پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری

مناسک حج محشى

    • ديباچه
    • مقدمه
    • شرايط وجوب حَجّة الاسلام
    • مسائل متفرقه استطاعت
    • استفتائات استطاعت
    • نيابت در حج
    • استفتائات نيابت
    • حج استحبابي
    • اقسام عمره
    • اقسام حج
    • صورت حج افراد و عمره مفرده
    • صورت حج تمتّع اجمالاً
    • استفتائات اقسام عمره و حج
    • باب اول: اعمال عمره تمتّع
    • باب دوم: اعمال حج تمتع
      • فصل اول: احرام حج
      • فصل دوم: وقوف به عرفات
      • فصل سوم: وقوف به مشعرالحرام
      • فصل چهارم: واجبات مني
      • فصل پنجم: واجبات بعد از اعمال مني
      • فصل ششم: بيتوته به مني
      • فصل هفتم: رمي جمرات سه گانه
        • مسائل متفرقه رمي
        • استفتائات رمي جمرات ثلاث
        • مستحبات مني
        • مستحبات ديگر مکه معظمه
        • استحباب عمره مفرده
        • طواف وداع
        • مسائل متفرقه
          چاپ  ;  PDF

          [1313] م ـدر وقتي که در «مسجد الحرام» يا «مسجد النبي» نماز جماعت منعقد شد، مؤمنين نبايد از آنجا خارج شوند و بايد از جماعت تخلف نکنند و با ساير مسلمين به جماعت نماز بخوانند.[1]

          [1314] م ـسجده نمودن بر تمام اقسام سنگها؛ چه مرمر باشد يا سنگ هاي سياه معدني يا سنگ گچ و آهک، قبل از آنکه پخته شود جايز است[2]و سنگ هايي که در «مسجد الحرام» از اين قبيل است سجده بر آنها اشکال ندارد و همينطور در «مسجد رسولالله9».

          [1315] م ـدر «مکه» و «مدينه» در مسافرخانه و هتل نبايد[3]نماز را به جماعت بخوانند[4]و مي توانند در جماعت ساير مسلمين در مساجد شرکت کنند و نماز را به جماعت بخوانند.

          [1316] م ـتخيير بين قصر و اتمام[5]در مکه و مدينه اختصاص[6]به مسجدالحرام و مسجدالنبي دارد و در تمام مکه و مدينه جاري نيست بلي اختصاص به مسجد اصلي ندارد و در جاهاي توسعه داده شده مسجد هم جاري است، هرچند احتياط اقتصار بر مسجد اصلي است پس در تمام مسجد فعلي مسافر مي تواند نماز را تمام بخواند همانطور که مي تواند شکسته بخواند.[7]

          [1317] م ـدر تقصيرهايي که در عمره تمتع کرده است، احتياط واجب[8]آن است که گوسفند يا غير آن را در مکه سر ببرد و اگر در حج تقصير کرد در مني سر ببرد و اگر ترککرد آن را و برگشت به محل خود، در محل خود بکشد و صدقه بدهد.[9]

          [1318] م ـکسي که در ميقات يا محاذي آن[10]يا جاي ديگري که تکليف اقتضا مي کرد محرم شد نمي تواند احرام خود را به هم بزند و مُحل شود براي رفتن به مدينه منوّره يا براي مقصد ديگري، و اگر لباس احرام را هم بکند و قصد بيرون آمدن از احرام را بکند، احرامش به هم نمي خورد و آنچه به واسطه احرام بر او حرام شده حلال نمي شود و اگر کاري که موجب کفاره است به جا آورد بايد کفاره بدهد.

          [1319] م ـاگر به واسطه عذري؛ مثل مرض، نتواند لباس دوخته خود را بکند و لباس احرام بپوشد، بايد در ميقات يا محاذات آن[11]نيت عمره و يا حج کند و لبّيک بگويد و کافي است، و هر وقت عذرش برطرف شد جامه دوخته را بکند، و اگر لباس احرام نپوشيده بپوشد، و لازم نيست به ميقات برگردد، ولي براي پوشيدن لباس دوخته بايد[12]يک گوسفند قرباني[13]کند.

