را رعایت نکرد؟
ج: اگر این خوف در تمام طول روز عید ادامه داشته باشد، میتواند ترتیب را رعایت نکند؛ بلکه در این صورت بنا بر احتیاط واجب، باید قربانی و حلق را از روز عید به تأخیر نیندازد.
- پنجم: قربانی
- ششم: تقصير يا حلق
- هفتم: اعمال مکه مکرّمه
- هشتم: بيتوته در مِنا
- نهم: رمی جمرات سهگانه
-
- فصل ششم: عمرهی مفرده
- ملحقّات
- گلچینی از پیام ها و بیانات
- جهت مکاتبه با دفتر، از قسمت ارسال نامه استفاده نمایید.
- به منظور استفتاء یا ارسال سوال شرعی، از قسمت ارسال سوال شرعی استفاده نمایید.
- جهت ارایه انتقاد و پیشنهاد به سایت دفتر، از قسمت ارتباط با پایگاه استفاده نمایید.
- از فرم زیر فقط برای ارایه نظرات در مورد محتوای همین صفحه استفاده نمایید.
- مسوولیت ارسال اشتباه بر عهده ارسال کننده آن است.