دریافت:
مناسك حج مطابق با فتواي حضرت آيتاللهالعظمى خامنهاى(دامظلّهالعالي)
- مقدّمه: فضیلت و اهمّیت حج
- فصل اول: کلیات
- انواع حج و عمره
- حجّ إفراد و قران
- تفاوت حجّ تمتّع با حجّ إفراد و قِران
تفاوت حجّ تمتّع با حجّ إفراد و قِران
م6 ـ حجّ تمتّع در برخی اعمال، با دو نوع دیگر حج تفاوت هایی دارد.
حجّ تمتّع، عبادتی است شامل دو بخش: عمره و حج.
بخش اوّل، عمرهی تمتّع است که مقدّم بر حج است و با آن فاصلهی زمانی ـ هر چند کم ـ دارد، در این فاصله حاجی از احرام خارج می شود و تا زمان مُحرم شدن برای حج، استفاده (تمتّع) از آنچه به خاطر احرام بر او حرام است، برایش حلال می شود؛ به همین دلیل این نوع حج، حجّ تمتّع نامیده شده است.
بخش دوّم، حجّ تمتّع است که بعد از عمره انجام می شود و هر دو باید در یک سال انجام شوند؛ بر خلاف حج إفراد و قِران که فقط مشتمل بر حج هستند و عمره عبادتی مستقل از آنها است و «عمرهی مفرده» نامیده می شود؛ از این رو ممکن است عمرهی مفرده در یک سال و حجّ إفراد یا قِران در سال دیگر انجام شود.
م7 ـ عمرهی تمتّع و عمرهی مفرده، احکام مشترکی دارند که در فصل چهارم خواهد آمد و تفاوت هایی دارند که در فصل ششم بیان می شود.
م8 ـ عمره نیز مانند حج، گاهی واجب و گاهی مستحب است.
م9 ـ عمره برای کسانی که از مکّه دورند و وظیفهی آنان عمره تمتّع و حجّ تمتّع است، در صورتی واجب می شود که برای عمره و حجّ تمتع استطاعت داشته باشند، زیرا حجّ تمتّع مرکّب از دو عمل است و هر دو باید در یک سال انجام شود و استطاعت حج و عمره از هم جدا نیست، اما کسانی که در مکّه یا در فاصله ی کمتر از 48 میل به مکّه هستند، اگر شرایط استطاعت را ـ که در مورد حج بیان می شود[1]ـ داشته باشند، در تمام عمر یک بار عمره بر آنها واجب می شود و وجوب آن مانند وجوب حج، فوری است[2] و در وجوب آن استطاعت برای حج معتبر نیست؛ بلکه اگر فرد برای عمره مستطیع باشد، عمره بر او واجب است، هر چند برای حج مستطیع نباشد؛ عکس آن نیز چنین است، یعنی اگر شخص برای حج استطاعت داشته باشد، ولی برای عمره مستطیع نباشد، باید حج را به جا آورد.
م10 ـ بر شخص مکلّف جایز نیست بدون احرام وارد مکّهی مکرّمه شود و اگر در غیر موسم حج بخواهد وارد مکّه شود، واجب است با احرام عمرهی مفرده وارد شود.
دو گروه از این حکم مستثنا هستند:
الف) کسانی که مقتضای شغلشان این است که زیاد به مکّه رفت و آمد کنند.
ب) کسانی که پس از اعمال حج یا عمره از مکّه خارج شدهاند و می خواهند در همان ماه قمریِ انجام حج یا عمره، دوباره وارد مکّه شوند.
[1]. مسئلهی 27 به بعد.
[2] . یعنی در اوّلین سال ممکن پس از استطاعت باید انجام دهد و تأخیر آن بدون عذر جایز نیست.
- ساختار حجّ تمتّع
- احكام كلّی حجّ تمتّع
-
- فصل دوم: حجّ واجب (حَجّةالاسلام)
- فصل سوم: نيابت در حج
- فصل چهارم: اعمال عمرهي تمتّع
- فصل پنجم: اعمال حجّ تمتّع
- فصل ششم: عمرهی مفرده
- استفتائات متفرّقه
- گلچینی از پیام ها و بیانات
کاربر گرامی؛ لطفا قبل از تکمیل فرم، موارد زیر را مطالعه کنید:
- جهت مکاتبه با دفتر، از قسمت ارسال نامه استفاده نمایید.
- به منظور استفتاء یا ارسال سوال شرعی، از قسمت ارسال سوال شرعی استفاده نمایید.
- جهت ارایه انتقاد و پیشنهاد به سایت دفتر، از قسمت ارتباط با پایگاه استفاده نمایید.
- از فرم زیر فقط برای ارایه نظرات در مورد محتوای همین صفحه استفاده نمایید.
- مسوولیت ارسال اشتباه بر عهده ارسال کننده آن است.