          [1320] م ـکسي که از روي ندانستن مسأله يا نسيان از حکم يا موضوع يا غفلت، بعضي از محرمات احرام را ارتکاب نمود کفاره ندارد مگر صيد که در هر صورت کفاره دارد[14]، پس در غير صيد ارتکاب از روي عمد و علم موجب کفاره است.[15]

          [1321] م ـعمره تمتع و حج تمتع بايد در يکسال واقع شوند، پس اگر در يک سال عمره تمتع به جا آورد و در سال ديگر حج تمتع صحيح نمي باشد.

          [1322] م ـکسي که وظيفه اش حج تمتع است، بايد در حالي که مي خواهد احرام عمره ببندد نيت آن داشته باشد که عمره تمتع کند و بعد از آن حج تمتع، اگرچه به نيت ارتکازي اجمالي، پس اگر نيت عمره مفرده بکند و بعد بخواهد آن را عمره تمتع قرار دهد حج او اشکال پيدا مي کند.[16]

          [1323] م ـاگر بعد از مشغول شدن به حج تمتع، شککند که عمره تمتع را به جا آورده يا نه يا شککند که صحيح به جا آورده يا نه، اعتنا نکند و عملش صحيح است.

          [1324] م ـدر هر يک از اعمال عمره و حج، اگر شککند بعد از آنکه وارد عملي شده باشد که مترتب بر اوست، اعتنا نکند؛ چه شککند که آورده يا نه، يا شککند که صحيح آورده يافاسد.

          [1325] م ـبايد عمره تمتع و حج تمتّع، هر دو در ماه هاي حج واقع شود و ماه هاي حج؛ شوال و ذيقعده و ذيحجه است. پس اگر کسي در شوال يا ذيقعده عمره تمتع به جا آورد و در موقع حج، حج تمتع به جا آورد صحيح است، و اگر قبل از شوال بخواهد عمره تمتع به جا آورد صحيح نيست، اگرچه بعض اعمال عمره قبل از شوال واقع شود و بقيه در شوال يا ساير ماه هاي حج.

          [1326] م ـکسي که به احرام عمره تمتع وارد مکه، شد در صورتي که حج او فوت شده قصد عمره مفرده کند و به همان احرامي که بسته، عمره مفرده به جا آورد و از احرام خارج شود، و اگر حج بر او مستقر بوده يا سال ديگر شرايط استطاعت را دارا باشد بايد به حج برود.[17]

          [1327] م ـشرايطي که براي هدي است که در حج تمتع بايد ذبح کند هيچيکدر حيواني که براي کفاره تقصير بايد قرباني کند معتبر نيست[18]پس مي تواند گوسفند خصي و معيوب را براي کفاره قرباني کند.[19]

          [1328] م ـغير از هدي تمتع، از هدي هايي که براي کفاره يا چيز ديگر بر انسان واجب مي شود، نمي تواند شخص کفاره دهنده از گوشت آنها بخورد[20]و اما از قرباني استحبابي جايز است بخورد.[21]

          [1329] م ـمصرف کفارات: فقرا و مساکين هستند.[22]

          [1330] م ـاگر در حرم چيزي پيدا کرد، برداشتن آن کراهت شديد دارد، بلکه احتياط[23]در برنداشتن است.[24]

          [1331] م ـاگر «لقطه» حرم را برداشت و از يک درهم کمتر باشد مي تواند[25]قصد تملک آن را بکند و آن را مصرف کند و ضامن صاحبش نيست و چنانچه تملک نکرد و تفريط نکرد ضامن نيست، ولي اگر بدون تملک نگاه داشت و در نگاهداري کوتاهي و تفريط کرد ضامن است[26]، و اگر قصد تملککرد و صاحبش قبل از تلف شدن پيدا شد بايد آن را به صاحبش رد کند به احتياط واجب.[27]

          [1332] م ـاگر لقطه را که در حرم برداشت يک درهم يا بيشتر ارزش داشت[28]بايد يک سال تعريف کند واز صاحبش جستجو کند، پساگر نيافت او را بعد از يک سال، مخير است بين دو امر[29]: يکي آنکه آن را براي صاحبش حفظ کند، در اين صورت اگر در نگاهداري کوتاهي نکرد ضامن نيست در صورت تلف. دوم آنکه براي صاحبش صدقه بدهد، لکن اگر صاحبش پيدا شد و راضي به صدقه نشد بايد عوضش را به او بدهد[30]و جايز نيست آن را تملککند و اگر تملککند مالک نمي شود و ضامن هم مي شود.

          [1333] م ـکسي که بعد از محرم شدن نتوانسته باشد وظيفه اي انجام دهد که مُحلّ شود،اگر مصدود يا محصور است بايد به وظيفه آنها که در آخر مناسک ذکر شده عمل نمايدواگر مصدود يا محصور نيست، در بعض موارد با انجام عمره مفرده مي تواند مُحلّ شود.

          [1334] م ـدر مسجد النبي9سجده کردن روي فرش هاي مسجد مانع
          ندارد[31]و مهر گذاشتن جايز نيست و لازم نيست[32]در جايي که سنگ است نماز
          بخوانند[33]و لازم نيست حصير يا نحو آن با خود ببرند، ولي اگر مراعات کنند که موجب وهن نشود و حصير براي جانماز با خود داشته باشند و روي آن نماز بخوانند، به طوري که متعارف ساير مسلمين است اشکال ندارد، ليکن تأکيد مي شود از عملي که موجب هتک و انگشتنما شدن باشد اجتناب نمايند.



          [1].آية الله بهجت: اگر کار ضروري ندارند خارج نشوند و خوب است شرکت کنند.

          آيات عظام تبريزي، خويي، سيستاني: بلي نماز مجزي است در صورتي که قرائت حمد و سوره را براي خود آهسته قرائت کند و اگر نمي شود به نحو حديث نفس بخواند و در نماز جمعه بعد از فراغ از آن، با آنها، نماز ظهر را اعاده کند.

          آية الله زنجاني: حجاج محترم بايد از خارج شدن از مسجد هنگام نماز جماعت که سبب وهن شيعه مي شود، جداً خودداري کنند و خوب است در نماز جماعت اهل سنت، شرکت کنند؛ ولي در شرايط کنوني مي بايست آن را اعاده کنند.

          آية الله سبحاني: لازم است در نماز جماعت حاضر شده ولي خود قرائت را آهسته بخواند و اگر ممکن نشد در دل به صورت حديث نفس بخواند و يا اينکه اقتدا کند و سپس اعاده نمايد.

          آية الله صافي: نماز با عامّه در حال ضرورت بي اشکال است و در غير حال ضرورت شرکت در جماعات آنان اگر موجب تأليف قلوب آنها و دفع اتّهام به شيعه باشد خوب است و اعاده آن لازم نيست اگر چه موافق با احتياط است و خروج از مسجد در هنگام اقامه جماعات و يا ايستادن و شرکت نکردن شايسته نيست، بلي اگر ضرورتي ايجاب کند مانع ندارد. (آداب و احکام حج).

          آيةاللهگلپايگاني: نماز باعامّه درحال ضرورت بي اشکال است و در غير حال ضرورت شرکت در جماعت آنان خوب است، لکن با تمکن نماز را با شرايط کامل اعاده کند. (آداب و احکام حج، مسأله 1025).

          [2].آية الله بهجت، آية الله فاضل: بلکه به گچ و آهک پخته و آجر و کوزه گلي و مانند آن هم مي شود سجده کرد.

          آية الله خامنه اي: سجده بر آجر و سفال و گچ و آهک و سيمان صحيح است. (بخشي از رساله عمليه، م317)

          آية الله سبحاني:سجده بر فيروزه و عقيق و طلا و نقره باطل است.

          آية الله سيستاني: بلکه بعد از پخته شدن نيز جايز است.

          [3].آية الله فاضل: اگر خلاف تقيه ولو تقيه مداراتي است نماز را به جماعت نخوانند.

          [4].آية الله اردبيلي: مگر در جاهايي که جلب توجه نکند و مورد اعتراض واقع نشود.

          آية الله بهجت: برگزار نمودن نماز جماعت در هتل ها و مسافرخانه ها در مکه و مدينه مانعي ندارد اگر مستلزم مفسده نباشد.

          آية الله خويي: متعرض اين مسأله نشده اند.

          آية الله زنجاني:برگزار کردن نماز جماعت در هتل ها در مکه و مدينه مانعي ندارد، مگر باعث مفسده اي که دفع آن لازم است شود، و حکم شرکت در نماز جماعت عامه، در مسأله 1313 گذشت.

          آية الله سبحاني:هر گاه اقامه نماز در هتل ها سبب شود که حضور شيعه در مساجد کم رنگ و ضعيف شود اين کار را انجام ندهند در غير اين صورت اشکالي ندارد.

          آية الله سيستاني: اگر خلاف تقيه نباشد اشکال ندارد ولي شرکت در جماعت مسلمين بهتر است.

          آية الله صافي، آية الله گلپايگاني: در صورتي که مفسده داشته باشد.

          آية الله مکارم: نماز جماعت هاي کارواني و بزرگ اشکال دارد ولي نماز چند نفري اشکال ندارد.

          [5].آية الله زنجاني: بنابر اقوي، تخيير در هيچ يک از اماکن اربعه، ثابت نيست و نسبت به اين اماکن، سفارش اکيد به قصد اقامه کردن شده است (همچنان که مشهور اصحاب ائمه معصومين:نيز بر اين نظر بودهاند)؛ پس اگر شرايط قصد اقامه، محقّق نباشد ـحتي در قسمت قديمي مسجدالحرام و مسجدالنبي:ـ بايد نماز را شکسته بخوانند.

          [6].آية الله بهجت: مسافر مي تواند در مسجدالحرام و مسجد پيغمبر:و... نمازش را تمام بخواند و احتياط در اين است که نماز را شکسته بخواند ولي اگر بخواهد در جايي که اوّل جز و اين مسجد نبوده و بعد به اين مساجد اضافه شده نماز بخواند، احتياط واجب آن است که شکستهبخواند.

          آية الله تبريزي: در همه مکه و مدينه قديم مي تواند قصر و تمام بخواند. (استفتائات، س129).

          آية الله خويي:ظاهراً اختصاص ندارد بلکه اين حکم در شهر قديمي مکه و مدينه جاري است. (منهاج الصالحين، م925). ]قيد قديمي در منهاج نيست بلکه در استفتائات و در بعض مناسک مذکور است[.‘

          ’آيات عظام سيستاني، صافي، فاضل، گلپايگاني، مکارم، نوري: مي تواند در تمامي دو شهر مکه و مدينه نماز را تمام بخواند و اختصاص به مسجدالحرام و مسجدالنبي ندارد.

          [7]. آية الله خامنه اي: مي تواند در تمامي دو شهر مکه و مدينه حتي محلّه هاي جديد دو شهر نماز را تمام بخواند و اختصاص به مسجدالحرام و مسجدالنبي ندارد. گرچه احتياط استحبابي در اختصاص تخيير به محلّه هاي قديمي دو شهر بلکه در اختصاص به دو مسجد است. (مناسک حج، مسائل متفرقه، س5)

          آية الله سبحاني:نمازگزار در قسمت هاي اين دو مسجد حتي قسمت هاي جديد الإحداث مخير بين قصر و اتمام است و تمام افضل است و قصر(شکسته) احوط مي باشد.

          [8]. آية الله خامنه اي:محل ذبح کفاره صيد در عمره مکه است و در حج مني است و احتياط آن است که در ديگر کفارات نيز به همين نحو عمل کنند، اما اگر در مکه مکرمه يا در مني ذبح نکند و پس از بازگشت از حج، در وطن خود يا در مکان ديگر ذبح نمايد، کفايت مي کند. (مناسک حج، م234)

          آية الله صافي، آية الله گلپايگاني: در صورت تمکن بايد کفارات در احرام عمره را.... (آداب و احکام حج، ص172) و در صورت عدم تمکن مالي يا پيدا نشدن فقير مؤمن در بلد خود يا جاي ديگر ذبح کند.

          آية الله سبحاني:محل ذبح و يا نحر کفاره صيد در عمره تمتع مکه هر چه که به مسجد الحرام و کعبه نزديک تر باشد و اگر نتواست يا به تأخير انداخت مي تواند در مني ذبح کند و محل ذبح و يا نحر کفاره حج مني است. همچنين محل ذبح و يا نحر کفاره عمره مفرده مکه است و مي تواند آن را تا زمان حج به تأخير بيندازد و در مني قرباني کند و در هر سه مورد (عمره تمتع و حج و عمره مفرده) اگر چه تأخير کفاره از محل خود خلاف احتياط است لکن اگر از مني هم تأخير انداخت و به وطن برگشت مي تواند در محل قرباني کند ولي در عمره تمتع و عمره مفرده حکم اولي مکه است و در حج حکم اولي مني است.

          آية الله فاضل: احتياط اين است که کفّاره محرمات احرام عمره در مکه ذبح شود و کفّاره محرمات احرام حج در مني، ولي فعلاًکه گوشت آن در آن دو مکان مصرف فقراي مؤمن نمي شود، ذبح در وطن جايز بلکه مطابق احتياط است، تا به مصرف فقراي مؤمن برسد.

          آية الله مکارم: احتياط مستحب آن است....

          [9].آية الله اردبيلي: اين احکام مربوط به کفاره صيد است و باقي کفاره ها را مي توان تأخير انداخت و در وطن ذبح کرد.

          آيات عظام بهجت، تبريزي، خويي: جاي کشتن کفاره شکار در احرام عمره، مکه مکرمه است و جاي کشتن کفاره شکار در احرام حج، مني است. کفاره اي که بر محرم براي غير از شکار واجب شده است، اظهر اين است که مي تواند کشتنش را تا بازگشت از حج تأخير انداخته و هرجا بخواهد بکشد. و بهتر اين است که کفاره را در حج، خود بکشد.

          آية الله زنجاني:کفارات عمره و حج را پس از مراجعت به وطن هم مي توان انجام داد، مگر کفاره صيد و جماع، که محل ذبح کفاره صيد و جماع در حج، مني و در عمره مفرده، مکه و در عمره تمتع مکه و مني است.

          آية الله سبحاني: ذبح گوسفند به جهت ترک بيتوته در مني لازم نيست در مکان خاصي انجام گيرد.

          آية الله سيستاني: و جاي کشتن کفاره واجب شده به علت شکار در عمره مفرده، مکه مکرّمه مي باشد و جاي کفاره واجب شده به علّت شکار در احرام حج يا عمره تمتع، مني مي باشد، و همچنين است بنابر احتياط، کفاره واجب شده به علت ساير محرمات احرام غير شکار. (مناسک، مسأله 283). و اگر آن را از روي عذر و يا بدون عذر در مني نکشت تا آنکه برگشت، بنابر اظهر جايز است آن را در هرجا خواست بکشد. (مناسک، مسأله 284).

          آية الله صافي، آية الله گلپايگاني: در صورت امکان نايب بگيرد تا از طرف او در مکه يا مني ذبح شود.

          آية الله نوري: در صورت نداشتن قدرت مالي يا پيدا نکردن فقير مؤمن مي تواند در شهر خود يا جاي ديگر ذبح کند.

          [10].آية الله اردبيلي: به حاشيه مسأله 207 مراجعه شود.

          [11].آية الله اردبيلي: به حاشيه مسأله 207 مراجعه شود.

          [12].آية الله خامنه اي:بنابر احتياط واجب. (مناسک حج، م135)

          [13]. نظريه آيات عظام در ذيل مسأله 350 گذشت.

          [14].آية الله زنجاني: و همچنين روغنمالي که در صورت جهل به حکم بايد يک فقير را اطعام کند.

          [15]. آية الله بهجت: نسبت به موارد فوق، در مورد اوّل بعد از اينکه مقداري از سعي را در عمره تمتع فراموش نموده اين اضافه را دارند: يا ناخن هاي خود را بگيرد به خيال اينکه احرامش تمام شده. (مناسک، مسأله 225).

          آية الله تبريزي، آية الله خويي: هر عملي غير از صيد، که از محرم از روي جهل و نسيان سر بزند کفاره ندارد، مگر موارد ذيل:

          آنکه طواف فريضه حج يا عمره را فراموش نموده و با عيال خود نزديکي نمايد يا مقداري از سعي را در عمره تمتع فراموش نموده و از احرام درآمد به اعتقاد اينکه فارغ شده است از سعي و يا آنکه بعد از سعي و قبل از تقصير به جهت ندانستن حکم با زن خود نزديکي کند.

          کسي که دست خود را بي خود بر سر يا ريش خود بکشد و يک يا بيشتر مو از آن بيفتد.

          آنکه بدن خود را روغنمالي کند از روي ناداني.

          آية الله سبحاني: به مسائل و حواشي مربوطه مراجعه شود: 848، 1187 و 1188.

          آية الله سيستاني: با حاشيه مذکور موافقاند با اين فرق که ايشان مورد نزديکي بين سعي و تقصير را ذکر نفرموده اند و در مورد آخر، روغن مالي به روغن خوشبو را موجب دانسته اند. (حکم تمام اينها در جاي خود ذکر خواهد شد ان شاء الله تعالي).

          آية الله صافي، آية الله گلپايگاني: و بعض موارد ديگر که در چاپ اخير مناسک مذکور است.

          [16]. آية الله اردبيلي: مگر در ماه هاي حج که اگر کسي به نيت عمره مفرده استحبابي وارد مکه شود و تا زمان حج در مکه بماند، مي تواند عمره مفرده را عمره تمتع قرار دهد.

          آية الله بهجت: جواز عدول از عمره مفرده در ماه هاي حج، به عمره تمتّع، محل تأمّل و احتياط است، و اگر در اشهر حج به عمره مفرده محرم شد و داخل مکه شد و وقت ضيق باشد از حج تمتّع، مي تواند با قصد، عدول به عمره تمتع نمايد در صورتي که به سببي واجب نشده باشد بقا بر عمره مفرده بر او، با احتياط در اراقه دم (کتاب حج افراد، ص4 و مناسک شيخ، ص90).

          آيةاللهتبريزي: اگر در ماه هاي حجعمره مفردهانجام دهد مي تواند آن را بهجاي عمره تمتع حساب کند.

          آية الله خويي، آية الله فاضل: اگر در ماه هاي حج، عمره مفرده انجام دهد و تا وقت حج اتفاقاً در مکه بماند، مي تواند آن را عمره تمتع قرار داده و حج تمتع به جا آورد، و در اين حکم بين حج واجب و مستحب فرقي نيست. (مناسک، مسأله 142).

          آية الله زنجاني: به حاشيه مسأله 182 مراجعه شود.

          آية الله سبحاني: چنانچه عمره مفرده را در ماه هاي حج آورده و مي خواهد حج مستحبي به جا آورد مي تواند عدول به عمره تمتع کند.

          آية الله سيستاني: اگر در ماه هاي حج عمره مفرده انجام دهد و تا روز هشتم ذي حجه در مکه بماند و قصد حج کند عمره اش تمتع به حساب مي آيد و بايد حج تمتّع انجام دهد و فرقي بين حج واجب و مستحب نيست. (مسأله 142)

          آية الله مکارم: ولي از عمره مفرده (اگر در ماه هاي حج واقع شده باشد) به عمره تمتّع جايز است ولي اين در مورد حج مستحبي است.

          [17].آية الله زنجاني: به طور کلي بايد در سال آينده حج به جا آورد هر چند حج وي استحبابي باشد، و در هنگام احرام هم شرط تحلّل کرده باشد.

          [18].آية الله زنجاني:گوسفند کفاره بايد تمام شرايط هدي را داشته باشد.

          [19]. آية الله بهجت: هر چند احتياط اين است که آن شرايط در کفاره نيز مراعات شود.

          آية الله سبحاني: ولي اگر حيواني را ذبح کند که گوشت آن قابل استفاده نباشد کفايت نمي کند.

          [20]. آية الله تبريزي، آية الله خويي: عيبي ندارد که مقداري از آن را خودش بخورد و قيمت آن را براي فقرا به عهده بگيرد.

          آية الله سيستاني، آية الله فاضل: و احتياط اين است که خود کفاره دهنده از آن نخورد و اگر خورد احتياط اين است که قيمت مقداري را که خورده به فقرا صدقه بدهد. (و آية الله فاضل اضافه مي فرمايند: و نزديکان او نيز اگر فقير نيستند از آن نخورند).

          آية الله سبحاني: و اگر تناول کرد معادل آن را به فقرا صدقه دهد.

          [21].آية الله خامنه اي:کسي که کفاره بر او واجب شده، نبايد از گوشت آن بخورد، اما خوردن گوشت قرباني واجب يا مستحب و يا نذري اشکال ندارد. (مناسک حج، م235)

          [22]. آية الله اردبيلي: اگر کفاره دهنده غير سيد باشد، فقير و مسکين نيز بايد غير سيد باشند.

          آية الله تبريزي، آية الله خويي: بايد مؤمن باشند.

          آية الله زنجاني: مصرف کفارات فقير مؤمن غير سيد است.

          آية الله سبحاني: بايد مؤمن باشد و احتياطاً غير سيد ولي نبايد به ناصبي ها و نازل منزله آنان داده شود.

          آية الله سيستاني: بايد مسلمان بلکه به احتياط واجب مؤمن باشند مگر اينکه مؤمن مستحق پيدا نشود که مي توان به ضعفاي غير ناصبي داد.

          آيةالله فاضل: مصرف کفّاره، فقير مؤمن غير سيد است. بلي اگر دهنده آن سيد باشد مي تواند کفّاره خود را به سيد فقير بدهد.

          آية الله گلپايگاني: متن مطابق احتياط است.

          آية الله مکارم: احتياط آن است که کفاره غير سادات به سادات داده نشود.

          [23]. آية الله زنجاني: بلکه نبايد بردارد، مگر منظورش اعلان کردن و پيدا کردن صاحبش باشد.

          آية الله فاضل، آية الله مکارم: اين احتياط ترک نشود.

          [24]. آية الله اردبيلي: اين احتياط ترک نشود.

          آية الله خويي، آية الله فاضل: بنابر احتياط بايد عوض صاحبش به مؤمن فقير صدقه بدهد و حق تملک ندارد.

          [25]. آية الله اردبيلي:بنابر احتياط حکم آن همان حکم مسأله بعدي است.

          آية الله زنجاني: در لقطه حرم (چه قيمت آن به يک درهم برسد يا نه) بايد تا يک سال آن را اعلان کند؛ پس اگر مالک آن را نيافت، بايد آن را صدقه دهد يا براي صاحب آن تا وقتي که احتمال دارد صاحب آن پيدا شود نگاه دارد و اگر از بين برود چنانچه کوتاهي نکرده ضامن نيست و اگر بعد از يک سال اعلان، صدقه بدهد و صاحبش پيدا شود، مي تواند به صدقه راضي شود يا عوض مالش را بگيرد و ثواب صدقه براي صدقهدهنده باشد.

          آية الله سبحاني: در صورتي که از پيدا کردن صاحبش نااميد است بايد آن را به فقير مؤمن صدقه بدهد و در صورتي که صاحبش پيدا شود به صدقه دادن راضي نشود عوض آن را به او بدهد.‘

          ’آية الله سيستاني: بنابر احتياط واجب بايد از طرف صاحبش صدقه بدهد و هر وقت صاحبش پيدا شد چنانچه به صدقه دادن راضي نشود عوض آن را به او بدهد. (توضيح المسائل، م 2574).

          [26]. آية الله مکارم: بنابر احتياط واجب.

          [27]. آية الله گلپايگاني:بايد به صاحبش رد کند بنابر احتياط اگر اقوي نباشد (وسيلة النجاة، ج 2، ص326)

          [28]. آية الله زنجاني: به حاشيه مسأله قبل مراجعه شود.

          آية الله سيستاني، آية الله صافي: به احتياط واجب بايد صدقه بدهد.

          [29]. آية الله اردبيلي:احتياط واجب آن است که آن را صدقه دهد.

          آية الله خويي: بنابر احتياط بايد عوض صاحبش صدقه بدهد و حق تملک ندارد. (منهاج الصالحين، ج 2، ص 646)

          آية الله سبحاني: و اگر پس از يکسال پيدا نشد از طرف صاحبش صدقه دهد به نحوي که در مسأله قبل گفته شد و بهتر است که آن را به حاکم شرع تحويل دهد.

          آية الله سيستاني: احتياط واجب آن است که تصدق کند. (توضيح المسائل، م 2577).

          آية الله مکارم: هرگاه احتمال قابل توجه در مورد پيدا شدن صاحبش نمي دهد صدقه بدهد.

          [30]. آية الله گلپايگاني: و همچنين مي تواند آن را تحويل حاکم شرع بدهد. (وسيلة النجاة، ج 2، ص326).

          آية الله مکارم: بنابر احتياط واجب.

          [31]. آية الله اردبيلي: در صورتي که مورد تقيه باشد و راهي براي تصحيح وجود نداشته باشد.

          آية الله بهجت: در صورت امکان سجده بر «مايصح السجود عليه»، اکتفا به غير آن خلاف احتياط است. (استفتائات ويژه حج) و در پرسش هاي جديد حج، ص 30، س 127 مي فرمايد: اعتبار عدم مندوحه در حال عمل، يقيني است و امّا مندوحه مکاني و يا زماني پس اعتبار عدم آن موافق با احتياط است. و در مورد سجده بر مهر و يا حصير و بادبزن در مساجد مکه و مدينه در صورتي که موجب وهن و انگشتنماشدن باشد، در پرسش هاي جديد حج، ص 31، س 130 مي فرمايد: در فرض سؤال جايز نيست و حکم در صورت وجود مندوحه در مسأله قبل بيان شد.

          آية الله خويي: اگر در آن مکان، تمکن از سجود بر آنچه سجود بر آن جايز است ندارد، سجده صحيح است.

          آية الله زنجاني: سجده کردن بر روي فرش هاي مسجد، مجزي نيست و اگر ضرورتي اقتضا کرد بر روي فرش هاي مسجد نماز مي خواند؛ ولي نبايد به آن اکتفا کند.

          آية الله سبحاني: تا آنجا که امکان دارد در نقاطي نماز بگزارد که بتواند بر سنگ هاي مسجد سجده کند و از خواندن نماز در نقاط مفروش خودداري شود مگر اينکه ضرورت و خوف در کار باشد (مناسک، م 586).

          آية الله سيستاني: اگر تقيه اقتضا کند و در همانجا مايصحّ السجود عليه نباشد، سجده صحيح است و لازم نيست از آنجا منتقل شود به جاي ديگر.

          آية الله فاضل: اگر مخالف تقيه نباشد و موجب هتک و انگشتنما شدن نشود بايد در محلّي که بتواند پيشاني او در محلّ سجده بر سنگ هاي مسجد قرار گيرد سجده نمايد.

          آية الله گلپايگاني: سجده روي فرش هاي مسجد در صورت تقيه مانع ندارد. (استفتائات ويژه حج، ص30، مسأله 52).

          [32]. آية الله تبريزي: در صورت تمکن لازم است....‘

          ’آية الله صافي، آية الله گلپايگاني:اگر فرادي مي خواند و ضرورتي نباشد نبايد به فرش سجده کند و اگر به جماعت مي خواند سجده بر فرش در مواردي که به خاطر تقيه ضرورت داشته باشد، مانع ندارد و حکم لزوم اعاده و عدم آن در مسأله 1313 گذشت.

          [33].آية الله خامنه اي:جايي که انسان بايد تقيه کند مي تواند بر فرش و مانند آن سجده نمايد و لازم نيست براي نماز به جاي ديگر برود، ولي اگر در همان محل بتواند طوري که به زحمت نيفتد بر حصير يا سنگ و امثال آن سجده کند، بنابر احتياط واجب بايد بر اين اشياء سجده نمايد. (بخشي از رساله عمليه، م307)


        • استفتائات مسائل متفرقه
        • محصور و مصدود
        • استفتائات محصور و مصدود
    • استفتائات جديد
    • شرايط وجوب حَجّة الاسلام
کاربر گرامی؛ لطفا قبل از تکمیل فرم، موارد زیر را مطالعه کنید:
  • جهت مکاتبه با دفتر، از قسمت ارسال نامه استفاده نمایید.
  • به منظور استفتاء یا ارسال سوال شرعی، از قسمت ارسال سوال شرعی استفاده نمایید.
  • جهت ارایه انتقاد و پیشنهاد به سایت دفتر، از قسمت ارتباط با پایگاه استفاده نمایید.
  • از فرم زیر فقط برای ارایه نظرات در مورد محتوای همین صفحه استفاده نمایید.
  • مسوولیت ارسال اشتباه بر عهده ارسال کننده آن است.
700 /